Index Vakbarát Hírportál

A kormány nem törődött az adóelkerülési kérdésekkel

2017. december 13., szerda 23:26

Elkészült az Európai Parlament pénzmosást, adókikerülést és adókijátszást vizsgáló bizottságának jelentése, amelyet az e heti strasbourgi plenáris ülésén vitatott meg az Európai Parlament.

Szanyi Tibor, a bizottság póttagja az egyéves munka kapcsán kiemelte a tagállami Tanács együttműködésének hiányát. Ahogy azt a jelentés is aláhúzza,

a Tanács és annak testületei megszegték az uniós intézmények és a tagállamok közötti lojális együttműködés elvét azzal, hogy a vizsgálat során számos módon hátráltatták az EP bizottságának munkáját. 

„Sajnálatos, hogy egyes tagállamok a Tanács szintjén gyakran blokkolják az adópolitikai kezdeményezéseket, így védve az adóparadicsomokat. Magyarország itt az élvonalban van. Miközben Orbán és kormánya milliárdokat költ az adófizetők pénzéből az EU ellen való uszításra, addig valójában éppen a magyar kormány az egyik gátja az adóigazságosság helyreállításának és ezáltal a társadalmi szakadék csökkentésének”- mondta el Szanyi Tibor, EP-képviselő.

A szocialista politikus kiemelte, hogy

„Magyarország kormánya az együttműködésre való hajlandóság látszatát sem akarta kelteni, hiszen semmibe vette az EP vizsgálóbizottsága által küldött kérdőívet - melyre egyébként 25 tagállam válaszolt.”

„Ez beleillik az orbáni politikába, amelynek kifejezetten érdeke fenntartani a pénzmosási és adókikerülési sémák körüli homályt. Ennek megfelelően a Fidesz ügyészsége például nem tartotta fontosnak kivizsgálni az azeri pénzmosási ügyet, melynek részeként 7,6 millió dollárt utaltak magyar számlákra közvetlenül az azeri baltás gyilkos kiadatása után. De az adóparadicsomok nagy segítséget jelentettek a Rogán-Habony duó letelepedési kötvény üzletéhez is, igaz a magyar adófizetők kárára”- emlékeztetett Szanyi Tibor, majd hozzátette: „hogy lássuk, milyen nagyságú korrupció fenntartását támogatja az Orbán-kormány: csak a Panama-dokumentumok által feltárt ügyek kapcsán a nemzeti hatóságok elől eltitkolt pénzekkel 1,5 millió munkahelyet lehetett volna teremteni Európa-szerte.”

(S&D magyar delegációja)

Rovatok