Index Vakbarát Hírportál

Szanyi: Magyarországnak hatalmas lehetőség a szociális pillér

2017. december 14., csütörtök 17:55

Az európai parlamenti képviselők a tegnapi plenáris ülésen a november 17-én aláírt szociális pillér végrehajtásáról vitáztak. A göteborgi csúcstalálkozón az uniós intézmények és a tagállamok aláírták a szociális pillérről szóló nyilatkozatot, most pedig a gyakorlati megvalósításán van a sor mind az Európai Bizottság, mind a tagállamok részéről.

„Az Európai Bizottság már megkezdte a munkát, egy sor jogalkotási és nem jogalkotási kezdeményezést terjesztett elő. Azonban azoknak az eszközöknek a többsége, amelyekkel konkrét eredményeket lehet elérni a pillérben meghatározott jogok vonatkozásában, a tagállamok kezében van” - nyilatkozta Szanyi Tibor, EP-képviselő.

„Magyarországnak hatalmas lehetőséget jelent az európai jogok szociális pillére, hisz az abban szereplő 20 alapjog mindegyikét tekintve siralmas a helyzet nálunk, Göteborg óta pedig már számon kérhető az Orbán-kormány is” - tette hozzá a szocialista politikus.

Orbán Viktor azt követően írta alá a pillérről szóló nyilatkozatot, hogy azt nemrég még brüsszeli támadásnak nevezte, amellyel az Európai Unió adópolitikai jogköröket akarna elvenni Magyarországtól. „Magyarország e téren sem számíthat sok jóra a Fidesztől, amelynek gazdaságpolitikája nagy részben arra épül, hogy olcsó munkaerővel és alacsony fokú munkavállaló-védelemmel igyekszik nemzetközi nagyvállalatokat csábítani az országba. A számonkérés azonban érkezik, és nem csak az Európai Bizottság, de leginkább a magyar választók képében” - hangsúlyozta az EP-képviselő.

„Az MSZP és az európai baloldal tisztában van a szociális pillérbe foglalt jogok megvalósításának fontosságával, és képes annak kivitelezésére is. Nincs is más alternatíva, hiszen ha továbbra is megtagadják a magyar emberek minőségi oktatáshoz és képzéshez fűződő jogait; a gyermek megfizethető, jó minőségű neveléshez és gondozáshoz való jogát; a méltósággal élhető élethez szükséges minimumjövedelemhez és öregségi nyugdíjakhoz való jogot; vagy a megfizethető egészségügyi ellátáshoz való jogot, Magyarország el fog sorvadni. Magyarországnak, a magyar fiataloknak, nyugdíjasoknak, munkavállalóknak és munkanélkülieknek, közmunkásoknak és gyerekes családoknak a jövője múlik ezen. A Fidesztől és Orbán Viktortól azonban ezt biztosan nem fogják megkapni” - tette hozzá Szanyi Tibor.

(S&D magyar delegációja)

Rovatok