Index Vakbarát Hírportál

MSZP: A szocialisták megszavazzák a Sargentini-jelentést

2018. szeptember 10., hétfő 19:03

Az MSZP a magyar kormányról kiállított bizonyítványként értékeli a Sargentini-jelentést, ezért a párt európai parlamenti képviselői támogatni fogják annak elfogadását - közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője hétfőn az MTI-vel. Tóth Bertalan beszámolt arról is, az MSZP az egészségügy problémáira kívánja felhívni a figyelmet az őszi politikai évadban.

A pártelnök a frakció és az elnökség közös, Sopronba kihelyezett ülése után - amelyen részt vettek a megyei elnökök is - közölte: az elnökség egyhangúlag úgy értékelte, a Sargentini-jelentés Orbán Viktor kormányának kritikája. 

A 12 fejezet a jogállam leépítésének kritikáját tartalmazza, az MSZP mind az igazságszolgáltatásra, mind az alkotmányosságra, mind a szociális ügyekre vonatkozó megállapításokkal egyetért - közölte a pártelnök.

Elmondta, azt kérték a két EP-képviselőjüktől, hogy kötelezően vegyenek részt a szavazáson és támogassák a jelentés elfogadását.

A döntést nagy vita előzhette meg, legalábbis az ATV-nek korábban nyilatkozó Szakács László, az MSZP elnökhelyettese azt mondta, attól tartottak, hogy a Fidesz-médiagépezete hazafiatlannak, hazaárulónak fogja mondani őket, ha megszavazzák.

Nő az esélye a jelentés elfogadásának

A tartózkodás nem fog leadott szavazatnak számítani a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentés európai parlamenti (EP-) voksolásán - döntött hétfőn a képviselőtestület jogi szolgálata a parlament egyik szóvivőjének tájékoztatása szerint.

Az EP plenáris ülése szerda délben szavaz a zöldpárti Judith Sargentini által összeállított jelentésről, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, ami indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

A dokumentum elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) van szükség. Ugyanakkor már a múlt héten vita alakult ki arról, hogy a tartózkodás nem szavazatnak, vagy egyáltalán szavazatnak számít-e, ezért az EP házbizottságaként működő testület kikérte a jogi szolgálat véleményét.

Szakértők szerint a hétfői állásfoglalás nyomán megnőtt az esélye a jelentés jóváhagyásának.

Rovatok