Index Vakbarát Hírportál

Le Pen: Az iszlám és a globalizmus fenyegeti Európát

2019. április 25., csütörtök 20:26

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés vezetője és Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke Prágában tárgyalt a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) elnökével, Tomio Okamurával, írja az MTI.

„A mai európai együttműködést szeretnénk átalakítani a szuverén és szabad országok együttműködésévé.

Támogatnám Csehország kilépését az EU-ból, mert a jelenlegi EU-nak meg kell buknia.”

– mondta Okamura a közös sajtótájékoztatón. Pártja, a szélsőjobboldali SPD erősen bevándorlás- és iszlámellenes jelszavakkal kampányol, a közvélemény-kutatók jelenleg a bejutási küszöb fölé mérik őket.

Az Európai Unió jogköreit korlátoznák, a nemzetállamok szerepét megerősítenék, a modell ehhez számukra pedig az egykori Európai Gazdasági Közösség lenne. „Azon vagyunk, hogy szabadon mozoghassanak az országok polgárai, az áru és a pénz, de a nemzeti jogrendet minden állam önállóan alakítsa ki” – magyarázta a cseh politikus.

Geert Wilders szerint a mai EU a nemzetállamok tönkretételén dolgozik, Le Pen pedig úgy látja, hogy Európát két totalitárius ideológia veszélyezteti: az iszlamizmus és a globalizmus.

Egyedül a nemzeti pártok azok, amelyek megakadályozhatják gazdasági és vallási rabságunkat

– szögezte le, Okamura és Wilders pedig szintén élesen bírálták és elfogadhatatlannak minősítették az iszlám európai terjeszkedését.

A három radikális politikus szerint a májusi EP-választás esély arra, hogy Európában mélyreható változások következzenek be, arról viszont egyelőre nincs hír, hogy a cseh SPD csatlakozna-e Matteo Salvini, az olasz Liga elnökének kezdeményezéséhez.

Az európai szélsőjobboldali pártokat egy közös frakcióban egyesíteni akaró Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) már maga között tudja Le Pen Nemzeti Tömörülését is, írta meg nemrég a Deutsche Welle. Az egykori Nemzeti Frontból alakult párt fej fej mellett haladnak Emmanuel Macron elnök centrista pártjával, így ők lehetnek az olasz Liga mellett a legerősebb erő az új pártszövetségben.

Ezzel párhuzamosan Marine Le Pen álláspontja is alakult az EU-ból és az eurózónából való kilépésről. Pártja programjának korábban hangsúlyos pontja volt mindkettő, pár napja viszont úgy nyilatkozott egy rendezvényen, hogy inkább belülről reformálná meg az Uniót.

Salvininek a francia Nemzeti Tömörülés mellett sikerült már meggyőznie a német AfD-t, az osztrák Szabadságpártot, a Dán Néppártot és a Finnek Pártját is, akik nemrég majdnem megnyerték a parlamenti választásokat az országban. A jelenleg az Európai Parlamentben három külön frakcióban politizáló szélsőjobboldali pártok összefogása azonban az olasz belügyminiszter reményei szerint ennél bőven szélesebb lenne: maga mellé várná például a lengyel Jog és Igazságosságot, és a Fideszt is. Kaczyńskival, a lengyel kormánypárt elnökével már tárgyalt egy leendő együttműködésről, Orbán Viktorral pedig a közeljövőben fog találkozni.

Rovatok