Index Vakbarát Hírportál

Gyanúsan kevés csalást jelent a kormány Brüsszelnek

2015. december 14., 15:06 Módosítva: 2016.02.29 14:03
486
A Miniszterelnökség állítja, hogy szigorúan fellépünk a korrupció ellen. Az EU csalásügyi hivatalának vezetője szerint lehet, hogy csak nem jelentjük a szabálytalanságokat.

Az EU-s pénzek felhasználásával kapcsolatos visszaéléseket, csalásokat vagy gyanús ügyeket a uniós országok kormányai és állampolgárai is jelenthetik az Európai Csalás Elleni Hivatalnál, az OLAF-nál. Ha az OLAF megalapozottnak látja a gyanút, vizsgálatokat folytathat a tagállamokban „bárhol, ahol uniós pénzek forognak kockán.”

Magyarországon az európai átlaghoz képest nagyon kevés pénzről szólnak a bejelentett ügyek, mutatott rá december 11-én az OLAF igazgatója, Giovanni Kessler egy budapesti előadáson. Miközben uniós átlagban a kifizetett pénzek 1,6%-ával kapcsolatban jeleztek valamilyen szabálytanságot 2014-ben, addig ez az arány Magyarországon csak a negyede, 0,4% volt. Még látványosabb az eltérés, ha kifejezetten a jelentett csalásokat nézzük: az EU-ban 0,36%, míg Magyarországon csak a tizenhetede, 0,02%. Két magyarázat lehetséges:

vagy szentek laknak Magyarországon, vagy „erősebb volt a csábítás a jelentés elkerülésére”.
Tovább

Végül megmentették a Földet Párizsban?

2015. december 12., 19:59 Módosítva: 2017.06.15 06:25
1823
Elfogadták az ENSZ klímatárgyalást lezáró Párizsi Megállapodást. Összeszedtük, amit érdemes tudni a globális alkuról.

„A vállalati érdekek diadala a természet felett” vagy „egy új zöld hajnal eljövetelének záloga a Földnek”?

A két vélemény jól mutatja, mennyire széles skálán mozognak a résztvevők reakciói a szombaton zárult párizsi ENSZ klímacsúcsról. A 2006-ban a klímaváltozásról készült híres Stern-jelentés szerzője, a világ egyik legtöbbet idézett klímatudósa és a Brit Tudományos Akadémia elnöke, Nicholas Stern úgy fogalmazott: „ez egy történelmi pillanat nem csak a mai világnak [...], de a jövő generációinak is. A párizsi megállapodás fordulópont a világ klímaváltozás elleni harcában, amely a szegény és gazdag országok jólétét egyaránt fenyegeti. A megállapodás hatalmas lehetőségeket teremt az országoknak egy alacsony széndioxid-kibocsátású fejlődés és növekedés felé vezető úton haladva.”

Hogyan jutottak megállapodásra?

Két hét alatt először közel 150 állam- és kormányfő találkozott, hogy a legmagasabb szinten adjanak politikai lendületet a tágyalásoknak. Mindezt azután, hogy a tavaly Limában, Peruban tartott éves klímakonferenciáról azzal a házi feladattal mentek haza a résztvevők, hogy mindenki gondolja át, szedje össze és küldje el az ENSZ illetékes titkárságának, milyen célokat vállal önkéntesen 2030-ra.

Tovább

Katarzis és tapsvihar a párizsi klímacsúcson

2015. december 12., 13:05 Módosítva: 2016.04.19 08:54
271
Még nem szavazták meg formálisan, de úgy tűnik minden államnak elfogadható megállapodás született két hétnyi tárgyalás után szombat hajnalban.
Tovább

Legalább egy napot késik a párizsi klímamegállapodás

2015. december 11., 17:58 Módosítva: 2016.04.19 08:54
13
Legkorábban szombat délelőtt érhet véget a párizsi ENSZ-klímacsúcs, elsősorban Kína és a Szaúd-Arábia egyet nem értése miatt, miközben már a brazilok is csatlakoztak az ambiciózus államok csoportjához.

A legfrissebb megállapodás-tervezet sarokpontjai:

  • Maximum 2 C fokos átlaghőmérséklet-emelkedés megengedhető, ugyanakkor „erőfeszítéseket kell tenni”, hogy lehetőleg a max. 1,5 C fokos szintet se lépjük át.
  • Eltűnt a korábbi számszerű utalás, hogy 2050-re mekkora mértékű kibocsátás-csökkentést kell elérni, helyette a üvegházhatásúgáz-semlegesség megcélzása szerepel.
  • 2019-től ötévenként minden ország önkéntes alapon közzéteszi, hogy milyen erőfeszítésekkel járul hozzá a közös megállapodás céljainak teljesítéséhez. Ezen vállalások teljesítéséhez támogatást kapnak a fejlődő országok a fejlettektől.
  • Az előző pontban szereplő nemzeti vállalások jogilag nem kikényszeríthetőek, viszont átlátható keretet biztosítanak, hogy mindenki számszerűsíthesse, mit ért el,
  • Továbbra sem dőlt el, hogy lesz-e hivatkozás az emissziókereskedelmi rendszerekre, mint amilyen az EU-ban az ETS.
  • Továbbra is erősen ellenzi a fejlett világ a „veszteségek és károk” ügyének szövegbefoglalását, mely pénzügyi transzferekkel segítené a klímaváltozás miatt károkat szenvedő fejlődő országokat, legyen szó tengervíz emelkedésről vagy viharokról, aszályról.
  • A fejlett államok vállalják, hogy a fejlődőknek támogatást nyújtanak a gazdaságaik széndioxid-mentesítéséhez, sőt, a legújabb szöveg világosabban fogalmaz mint korábban, 2020-tól évi legalább 100 milliárd dolláros támogatást ígérve, melyet fokozatosan növelni fognak. Az is bekerült a vázlatba, hogy önkéntes alapon más országok is beszállhatnak a fejlődők klímacéljainak finanszírozásába.
  • Kritikus pont, hogy az országok által vállalt és végrehajtott intézkedésekről szóló beszámolók átláthatósága és mások általi értékelése minden országra érvényes, viszont a fejlődők esetében bizonyos rugalmasságot enged majd.
  • Visszakerült a szövegbe a megállapodás életbe lépését kettős feltétel teljesüléséhez kötő passzus: a ratifikálók számától, és az összesített kibocsátások szintjétől is függ, hogy életbe lép-e a szöveg.
Tovább

Uniós eljárás indul a magyar menedékjogi szabályozás miatt

2015. december 10., 13:00 Módosítva: 2016.02.29 14:01
292
Felszólító levelet intézett Magyarországhoz az Európai Bizottság (EB) a júliusban és szeptemberben elfogadott menedékjogi szabályok miatt. Uniós jogba ütközik, hogy a menedékkérők korlátozott keretek között fellebbezhetnek a menedékjogot elutasító döntés ellen, és hogy az illegális határátlépés miatti büntetőperekben a gyanúsítottak nem kapják meg a bírósági eljárás dokumentumait a saját anyanyelvükön. Az igazságügyi miniszter szerint az EB kérdései csupán a szabályozás néhány „díszítőelemével” kapcsolatosak.

Az Európai Bizottság október elején fogalmazta meg először aggályait a menedékkérelmek elbírálásnak gyorsításától a válsághelyzet bevezetésén át az illegális határátlépés bűncselekménnyé minősítéséig. Az Index korábban beszámolt róla, hogy a határt szabálytalanul átlépőket hogyan szívatja az igazságszolgáltatás az ellenük indított perekben.

Tovább

48 órával a vége előtt az ambíció hiányzik a klímacsúcs szövegéből

2015. december 10., 08:55 Módosítva: 2015.12.13 03:45
34
Újabb változat készült el a párizsi klímacsúcs megállapodás-tervezetéből – a száznál több országot tömörítő „ambiciózusok” csoportja szerint erőtlen a szöveg.

Nyúzott arcok, végtelen kis- és nagycsoportos egyeztetések sorozata és szakadatlan tudósítások jellemzik 48 órával a vége előtt az ENSZ klímacsúcsát Párizs Le Bourget külvárosának expópavilonjaiban.

Tovább

Vízummentességet adna a koszovóiaknak a magyar kormány

2015. december 9., 20:09 Módosítva: 2015.12.09 22:54
12
A koszovói külügyminiszter szerint ettől nem fognak tömegek megindulni, annak ellenére sem, hogy év elején épp onnan jött a legtöbb migráns.

A kormány migrációellenes politikájának fényében elsőre meglepő kijelentést tett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Mihamarabb meg kell szüntetni azt a teljesen ésszerűtlen helyzetet, hogy Koszovó az utolsó vízumkötelezett ország a térségben

– nyilatkozta, miután koszovói kollégájával találkozott. Szerinte az ország sokat tett azért, hogy jövőre lezárják az uniós vízumliberalizációs folyamatot és megkapják a mentességet.

Tovább

Emelkednek az Erasmus ösztöndíjak

2015. december 9., 15:29 Módosítva: 2016.02.29 13:57
95
Jövőre ötven euróval több pénzt kaphatnak azok a diákok, akik Németországba mennek Erasmusszal, és százzal többet, akik kelet-európai országokat céloznak meg. Ebből a pénzből Nyugat-Európában nem lehet megélni, Bulgáriában vagy Romániában viszont kényelmesen ki lehet jönni egy hónapra.

A Tempus Közalapítvány múlt hét végi döntése alapján 21 országban havi 50-100 euróval magasabb ösztöndíjat kaphatnak az erasmusos magyar hallgatók a következő tanévben. Az Erasmus+ program hazai koordinálását végző szervezet az eddigi juttatásnál 100 euróval több pénzt biztosíthat azoknak a diákoknak, akik Bulgáriában, a balti országokban, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában vagy Máltán töltenének el fél évet. Az ottani ösztöndíj így 400 euróra emelkedik a tanulmányi programokban, és 500-ra a szakmai gyakorlatot végzőknek.

13 államban, köztük a magyar diákok körében legnépszerűbb Németországban 50 euróval dagad az ösztöndíj.

A legköltségesebb célországokban, például Nagy-Britanniában és Franciaországban az Európai Bizottság (EB) 500 eurós plafont szabott a tanulmányi Erasmusnak, és 600 eurós felső határt a szakmai gyakorlatoknak.

Tovább

Összefog az EU a kibertámadások ellen

2015. december 9., 10:33 Módosítva: 2016.02.29 13:56
11
Milliárdos károkat okozhatnak a hackerek, csak európai szinten lehet hatékonyan védekezni.

Megállapodtak az európai országok az alapvető szolgáltatások informatikai támadásokkal szembeni védelméről. A jogszabálytól nem csak egyszerűen azt várják, hogy erősítse az alapvető infrastruktúra, például az energia, víz és közlekedési hálózat biztonságát. A digitális gazdaság fejlődését is felpörgetnék vele, ami az Európai Bizottság szerint az elmúlt öt év gazdasági növekedésének ötödéért felelt az EU-ban.

Tovább

Párizsi klímacsúcs: haladnak, de a java még hátravan

2015. december 8., 14:22 Módosítva: 2017.04.10 19:49
13
Félidőben nem néz ki reménytelennek az ENSZ párizsi klímacsúcsa, de alapvető kérdésekben továbbra sincs alku.

A fejlődő országok több pénzt akarnak, a fejlettek komolyabb széndioxid-csökkentési vállalásokat a párizsi klímacsúcson. 

A franciák sokkal profibban szervezik az eseményt, mint 2009-ben a dánok tették. Annak idején Koppenhágában a világ országai az ENSZ égisze alatt sikertelenül próbálkoztak hasonló lendülettel egy egész világra kiterjedő, kötelező érvényű klímamegállapodást tető alá hozni. Ilyenkor félidőben ott egy 400 oldalas szövegmonstrummal viaskodtak a delegáltak.

Tovább

Ennél keményebb EP-képviselőt aligha találunk

2015. december 8., 13:44 Módosítva: 2015.12.08 22:49
23
A cseh kommunista politikus a gyanú szerint 110 milliárd forintnyi pénzt akart felvenni hamis papírokkal. Nem ez az első balhéja.

Ennyi volt, bezárhatjuk a kemény EP-képviselő rovatunkat: Miloslav Ransdorf még a gyémántot is megkarcolná. Azért tartóztatták le december 4-én, mert három szlovák társával együtt 350 millió eurót (nagyjából szerény 110 milliárd forintot) próbáltak felmarkolni egy svájci bankban hamis papírokkal.

Ransdorf tagadta a vádakat. Egy munkatársai által kiadott nyilatkozat szerint azért ment a bankba, mert egy V. H. monogramú ismerőse nevében szeretett volna eljárni, amelyre teljes felhatalmazást kapott. Nem hamisította a dokumentumokat, mondta, hanem másolatokat kapott róluk nem sokkal azelőtt, hogy a bankba ment.

A Kantonalbank Zürich azonban nem foglalkozott az ügyével, hanem azonnal a rendőrséget hívta. Ransdorf azzal védekezett, hogy nem akart pénzt kivenni vagy átutalni. „Tiszta a lelkiismeretem, nem követtem el semmi törvényelleneset” – jelentette ki, hozzátéve, hogy soha nem is volt számlája a banknál. Két nappal később elengedték, egyelőre nem emeltek ellene vádat.

Tovább

Tusk nyílt levélben szólt be David Cameronnak a tervezett reformja miatt

2015. december 8., 13:14 Módosítva: 2016.02.29 13:48
11
Persze csak finoman. Az uniós országokból Nagy-Britanniába érkező bevándorlóknak járó juttatásokat nem a legjobb ötlet visszatartani, emlékeztetett.

Februárra megállapodás születhet Nagy-Britannia és az Európai Unió között David Cameron miniszterelnök kívánságairól, de Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, és a tárgyalások vezetője figyelmeztetett, egyáltalán nem élvez osztatlan sikert a többi tagállam körében az a terve, hogy befagyasztaná az uniós országból érkező bevándorlóknak járó juttatásokat. 

Donald Tusk hétfőn írt levelet az uniós tagállamoknak David Cameron kormányfő novemberi levelére válaszolva, melyben Cameron négy területen kért EU-s reformot, hogy aztán Nagy-Britannia uniós tagsága mellett kampányolhasson a jövőre várható referendumon.

„A tárgyalások azt mutatták, hogy a brit kormányfő által felvetett kérdések nehezek,” írta Tusk, szívességet téve Cameronnak, akit bírálói azzal vádolnak, hogy túl gyenge reformprogramot nyújtott be az EU-nak, és nem is gondolja komolyan a népszavazást.

Tovább

Senki nem akarja feldarabolni Schengent

2015. december 4., 21:04 Módosítva: 2015.12.05 09:48
121
Az uniós belügyminiszterek tanácsülésén szóba sem került, hogy le akarnák választani a közép-európai államokat a Schengen-zónáról a menekültválság miatt. Az ideiglenes határellenőrzések viszont fél évnél tovább is megmaradhatnak.

„Ha a hozzászólásokat nézem, […] Schengen egységét mindenki meg akarta őrizni, egyetlen olyan hang nem volt, amelyik azt mondta volna, hogy darabolni kéne a Schengen-tagokat az egymáshoz való viszony vonatkozásában” – nyilatkozta Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára Brüsszelben péntek este.

Tovább

Elindult a bírósági eljárás a menekültkvóták ellen

2015. december 4., 16:03 Módosítva: 2015.12.04 20:59
21
Az EU bírósága fel is függesztheti a menekült-áthelyezést az ítélethozatalig, a szlovák és a magyar kormány által indított eljárásban.

Az Európai Unió Bírósága pénteken nyilvántartásba vette a keresetet (C-647/15), amelyet Magyarország a menedékkérők uniós tagállamok közti áthelyezéséről szóló határozatával szemben nyújtott be egy nappal korábban.

Tovább

Dániában győzött az EU-ellenesség

2015. december 4., 09:15 Módosítva: 2015.12.04 19:48
327
Népszavazáson mondtak nemet a szorosabb közös belügyi és igazságügyi politikára. A migránshelyzet és a párizsi terrortámadások ügyét az ellenzők használták ki, holott épp biztonsági okokból lett volna szükség az igenek győzelmére.

Leszavazták a dánok, hogy részt vegyenek az uniós bel- és igazságügyi együttműködésben. A szavazók 53 százaléka mondott nemet.

A kivételt még az EU születésekor szerezte Dánia, mert az uniós alapszerződést – szintén egy referendumon – elsőre elutasították. Másodjára azzal sikerült meggyőzni a dán lakosságot, hogy a skandináv országot kihagyták pár közös politikából, például a bel- és igazságügyi együttműködésből.

Tovább

Brüsszel durvul: ez a menekülthullám túl nagy ahhoz, hogy ne állítsuk meg

2015. december 3., 00:45 Módosítva: 2016.02.29 13:44
973
Az Európai Tanács elnöke szerint veszélyes Angela Merkel befogadó politikája. Másfél évig zárva tartaná az unióba érkezőket.

Az Európai Unió csúcs döntéshozó szervének, az Európai Tanácsnak az elnöke, a lengyel Donald Tusk durva médiatámadást indított Európa csúcs politikusa, Angela Merkel menekültpolitikája ellen szerda este. Hat európai lapban, köztük a Guardianben, a Le Figaróban és a Süddeutsche Zeitungban jelent meg vele interjú nagyjából egyidőben, amelyekben azt nyilatkozta:

senki, még Németország sem áll készen ma arra, hogy ennyi embert befogadjon

és veszélyesnek nevezte a német kancellár javaslatát, amely a menedékkérők EU-n belüli szétosztásával enyhítené az uniós tagállamokra egyenként nehezedő bevándorlási nyomást.

Ezzel szemben Tusk szerint az Európába érkező menedékkérőket

másfél évig befogadó központokban kellene tartani Európa-szerte, amíg többek között megállapítják, jelentenek-e biztonsági kockázatot.

Tovább

Szlovákia perel a kötelező menekültkvóták miatt

2015. december 2., 13:43 Módosítva: 2015.12.02 18:51
93
Magyarország is hamarosan eljárást indíthat az Európai Unió Bíróságán.

A szlovák kormány az Európai Unió Bíróságán támadta meg azt az uniós programot, amely 120 ezer, Görögországba és Olaszországba érkezett menedékkérőt oszt el az EU-s országok között, adta hírül az MTI szerdán. Ez az a rendkívüli művelet, amelyet szeptemberben Magyarországgal, Csehországgal és Romániával közösen leszavaztak a brüsszeli miniszteri tanácsülésen

Tovább

Nincs B-terv: mire elég 150 kormányfő találkozója Párizsban?

2015. november 30., 15:16 Módosítva: 2015.11.30 17:55
85
Párizs a terror árnyékában mától két hétig a klímapolitika fővárosává válik, ahol az eddigi legnagyobb nemzetközi csúcstól azt várják: adjon egységes keretet a világ gazdaságainak fenntartható útra állításához.

Klímaajánlónkból címszavakban:

  • Soha ennyi állam- és kormányfő (147) nem ült még össze egyetlen cél érdekében.
  • A szimbolikus politikai kommunikáción túl is gigászi lesz a 21. ENSZ klímacsúcs, amelyet a párizsi terrortámadások árnyékában még kiemeltebben követ a nemzetközi média.
  • A terror nyomán elmarad minden, a csúcs nem hivatalos részét képező esemény, mint a koncertek és a kiállítások. A párizsi tüntetéseket betiltották, a francia rendőrség elviszi azokat, akik mégis az utcán tiltakoznak.
  • A lényeg: a legderűlátóbb forgatókönyv szerint lesz egy szilárd jogi kereteken nyugvó nemzetközi megállapodás, amelyet az amerikaiak kedvéért nem neveznek majd „szerződésnek”.
  • Egy mindent betonba foglaló megállapodás helyett olyan globális alku születhet, amely ötévente fokozatosan kényszerítheti rá a világ országait az üvegházhatású gázkibocsátás drasztikus csökkentésére.
  • Az idei ENSZ-klímatárgyalások technikai köreiben a résztvevő 197 ország olyan vállalásokat tett, amelyekkel az évszázad közepén valahol 2,7–3,5 Celsius fok között tetőzne az átlaghőmérséklet emelkedése. Ehhez képest két Celsius fokra lenne szükség a katasztrofális következmények elkerüléséhez.
  • Mivel a felajánlások nem elegendőek, az elképzelés szerint a világ ötévente húz egyet egy olyan derékszíjon, amelyen már nem lehet lazítani.
     
Tovább

Indulhat az aláírásgyűjtés a hetes cikkről a magyar kormány ellen

2015. november 30., 13:06 Módosítva: 2016.02.29 13:42
82
Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a polgári kezdeményezést a hetes cikk szerinti eljárás megindításáról.

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn nyilvántartásba vette az „Ébredj, Európa” című polgári kezdeményezést, amely, ha sikerrel jár, arra kéri az EB-t, hogy javasolja a hetes cikk szerinti eljárás megindítását, vagyis annak a vizsgálatát, hogy a magyar kormány tiszteletben tartja-e az alapvető európai értékeket a munkája során.

Tovább

Salah Abdeslam után kutattak Molenbeekben

2015. november 29., 23:57 Módosítva: 2015.11.30 14:14
7
A belga rendőrség vasárnap este lezárt egy utcát Molenbeekben, és több házat átkutatott. Senkit nem vettek őrizetbe.

Vasárnap este rendőrök zártak le egy utcát Molenbeek Beekkant negyedében. Néhány épületet átkutattak, köztük egy lakatlan házat a Rue de l'Indépendance-on. Több mint egy órán át tartott az akció.

A belga ügyészség nyilatkozata alapján Salah Abdeslam, a november 13-i terrortámadás egyik gyanúsítottja a környező utcák valamelyikében húzhatta meg magát. Nem találták meg, és mást sem vettek őrizetbe.

(rtbf.be)

Egyszerű a képlet: pénzt kapnak a törökök, ha megállítják a menekülthullámot

2015. november 29., 20:02 Módosítva: 2016.02.29 13:41
427
Hárommilliárd euróval támogatja az unió Törökországot, ha visszatartja a bevándorlókat. Magyarországra mintegy 18 millió euró jut, ez egy vállalható összeg, mondta Orbán Viktor az EU–Törökország csúcstalálkozó után Brüsszelben.

Ha Törökország visszatartja az Európába igyekvő közel-keleti bevándorlókat, kap pénzt, vízumkönnyítést, és az uniós csatlakozási tárgyalásokat is felpörgetik Ankarával – erről egyeztek meg a vasárnap esti villámcsúcstalálkozón az EU-s kormányok vezetői a török miniszterelnökkel, Ahmet Davutoğluval.

Nem volt nehéz dűlőre jutni, mert az európai nagyhatalmak már korábban megállapodtak arról, hogy ez a szöveg meglesz, és Törökországgal le is tárgyalták, mondta az ülés után Orbán Viktor.

Tovább

Mehetünk úgy külföldre, hogy egy fillért nem kell fizetni érte

2015. november 29., 09:48 Módosítva: 2016.02.29 13:39
1398
Az EU állja a kiadások túlnyomó részét, ha önkéntes munkát végzünk egy másik országban.

Sokan ismerik az Európai Unió Erasmus programját, amellyel egy félévet lehet külföldi egyetemen tanulni. Azt már kevesebben tudják, hogy az EU-nak több hasonló kezdeményezése van: az egyikkel 17 és 30 éves kora között bárki végezhet önkéntes munkát egy másik uniós országban.

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) támogatja a szállást, az étkezést, az utazás nagy részét és még némi zsebpénz is jár vele. Sokaknak ez az első munkatapasztalata, ráadásul nyelvet is lehet tanulni, sorolta az előnyöket Máté Gergely, az Erasmus+ Programiroda igazgatóhelyettese az EVS Live rendezvénysorozat legutóbbi állomásán.

Tovább

Zöld utat kapott Brüsszelben a Magyarország elleni kezdeményezés

2015. november 27., 10:25 Módosítva: 2016.06.25 17:10
5375
Az EU-s biztosok Navracsics Tibor távollétében fogadhatták be a hetes cikk szerinti eljárást követelő polgári kezdeményezést.

Információnk szerint politikai döntés született az Európai Bizottság (EB) biztosi kollégiumában arról a polgári kezdeményezésről, amely ha sikerrel záródna, arra kérné a Bizottságot, hogy indítsa el „hetes cikk szerinti eljárást”, és vigye „a magyar ügyet” a döntéshozó Miniszterek Tanácsa elé.

Tovább

A belgák nem estek kétségbe a terrortól

2015. november 26., 08:48 Módosítva: 2015.11.30 14:14
84
Rengetegen viccel ütötték el a terrorkészültséget. Karikatúrákon a bizonyíték.

A kérlelhetetlen humorú belga karikaturista, Pierre Kroll rajzaiból derül ki a legjobban, hogyan gondolkodnak a belgák a terrortámadásról, az üldözött gyilkosokról, a rendőrségről, és saját magukról. A művész Facebookján mindegyik képet több ezren lájkolták és osztották meg az elmúlt napokban.

Tovább

Orbán szövetsége vagy csak „ellenzéki kisebbség” épül?

2015. november 25., 11:28 Módosítva: 2015.11.26 08:50
9
Felpörgött a visegrádi négyek együttműködése, ami Orbán Viktor európai terveinek is jól jöhet. Kérdés, hogy tartós marad-e az összhang.

Soha nem volt olyan erős a visegrádi négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – együttműködése, mint most, büszkélkedett a Miniszterelnökség EU-ügyi államtitkára november 24-én a Közép-Európai Egyetemen. Takács Szabolccsal ezt nem csak a kincstári optimizmus mondatta: az utóbbi hónapokban tényleg úgy tűnik, hogy sikerült alaposan felpörgetni a V4-et.

Tovább

Orbán megidézné Brüsszel rémét

2015. november 24., 16:39 Módosítva: 2015.11.24 20:37
19
A magyar miniszterelnök szerint módosítani kellene az uniós szerződést, mert a mostani nem védi meg az európai értékeket. Brüsszel legnagyobb rémálma a szerződésmódosítás, ami eddig a briteknek sem sikerült.

Változtatni kellene az Európai Unió alapszerződésén – mondta Orbán Viktor múlt héten a macedón kormányfővel közös sajtótájékoztatóján, majd ezt a Kossuth Rádiónak is megerősítette. A miniszterelnök szerint az Európai Uniónak meg kell védenie határait, kultúráját, gazdasági értékeit és demokráciáját.

A mostani alapszerződés ennek ma már akadálya, ezért szerintem át kell gondolnunk

– jelentette ki, mert egy hatékony Európához erre szükség van.

Tovább

„Szégyen, amit a rendőrség művelt Brüsszelben”

2015. november 23., 20:17 Módosítva: 2015.11.24 13:14
346
Az egyik vasárnap őrizetbe vett férfi családjával beszélgetett az EUrologus Molenbeekben. Az Abdeslam család szomszédja elképedten mesélt a nagyon durva rendőri fellépésről.

„Este nyolc körül zajt hallottunk lentről, a fiam kiment a lépcsőházba megnézni, mi történik, és a rendőrök elkapták a folyosón” – mesélte az EUrologusnak az egyik molenbeeki fiatalember édesapja, akit vasárnap este őrizetbe vettek a párizsi terrortámadással kapcsolatos nyomozás során. Este nyolc körül tört be a rendőrség az épületbe.

Tovább

Csak nyugi, és posztolj egy macskát!

2015. november 23., 02:09 Módosítva: 2015.11.24 07:32
1148
Új őrület hódít a terrortépázta belga fővárosban: a lakásukba szorult emberek macskás képekkel árasztják el a Twittert, hogy segítsék a rendőrséget a nyomozásban.

Ha nincs miért kimenni az utcára, marad szórakozásnak az internet. És miből van rengeteg az interneten?

A #BrusselsLockdown hashtag alatt vasárnap késő estére már több száz vicces macskás fénykép és mém összegyűlt a közösségi oldalon. Abból indult az egész, hogy a rendőrség megkérte a helyben élőket: ne posztoljanak a közösségi médiában a rendőri mozgásokról. Ezért elterjedt, hogy akkor az ősi fegyverrel, macskás videókkal spammeljék tele a már kialakult keresőszavakat, témákat. Azóta megállíthatatlanul ömlenek a cicás képek.

A kezdeményezés pár óra alatt kinőtte magát. Most már azért is rengetegen posztolnak, hogy kifejezzék szolidaritásukat a terrorveszélyben sínylődő brüsszeliekkel. Szombat óta nem nagyon mehetünk moziba, koncertre, bevásárolni, és úgy általában: a négy falon kívülre. Nem tiltja meg senki, de a legtöbb hely zárva van, és a fő látványosság a járőröző katonák és a kiürült terek.

Szombat hajnalban jelentette be a belga kormány a legmagasabb szintű terrorkészültséget, amely hétfőn is érvényben marad. A hatóságok forgalmas helyeket érő támadástól tartanak. Az iskolákban ma nincs tanítás. 

A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy 16 embert őrizetbe vettek egy feltételezett terrortámadással kapcsolatban. A november 12-i párizsi támadás egyik gyanúsítottját, Salah Abdeslamot azonban még nem találták meg. Ahogyan fegyvereket és robbanószereket sem.

Mi is arra buzdítunk mindenkit, hogy macskázzon, ezzel is bátorítsa a brüsszelieket!

Tovább

Budapesten kiderült: miért nehéz küzdeni a populizmussal

2015. november 22., 11:54 Módosítva: 2016.02.29 13:33
244
Merre mehet tovább a liberalizmus, amikor az, ami mindenkinek tetszik belőle, már rég megvalósult? Európa vezető liberális koponyái Budapesten sem jöttek rá, hogyan szóljanak az emberek szívéhez.

 

Tovább

Brüsszeli közbiztonság: „a szervezett káosz”

2015. november 21., 19:55 Módosítva: 2016.02.29 13:32
149
Béna az EU-s titkosszolgálati együttműködés, kaotikus a rendőrség brüsszeli szervezete, és a belga állambiztonsági hivatalban állítólag nem beszélnek arabul. A flamand–frankofón vitát is fölszította a terrorveszély.

Több szinten is problémás a terror elleni küzdelem Brüsszelben: a francia titkosszolgálat nem oszt meg minden információt a belgával, Brüsszelnek nincs egységes rendőrségi felügyelete, és a belga állambiztonsági hivatal alkalmazottai között állítólag alig találni olyat, aki beszél arabul. A leghangosabb kritikusok a flamand politikusok, akik a mai napig politikai tőkét tudnak kovácsolni abból, hogy a frankofón többségű főváros ellen hangolják az embereket.

Tovább

Rovatok