Index Vakbarát Hírportál

Megrótták az Obamának bekiabáló képviselőt

2009. szeptember 16., szerda 08:18

Megrovásban részesítette az amerikai törvényhozás alsóháza azt a képviselőt, aki a múlt héten bekiabált Barack Obamának, amikor az elnök az egészségügyi reformjáról tartott beszédet a Capitoliumban.

A washingtoni képviselőház helyi idő szerint kedden tartott ülésén 240 támogató és 179 ellenszavazattal fogadta el azt a határozatát, amelyben elítélte Joe Wilson dél-karolinai republikánus képviselő viselkedését. A honatyák nagyrészt pártszempontok alapján voksoltak. A képviselőházban ez a büntetés legenyhébb formája, és nem jár egyéb következményekkel, mint hogy úgy tartják számon, Wilson megsértette a házszabályt.

Wilson Obama beszéde közepén azt kiáltotta oda az elnöknek, hogy hazudik, amikor a demokrata párti elnök arról beszélt: hamisak azok az állítások, hogy reformterve szerint az illegális bevándorlók is biztosítást kapnának. Wilson a beszéd után másfél órával nyilatkozatban kért bocsánatot az elnöktől udvariatlansága miatt, mint írta, megnyilvánulása sajnálatos és nem helyénvaló volt, eluralkodtak rajta az indulatok. Obama elfogadta a bocsánatkérést.

Jimmy Carter volt demokrata párti elnök Atlantában egy rendezvényen úgy vélekedett, hogy a bekiabálás faji előítéleteken alapult, s az attól való félelemben gyökerezett, hogy egy afro-amerikai az Egyesült Államok elnöke. "Ebben az országban sokaknak az az érzése, hogy egy afro-amerikai nem kellene elnöknek lennie" - tette hozzá.

Rovatok