Index Vakbarát Hírportál

Blackhawk-botrány: Kína tagad

2011. augusztus 17., szerda 10:38

Pakisztán után Kína is tagadta, hogy az iszlám köztársaság lehetővé tette kínai mérnököknek, hogy tanulmányozzák annak az amerikai harci helikopternek a roncsait, amely az Oszama bin Laden elleni kommandós akció során zuhant le a dél-ázsiai országban.

A Londonban megjelenő Financial Times és a The New York Times is azt írta nemrégiben, hogy Pakisztán, amely jó kapcsolatokat ápol Kínával, megengedte kínai katonai mérnököknek, hogy fényképeket készítsenek a roncsról, és hogy mintát vegyenek különleges burkolatából, amely láthatatlanná teszi a gépet a radarok számára.

Teljesen képtelenek, minden alapot nélkülöznek ezek a jelentések - közölte szerdán szűkszavú közleményben a pekingi védelmi minisztérium. Előzőleg Pakisztán is visszautasította a két angol nyelvű lap állításait.

Oszama bin Laden al-Kaida-vezérrel májusban végzett egy amerikai elitalakulat Pakisztán északi részén, Abbotábádban. Az akcióban bevetett két Blackhawk helikopter közül az egyik lezuhant. A kommandósok kénytelenek voltak a helyszínen hagyni a roncsokat, mert már nem volt idejük rá, hogy megsemmisítsék. Pakisztán később visszajuttatta az amerikai hadseregnek a helikopter roncsait.

Rovatok