Index Vakbarát Hírportál

Idegesítő filmek fesztiválja Marseille-ben

2013. április 1., hétfő 16:58

Második alkalommal rendezik meg az Idegesítő filmek nemzetközi fesztiválját Marseille-ben. A hétvégén kezdődött kéthetes seregszemlén a forgalmazás hagyományos kritériumaiba nehezen besorolható, ezért moziban nem is látható, túl hosszú, túl komoly, túl kísérletező, túl amatőr, túl politikus, túl beszédes vagy éppen dialógus nélküli, azaz valamiért nézhetetlennek és unalmasnak tartott filmeket mutatnak be.

A tavalyi első kiadás után idén 15 alkotást mutatnak be a fesztiválszervezők.  "Ezek valójában nem idegesítőek, csak ez a megjelölés felkelti a figyelmet" - mondta Emmanuel Germond, a fesztivál alapítója a France Info hírrádióban. "Az emberek azt gondolják magukban: fogalmunk sincs, hogy mit fogunk látni, de megbízunk a fesztiválban, hogy valami érdekeset, eredetit vagy provokatívat mutat nekünk" - tette hozzá.

Az idén bemutatásra kerülő 15 nagyjátékfilm közül kiemelkedik a holland Renzo Martens Kongóban készült dokumentumfilmje, amelyet eddig egyetlen mozi sem mutatott be. Az Enjoy Poverty című alkotás álnaív stílusban mutatja be a humanitárius szervezetek afrikai munkáját. Igazgyöngynek ígérkezik a cannes-i fesztiválról kitiltott Lars Von Trier dán rendező saját magáról készített portréfilmje, a The Five Obstructions. A francia Emmanuel Gras pedig Marhák címmel kommentár nélküli dokumentumfilmet készített a francia tehenekről.

A fesztivál fő szenzációja Mark Cousins The Story of Film című 15 órás alkotása, amely a filmművészet történetéről készült dokumentumfilm. Az alkotásban mintegy száz híres film részlete látható. A Canal+ francia kereskedelmi televízió 2012-ben már sugárzott egy egyórás részletet ebből a filmből, de Marseille-ben április 13-án délelőtt 10 órától a teljes művet levetítik. A bemutató alatt kétszer félórás étkezési szünetet is tartanak az érdeklődőknek, de a szervezők azt tanácsolják, hogy a nézők párnával és hálózsákkal jöjjenek a vetítésre, hogy minden szempontból otthon érezzék magukat a maratoni program alatt.

A vetítések eddig több újságírót vonzottak, mint nézőt, akik 6 euróért tekinthetnek meg egy-egy alkotást.

Rovatok