Index Vakbarát Hírportál

Lefoglalták Banksy gázai vasajtaját

2015. április 10., péntek 19:21

Lefoglalta a rendőrség Gázában azt a vasajtót, amelyre nemrég Banksy graffitit festett, írja az MTI.

Rendőrségi egység jött hozzám és magával vitte az ajtót, rajta a Banksy-képpel

– mondta Bilal Khaled, a Hán-Junisz-i művész, aki 700 sékelért (azaz kevesebb mint 50 ezer forintért!) vette meg a festményt attól a családtól, amelynek bejárati ajtajára Banksy titokban az alkotását festette. Hogy mennyire áron alul történt az értékesítés, azt jój jelzi, hogy Banksy egy bristoli klub falára készített graffitije több mint 590 ezer dollárért (azaz kb. 165 millió forintért) kelt el.

Az ismeretlen személyazonosságú brit művész februárban kereste fel a palesztin területet (meg is emlékeztünk róla), ahol a házak romjaira alkotott. Rabie Darduna és családja otthonának ajtaján a lesújtott Niobé istennő képét hagyta hátra. A családfő szerint a környékbeli férfi csalással vette rá az eladásra: azt állította magáról, hogy Banksynek dolgozik. Amikor Darduna megtudta, hogy egy híres művész alkotásától vált meg potom összegért, azonnal ügyvédhez fordult.

A vevő, Bilal Khaled később azt mondta, hogy a pusztulástól akarta megmenteni a festményt, és hogy mindig is akart egy képet a titokzatos brit művésztől.

Egy bírósági döntés eredményeképpen foglalták le a képet

– mondta Khaled.

 A híressé vált vasajtót, a jogi vita lezárultáig, a Hán Junisz-i közkönyvtárban helyezik el.

Rovatok