Index Vakbarát Hírportál

Forgatásról vitték el a Kreml-kritikus orosz rendezőt

2017. augusztus 22., kedd 12:19

68 millió rubeles sikkasztás vádjával őrizetbe vették és Moszkvába szállították Kirill Szerebrennyikovot Szentpétervárról, ahol a rendező épp készülő filmjét forgatta – írta a Newsru.com.

A vád szerint a 48 éves rendező az általa művészeti vezetőként 2012 óta irányított moszkvai Gogol Színházból létrehozott Gogol-centren keresztül 68 millió rubelt – 300 millió forintot – sikkasztott el. 

Az ügy májusban vett lendületet, amikor a több hazai és nemzetközi díjjal – legutóbb 2015-ben a Francois Calais-díjjal – kitüntetett rendező otthonában és a színházban házkutatást tartottak, a sikkasztás bizonyítékai után kutatva.

Őrizetben van a Szerebrennyikov által alapított Gogol-centr könyvelője, aki terhelő vallomást tett a művészeti vezetőre, azt állítva, hogy kidolgoztak egy tervet, amely alapján a művészeti központ vezetője pénzt mentett ki papíron létező cégeken keresztül, a Gogol-centrben lévő saját társulata, a 7-es stúdióra és a Platform nevet viselő művészeti projektre. 

Nem a Kreml barátja

Szerebrennyikov ügye megosztotta a közvéleményt és a színésztársadalmat is, amiben szerepet játszik a rendező aktív ellenzéki szerepvállalása. Több ismert színész állt ki mellette. Jevgenyij Mironov színés és színházi vezető az állami kitüntetése átvételekor nyújtott át egy tiltakozó levelet Vlagyimir Putyinnak. 

Putyin átvette a levelet, a beszámolók szerint magával is vitte, ám a jelek szerint ez nem befolyásolta előnyösen Szerebrennyikov helyzetét.

Szerebrennyikov többször részt vett az alkotmány 31. paragrafusáról Stratégia 31-nek nevezett, a gyülekezési szabadság biztosításáért zajló tüntetéseken, felszólalt a tiszta választásokért, kiállt 2008 után Grúzia elleni orosz politika ellen, tiltakozott az orosz törvény ellen, amely megtiltotta, hogy árva gyerekeket amerikaiak fogadhassanak örökbe.

Szerebrennyikov a fennmaradt rabság országának nevezte egy interjúban Oroszországot, amivel ismét nem vívta ki a Kreml jóindulatát.

Rovatok