Index Vakbarát Hírportál

Terroristák kerültek Martin Luther King mellé

2017. december 5., kedd 10:41

Óriási botrány robbant ki egy berlini kiállítás miatt, ami egy kalap alá vette Szókratészt és Martin Luther Kinget a Bataclan-terrortámadás egyik dzsihadistájával vagy azzal a Mohamed Attával, aki 2001 szeptember 11-én az egyik eltérített gépet belekormányozta a World Trade Centerbe.

A Mártírok múzeumá-nak elnevezett dán projekt 20 nevezetes történelmi személyt mutat be, akik "mindannyian a meggyőződésükért haltak meg". Csakhogy a projekt - részben nyilván provokatív szándékkal - meggyőződés tartalma szerint nem tesz különbséget a szereplők között. Így került az illusztris társaságba Mohamed Attán kívül Iszmael Omar Mosztefáj, aki két tárásával együtt 2015-ben behatolt a párizsi Bataclan koncerttermébe, és ott részt vett 90 ember lemészárlásában. Az ő képe mellett a Bataclan belépőjegye díszeleg.

A berlini francia követség az egy héten át látható kiállítás hírére ki is adott egy közleményt, melyben a művészi szabadság tiszteletben tartásának leszögezése mellett megdöbbenését fejezte ki a "mártírium és a terrorizmus összekeverése miatt". A berlini önkormányzat pedig sietve közölte, hogy egyetlen eurót sem adtak a kiállításra.A Tigris másik szeme nevű művész-kollektíva azzal védekezett, hogy ők elítélik a terror minden formáját, és csak a "mártír" kifejezés használatának sokszínűségét akarták bemutatni.

A műalkotás egyetlen szereplőjére sem mi akasztottuk rá a "mártír" jelzőt, hanem egy állam, vallás vagy szervezet.

A Mártírok múzeumát egyébként először 2016-ban állították ki Koppenhágában, ahol szintén nagy vihart kavart; alkotóit be is perelték "terrorizmusra való bátorítás" miatt.

(thelocal.fr)

Rovatok