Index Vakbarát Hírportál

Uma Thurman: Weinstein zaklatott, Tarantino megalázott

2018. február 4., vasárnap 00:27 | aznap frissítve

Uma Thurman színésznő már korábban utalt arra, hogy őt is zaklathatta Harvey Weinstein, de azt mondta, még vár azzal, hogy erről nyilvánosan beszéljen, hogy ne a düh szóljon belőle. Thurman köztudottan szoros munkakapcsolatban volt Weinsteinnel, emiatt sokan rossz néven vették, hogy nem szólalt meg a hollywoodi producer körül kirobbant zaklatási ügyek kapcsán.

Most viszont eljött az idő, és a New York Times cikkében részletesen elmesélte, hogyan zaklatta őt Harvey Weinstein egy londoni szállodában. Thurman elmesélte, hogy első felesége, Eve oldalán ismerte meg Harveyt, aki a bizalmába férkőzött, és rengeteget dicsérte az eszéért, nagyon elismerően beszélt róla, a színésznő szerint valószínűleg ezért nem figyelt fel a korai intő jelekre. 

Az első kínos jelenet egy párizsi hotelszobában játszódott, amikor egy forgatókönyvet akartak megbeszélni, és erre az alkalomra Weinstein egy fürdőköpenyt vett magára. Thurmannak ez nem volt gyanús, azt hitte, Weinstein egyedi stílusához tartozik, elnézte neki, mintha egy hóbortos nagybácsi lenne. Aztán a fürdőköpenyben elindult, és mondta Thurmannak, menjen utána. Egy szaunába vitte, de a színésznő fekete bőrnadrágot, dzsekit és cipőt viselt, nagyon melege volt benne, ezért kérdőre vonta Weinsteint, hogy mégis mi a fenét csinálnak ott. Erre Weinstein nagyon zavart lett, felugrott, és kirohant a szaunából.  

Az első támadás pedig nem sokkal ezután történt, a londoni Savoy Hotelben a Pulp Fiction (Ponyvaregény) bemutatója után, tehát 1994-ben. "Lelökött a padlóra, próbált rám furakodni, és mutogatni akarta magát nekem. Mindenféle kellemetlen dolgot művelt. Próbáltam visszaszerezni az irányítást" - mesélte. Ez sikerült is neki. Ezután egy óriási csokor sárga rózsát kapott a producertől, majd a legközelebbi találkozóra egy sminkes barátnőjével ment, hogy ne legyen kettesben Weinsteinnel, de aztán a producer valahogy úgy alakította a dolgokat, hogy a színésznő felkísérte a szállodai szobájába egyedül.

Itt Thurman azt mondta Weinsteinnek, hogy ha másokkal is azt csinálja, amit vele, akkor tönkreteszi a karrierjét, a jó hírnevét és a családját. A jelenleg terápián lévő Weinstein szóvivője erre azt reagálta, hogy Weinstein szerint lehetséges, hogy tényleg ezt mondta neki a színésznő. Az eset után Thurman kínosan ügyelt arra, hogy többé soha ne maradjon kettesben Weinsteinnel. 

Weinstein szóvivője szerint Weinstein elismerte, hogy szerencsétlen módon közeledett a színésznő felé Londonban, de ez azért történt, mert félreértette, flörtölés jeleiként értelmezte a színésznő viselkedését, és az eset után elnézést is kért tőle. A New York Times cikke azt is említi, hogy Thurman az egyetlen érintett színésznő, akitől Weinstein elnézést kért, és hogy valószínűleg csak Quentin Tarantino által gyakorolt nyomás hatására tette ezt meg. 

Weinstein ügyvédje azt közölte ugyanakkor a sajtóval, hogy Weinstein szerint hazugság, amivel Thurman vádolja, és hogy védencét rendkívül elszomorította, amit olvasott, jogi lépéseket fontolgat. Tagadja, hogy fizikailag bántalmazta volna Thurmant.

Tarantino alázta, kínozta a múzsáját

Habár a Ponyvaregényt és a Kill Bill-filmeket rendező Quentin Tarantino volt az, aki rávette Weinsteint arra, hogy kérjen bocsánatot Uma Thurmantől, a színésznő róla is elmesélt több történetet, amiben a rendező megalázta őt, erőszakosan bánt vele a forgatásokon.

Ezek közül a legsokkolóbb a Kill Bill kilenc hónapos forgatásának legvégén történt, abban az emlékezetes jelenetetben, ahol Thurman karaktere elindul egy kék autóval, hogy megölje Billt. A nő viszonylag gyorsan, 60-70 km/h-val egy homokos, kacskaringós úton hajt egy kabrióban, a haja lobog a szélben. Thurman állítása szerint a jelenet készítése előtt egy stábtag megsúgta neki, hogy a film kedvéért átalakított kellékautó veszélyes, megbízhatatlan. A színésznő emiatt azt kérte a forgatáson, hogy egy profi kaszkadőr vezessen helyette a jelenetben. Ez viszont késleltette volna a forgatás befejezését, ami miatt Quentin Tarantino dühösen kérdőre vonta Thurmant. Elmondta neki, hogy az autóval minden oké, nem lesz semmi baj.

Thurman balesetet szenvedett a forgatáson. az autóval megcsúszott és egy fának csapódott.

A baleset után a színésznőnek egy ideig nyakmerevítővel kellett járnia, és a térde is komolyan megsérült. A színésznő azt állítja, hogy 15 évig harcolt azért, hogy megszerezze a teljes felvételt a balesetről, amit a Times cikkében meg is lehet nézni. A rendező és a stúdió azt mondta Thurmannek, hogy csak akkor adja oda a nyers felvételt, ha a nő beleegyezik, hogy nem indít pert. Thurman ezután a rendőrségen is feljelentést tett, de így sem sikerült megszereznie a felvételt. Innentől kezdve ellenségessé vált a kapcsolata a rendezővel, aki korábban többször is a múzsájának nevezte Thurmant.

A színésznő az autóbaleset mellet azt is felidézte, hogy a forgatás közben Tarantino két esetben is személyesen alázta meg őt. Egy jelenetben, ahol a sztori szerint Michael Madsen karaktere köpött volna az arcába,

igazából Tarantino köpte le.

Egy másikban pedig, amikor elvileg a filmben Gogo, a tizenéves bérgyilkoslány fojtogatta volna Thurman karakterét egy lánccal, a háttérben Tarantino húzta a láncot.

Hollywoodot megint felrázta a botrány

A megérlelt, átgondolt nyilatkozattétel Thurmantől és az alapos cikk a Timestől megtette a hatását, rengeteg hollywoodi sztár fejezte ki szolidaritását a közösségi médiában. Vannak tömörebb gondolatok is, mint például a szintén Weinstein-áldozat Asia Argentoé. Ő azt írta ki, hogy "TARANTINO ÖRÖKRE MEGBASZÓDHAT".

FUCK TARANTINO FOREVER

— Asia Argento (@AsiaArgento) 2018. február 3.

Egyébként Argento egy másik tweetet is írt, abban a Times-cikk linkje szerepelt, azza a kommenttel, hogy "Szeretlek Uma Thurman".

A legtöbbet idézett, legnépszerűbb tweet azonban nem az övé, hanem Judd Apatow producer/író/rendezőé. "Tarantino Daryl Hannah panaszaival sem foglalkozott, amikor őt zaklatta Weinstein. (...) És most Tarantino filmek készít Polanskiról. Miért adnak neki erre pénzt? Ez az a dolog, amiért Weinsteint nem állították le. $$$$$"

Tarantino also ignored Daryl Hannah’s complaints when she was harassed by Harvey Weinstein.They kicked her off the press tour.Nobody helped her. And now Tarantino is going to make a movie about Polanski. Why is someone financing this? This is why Weinstein wasn’t stopped. $$$$ https://t.co/WlSVFEoVN4

— Judd Apatow (@JuddApatow) 2018. február 3.

Jessica Chastain színésznő a Timesból egy befotózott részletet posztolt. Azt Thurman-idézetet, melyben a színésznő arról beszél, hogy 47 éves korára jött rá, hogy azok az emberek, akik rosszak hozzá, nem is szeretik valójában. "Sokáig tartott erre rájönnöm, azt hiszem a lányok kiskorúktól arra vannak nevelve, hogy elhigyjék, hogy a kegyetlenség és a szerelem valahogy összekapcsolódik, ez az a gondolatkör, amiből mpst épp kifele tartunk" - mondta Thurman. Jessica Chastain azt írta az idézet mellé, hogy "Uma Thurman 30 évet töltött a szakmában. Nagyon tisztelem őt. Ő egy harcos."

Uma Thurman has seen the inside of our industry for 30yrs. I have great respect for her. She is a warrior.https://t.co/xVQp0uzK5Z pic.twitter.com/6l6LY0zbLh

— Jessica Chastain (@jes_chastain) 2018. február 3.

Az Entertainment Weekly cikkében van még több támogató tweet is, többek között Alyssa Milanotól, Bette Midlertől, Chertől, RuPaultól és a Women's March feminista szervezettől is.

Rovatok