Index Vakbarát Hírportál

Október 10-én osztják ki a tavalyi és az idei irodalmi Nobel-díjat

2019. április 24., szerda 16:54 | aznap frissítve

A tavaly felröppent pletykáknak megfelelően idén tényleg két nyertese lesz az irodalmi Nobel-díjnak: a Svéd Akadémia szerdán közölte, hogy október 10-én az idei irodalmi Nobel-díjas mellett a tavalyit is bejelentik majd – írja az MTI.

Tavaly az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt halasztották el a díj átadását, annyira felbolydult ugyanis a Svéd Akadémia tagsága, hogy a kilépések és az ellentétek miatt nem is adták át az elismerést az irodalmi kategóriában. Az ügy középpontjában álló Jean-Claude Arnault két év börtönt kapott, mostanra pedig látszólag lecsillapodtak a kedélyek, több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult.

Az Akadémia tájékoztatása szerint

A díjakat hagyományosan december 10-én Stockholmban és Oslóban adják át, a díjat alapító Alfred Nobel svéd gyáros és feltaláló halálának évfordulóján. A tavalyi volt egyébként az első eset, hogy szexuális botrány miatt maradt el a díj átadása és előtte is csak hét alkalommal nem ítélték oda az elismerést: a két világháború miatt, illetve egy olyan esetben (1935-ben), aminek a hátteréről a mai napig nem lehet tudni semmit.

Rovatok