Index Vakbarát Hírportál

Sárközi Ákos: Néha a tökéletlenség kell ahhoz, hogy egy étel tökéletes legyen

2021. augusztus 29., vasárnap 10:01 | két éve frissítve

Az Index Sunday Brunch podcastje egy sikeres évadot és pár hét nyári szünetet követően folytatódik a második évaddal. A műsor szándéka szerint Magyarország kedvenceit várja a stúdióba, az olvasóknak pedig a vasárnapi ebédkészítés vagy készülődés idejében ajánljuk a beszélgetést. A félórás diskurzus gyorsfénykép a vendég pillanatnyi lelki állapotáról, aktuális munkáiról, élethelyzetéről. Az első évad csak hallgatható volt, ám sokak kérésének eleget téve, a beszélgetések mostantól videó formátumban is követhetőek. 

Sunday Brunch - Sárközi Ákos

A másik újdonság, hogy elhagyjuk a stúdiónkat, és a beszélgetéseket a Haris Parkban rögzítjük. A neoreneszánsz hangulat, az elegáns környezet, az 1885-ben épült ingatlan, az egykori Lövőház szerintünk jól passzol a formátum szellemiségéhez. Itt zajlott a korabeli arisztokrácia pezsgő társasági élete, itt látta vendégül gróf Andrássy Gyula társaságát, és itt nyitott bált táncával Sissi, a magyarok királynéja.

Csillagok, csillagok

A műsor első vendége Sárközi Ákos, aki más feladatai mellett a 2014 óta Michelin-csillagos Borkonyha séfje. A meghívás apropója, hogy a Michelin-csillagállás szeptember elején különlegesen forró téma lesz, ekkor lát napvilágot ugyanis az új Michelin Guide, és ekkor derül ki, hogy az ország egén tündöklő hat csillagot sikerül-e megtartanunk vagy bővítenünk. Nem stresszmentes ez a várakozás, a pandémia ugyanis jócskán beleronthat a képbe.

 Én el tudok engedni mindenfajta éttermi kalauzt, pláne a Michelint, ha tele van az étterem. A munkánkat végső soron ugyanis a vendégek díjazzák, méghozzá a lábukkal, és azzal, hogy jönnek és újra jönnek.

Az első adásban a háromgyermekes séf mesél az iskolakezdésről, a saját iskolai élményeiről, de elidőzünk annál a hasznos öt évnél is, amit egy közüzemi konyhán töltött pályakezdőként.

 Sokat köszönhetek a közüzemi konyhának. Itt tanultam meg nagyban gondolkodni

– jegyzi meg az adás egy pontján a séf, aki eloszlatja azt a tévképzetet, hogy ő kaviárt eszik homárral otthon. Szó sincs ilyesmiről.

Imádom a pásztortarhonyát, a töltött paprikát, a feleségem tejbegrízét, aki direkt csomósan csinálja és igaza van: a tökéletlenség kell ahhoz, hogy ez az étel tökéletes legyen.

Kiderül az is, hogy ha Sárközi Ákos be akar vágódni három gyermekénél, mit készít nekik a konyhában. Szó kerül a műsorban a vendéglátást alaposan megtépázó koronavírus-járványról, és arról, mennyire hiányzott a keze ügyéből az a kézikönyv, amely azt részletezi, hogyan kell üzletileg túlélni a pandémiát. Tartsanak velünk!

A Sunday Brunch legújabb adását a cikk elején lévő lejátszóra kattintva tekintheti meg, ha inkább csak meghallgatná, alább találja a podcastverziót. Emellett az epizód elérhető YouTube és Facebook videó formátumban is.

A műsor első évadának vendégei voltak:

Rovatok