Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Sean Connery

tegnap, 13:32 Módosítva: 2020.10.31 20:27
0

Kilencvenéves korában meghalt Sean Connery világhírű skót színész, akit álmában ért a halál a Bahamákon – adta hírül a BBC.

Nem sokan mondhatták el magukról, hogy bőven hatvan fölött is szexszimbólumnak számítottak, de a People magazin 1999-ben választotta meg az évszázad legszexisebb férfijának az akkor 69 éves Conneryt. Ez elmond mindent arról, hogy mekkora hatása is volt annak, hogy ő volt az első színész, aki eljátszotta James Bond karakterét. Évtizedekkel az utolsó Bond-filmje, a Soha ne mondd, hogy soha után, amikor egy új színész kapta meg a brit szuperkém szerepét, önkéntelenül is mindenki Conneryhez mérte.

Tovább

Tudhattad volna: így törik szilánkjaira egy tökéletes élet

október 27., 05:58 Módosítva: 2020.10.28 06:17
0

Nagyon nagyot játszik Nicole Kidman, Hugh Grant és Donald Sutherland a Tudhattad volna című hatrészes HBO-sorozatban. Az egyre feszültebbé váló, parádés tempójú történetben egy gyilkost keresnek, és mocskos titkokat találnak a tökéletes emberek világában.

Tovább

Nyílt titkok – megérkezett a magyar mozikba a BUÉK német változata

október 23., 20:55 Módosítva: 2020.10.24 21:32
8
Már nálunk is vetítik az elöl hagyott mobiltelefonok veszélyeiről szóló, Guinness-rekorder nemzetközi remake sorozat német variánsát, mely magyarul a Nyílt titkok címet kapta. A hivatalosan „vígjáték, romantikus dráma” műfaji kategóriákba sorolt alkotás pont azt nyújtja, amit ez a definíció ígér.
500
Fotó: Prorom Entertainment Kft
Tovább

Pszichopata exek szelleme rombolja a szerelmet

október 22., 18:13 Módosítva: 2020.10.23 18:26
77

Megérkezett a Netflix legújabb adaptációja, A Manderley-ház asszonya, vagy eredeti nevén: Rebecca.

Daphne du Maurier 1938-ban írt egy regényt, majd két évre rá – amúgy pontosan nyolcvan évvel ezelőtt – Alfred Hitchcock filmet rendezett belőle. A Manderley-ház asszonya azóta akár regény, akár fekete-fehér mozifilm, élvezhető. Sőt.

Tovább

Hatvanévesen is terpeszt a leghíresebb belga

október 18., 17:36 Módosítva: 2020.10.20 06:38
216
Nem mindenki dolgozza fel könnyen az idő múlását, egy akciósztárnak ez különösen bonyolult lehet, így az sem biztos, hogy Jean-Claude Van Damme hatalmas bulit tart ma annak örömére, hogy születése óta épp hatvan esztendő telt el. Ebbe belefért öt házasság, számos világsiker, töméntelen zs-kategóriás akciófilm, egy évtizeden át tartó kokainfüggőség és egy mémmé vált Volvo-spárga ötvenhárom évesen.

A Kickboxerben bátyjáért áll bosszút egy titkos és véres versenyen, közben egy kicsit táncol is.  A Dupla dinamitban megkettőzi magát, a Tökéletes katonában már a sci-fi felé kacsingat, egy génmódosított harcos szerepében az Időzsaruban pedig neki is vág az időutazásnak – Jean-Claude van Damme,  „Muscles from Brussels” 1960. október 18-án sírt fel először a belga fővárosban. Később ezt a filmvásznon is megtette néhányszor. 

Tovább

Nyeke-nyóka-nyalóka, avagy Emily Párizsban

október 15., 16:54 Módosítva: 2020.10.16 14:49
418

Nemrég debütált a Netflix új sorozata, az Emily Párizsban. Csajos lett, csak sajnos egyszerű, mint a faék.

Tovább

Isten vagy android, az itt a kérdés

október 14., 12:43 Módosítva: 2020.10.14 18:02
81

A filmek világában nem először nyitnak vitát arról, hogy a teremtett világ szenvedéseiben is élhetőbb, mint az elképzelt. Erről is szól A farkas gyermekei című HBO-sorozat.

Tovább

Tényleg a transzneműekről szólt a Mátrix

augusztus 30., 12:38 Módosítva: 2020.08.31 12:03
1254

Ez volt az eredeti cél. De a világ még nem állt készen rá

– így fogalmazott a Mátrix-filmek egyik rendezője, Lilly Wachowski nemrég azzal kapcsolatban, hogy miről is szóltak valójában ezek a filmek. Lilly Wachowskit arról a régóta terjengő rajongói teóriáról kérdezték, miszerint a Mátrix-filmek tulajdonképpen a nemváltásról és a transzneműségről szólnak.

Tovább

A színésznő, aki mellesleg meg akarja változtatni a világot

augusztus 29., 17:18 Módosítva: 2020.10.07 09:07
120

De ezt le is írhatjuk?

– kérdezték a megdöbbent újságírók Geena Davistől, aki kitartóan feminista filmként utalt előttük a Micsoda csapat! című 1992-es filmjére. Nem szokták meg, hogy valaki ezt a jelzőt alkalmazza a saját filmjére.

Őrület, hogy mennyire szégyellték ezt a szót akkoriban. Vagy ahogy az emberek azt mondták, »Én ugyan nem vagyok feminista, de azért...« Ezt mindig utáltam

– mondja a Guardian nagy portrécikkében az 1989-es Az alkalmi turistáért pár évvel pályakezdése után már Oscart is nyerő Geena Davis, akit aztán a Thelma és Louise egyik főszerepéért újra jelöltek a legfontosabb filmes díjra. 2020-ban aztán újra Oscart kapott, tiszteletbelit, olyan szerepéért, amit jóval kevesebben ismernek, mint Az alkalmi turistában, A földi lányok csábítók-ban vagy a Beetlejuice-ban játszott szerepeit: társadalmi felelősségvállalásáért.

Már gyerekkorban kezdődik

Davis már 2004-ben megalapította a társadalmi nemekkel és azok tévés gyerekműsorokban megjelenő arányaival foglalkozó kutatóintézetét, a Geena Davis Institute on Gender in Mediát, augusztus 10-én pedig idén is elindult – igaz, csak online – 2015-ben alapított filmfesztiválja, a Bentonville Film Festival, ahol a bemutatott filmek több mint 80%-át nő rendezte, 65%-át színes bőrű, 40%-át pedig LMBTQ ember – noha a 200 legnagyobb hollywoodi filmből 2017-ben csak 12,6%-ot rendezett színes bőrű alkotó annak ellenére, hogy az amerikai népesség 35%-a etnikai kisebbségekhez tartozik. Hasonlóképp csak 12%-ot rendezett ezek közül a filmek közül nő.

Ezek azok az arányok, amiken Geena Davis a maga eszközeivel változtatni szeretne, és ezen ma már legalább annyit dolgozik, ha nem többet, mint színészi karrierjén.

Davis akkor kapott a fejéhez, amikor kislányával együtt nézték valamelyik gyerekcsatornát. „Leesett az állam, és ott is maradt”, mondja arra utalva, hogy minden gyerekműsor szinte minden fontos szerepét hímnemű szereplők játszottak, de még a tömegjelenetekben is alig voltak nők, ha pedig fel is bukkant valamilyen nőnemű karakter, annak se volt igazán fontos szerepe. Ezért indította el a problémával foglalkozó intézetet: azt szeretné, ha már a gyerekműsorokban odafigyelnének arra, hogy a lányoknak is legyen kivel azonosulni, és a női szereplők is komolyabb, fontosabb súllyal jelennének meg, 

Ez remek módja lenne annak, hogy megakadályozzuk, már a kétévesekbe beletáplálják a nemi előítéleteket. De amikor erről beszéltem a szórakoztatóipar szereplőinek, mindenki közölte: »Ó, ezt a problémát már rég megoldottuk!«, majd előjöttek egy műsorral, amiben van egy darab női szereplő. Ezt elneveztem Hófehérke és a hét törpe-jelenségnek.

Úgyhogy megalapította az intézetet, és társaival két évet csakis a kérdés kutatásával töltött, aztán bemutatták az eredményeket a gyerek-szórakoztatóipar tagjainak, akik elmondása szerint a számoktól már ledöbbentek, és beismerték, soha nem gondoltak erre, de belátták, hogy valóban lehetne többet is tenni.

Davis szerint érdemes a kifejezetten gyereknek készülő műsorok háza táján söprögetni: 

Aki ezzel foglalkozik, az tényleg törődik a gyerekekkel, és hisz az adatoknak. A mainstream filmiparban viszont évtizedek óta tudják például azt, milyen kevés a filmrendezőnő, de ettől még eszük ágában sincs változtatni bármin is.

Több nő, több pénz

Pedig Davis intézete megmutatta azt is, hogy a több fontos női szereplő több bevételt hoz, és hát ha valaminek, a bevételnek Hollywood is hinni szokott: tanulmányuk szerint folyamatosan emelkedik azon filmek aránya a legtöbb bevételt hozó hollywoodi filmek között, amelyekben van fontos női szereplő, és amelyek alkotói között legalább egy nő is van. „Rejtély, hogy ez miért nem győzi meg őket” – mondja a Guardiannek Davis. „De hát az is ismert tény, hogy azok a cégek, amelyek vezetőségében van nő, több profitot termelnek. Akkor miért nem változtatnak? Unottságból? A status quo védelme miatt? Nem tudom, mindenesetre elég frusztráló.”

Davis egyébként karrierje kezdete óta hisz a fennálló viszonyok megváltoztathatóságában. Bár már 1988-ban megvolt az első nagy dobása Az alkalmi turistával, amivel első Oscar-jelölését azonnal díjra is váltotta, de azt mondja, az életét igazán a Thelma és Louise változtatta meg. „Azelőtt is felismertek az utcán A légy vagy a Beetlejuice miatt, de a Thelma és Louise után mindenki velem akart beszélgetni, és mindenki el akarta mondani, hogyan változtatta meg a film az életét, vagy hányszor nézték meg. És ez örökre meg is változtatta, ahogyan kiválasztom, mit szeretnék eljátszani.

Azóta mindig azt a kérdést teszem fel magamnak: mit fognak gondolni a nők a közönségben, amikor megnézik ezt a filmet?

Davis ezzel összhangban aztán el is játszotta a Micsoda csapat! című női sportfilm és feminista klasszikus egyik főszerepét. Mindkét film hatalmas kasszasiker volt. 

A Thelma és Louise után mindenki azt mondta, na most aztán rengeteg női főszereplős film fog jönni. Azt gondoltam, te atya ég, benne vagyok valamiben, ami elindítja a változást! A Micsoda csapat! után pedig mindenki azt mondta: na most aztán rengeteg női sportfilm készül majd! És eltelt öt év… Sokkoló volt, hogy abszolút semmi nem változott.

De nemcsak ez volt rossz tapasztalata a nemek és Hollywood viszonyában, átélt szexuális zaklatást is (egy rendező kérte, hogy üljön az ölébe egy meghallgatáson), és tanúja volt, ahogy más nőket zaklatnak forgatásokon. De azt mondja: „Akkoriban nem szólalhattál meg, mert akkor vége volt a karrierednek. A #metoo mindent megváltoztatott, ma már tényleg szabad erről beszélni. Olyan, mintha a sötét éjszaka után eljött volna a nappal, és ez csodálatos.”

Most visszagondolva mégis úgy fogalmaz, negyvenéves koráig, azaz a kilencvenes évek végéig kitartott a lelkesedése, de akkor valami eltört benne. Addig ugyanis úgy gondolta, ha egyszer az olyan sztárok, mint Meryl Streep, Jessica Lange vagy Sally Field csodálatos szerepeket játszhatnak el, és ő is folyton jó szerepeket kap,

akkor a dolgoknak előbb-utóbb javulniuk kell a nők számára.

De ez nem történt így, és ő is mintha elkezdett volna kevésbé ügyelni a szerepválasztásaira. Arra a kérdésre, nem érzi-e úgy, hogy a szakma cserben hagyta, azt feleli: „Ó, igen. Pont így érzem.”

De hogy a lelkesedése a világ megváltoztatására nem tűnt el, azt az intézet és a filmfesztivál bizonyítja. Ezzel ugyanis nem más a célja, mint egyszer és mindenkorra megváltoztatni a nők helyzetét Hollywoodban.

Meg akarjuk változtatni a világot! A célunk nagyon egyszerű: azoknak, akik elmondják a történeteiket, és azoknak, akiket a vásznon látunk, tükrözniük kell a teljes társadalmat, márpedig annak a fele nőkből áll, és hihetetlenül sokszínű. Nem arról van szó, hogy ez valami utópisztikus cél. Egyszerűen ennek van értelme.

Borítókép: Geena Davis a 2020-as Oscar-díjátadón - Getty Images Hungary Fotós:  Amy Sussman

Meghalt Chadwick Boseman

augusztus 29., 08:12 Módosítva: 2020.08.30 23:58
6689

Negyvenhárom éves korában meghalt Chadwick Boseman amerikai színész, akit a magyar nézők leginkább a Fekete párduc című Marvel-film címszerepéből ismerhetnek, írja a 24.hu. 

Tovább

Juliette Binoche kapja a Zürichi Filmfesztivál életműdíját

augusztus 28., 11:14 Módosítva: 2020.08.28 19:37
0

Juliette Binoche kapja a 16. Zürichi Filmfesztivál (ZFF) életműdíját, a Golden Icon Awardot. Az Oscar-díjas francia színésznő Hogyan legyél jó feleség? című filmjét be is mutatják a szeptember 24. és október 4. között megtartott fesztiválon. Ez lesz az első alkalom, hogy francia színészt tüntetnek ki a díjjal.

Tovább

Csernus egy ütésből padlóra küldi Szabó Győzőt

augusztus 27., 14:23 Módosítva: 2020.08.29 13:55
709

Megérkezett az első előzetes a Toxikoma című magyar filmhez, ami Szabó Győző önéletrajzi ihletésű, azonos című könyvéből készült, és a saját kábítószeres élményeit és rehabilitációját dolgozza fel. A film azért is érdekes, mert Magyarországon ritkán látni olyan sztorit, amiben a közelmúlt valóban létező szereplői tűnnek fel, itt pedig erről van szó, hiszen a két főszereplő Szabó Győző (Molnár Áron) és Csernus Imre (Kelemen Barna), az előzetesben mindketten hangsúlyosak, sőt, egy adott ponton az utóbbi kiüti az előbbit.

Tovább

Nem akartam átírni a történelmet, egy józan döntést hoztam

augusztus 27., 12:23 Módosítva: 2020.08.28 11:18
62

Megérkezett az első előzetes Szalay Péter Nincs parancs című dokumentumfilmjéhez, ami bemutatja két határőr, egy magyar és egy kelet-német katona történetét, akik egymástól függetlenül, parancs híján, magándöntésként megnyitották a határokat a kelet-németek előtt.

Tovább

Nem mész sehová, most jön még a zászlóégetés meg a vérivás!

augusztus 26., 13:50 Módosítva: 2020.08.28 00:04
48

Megjelent Nagy Viktor Oszkár (Apaföld) Becsúszó szerelem című filmjének első előzetese Ötvös Andrással, Gombó Viola Lottival és Stefanovics Angélával a főszerepben.

 A film sztorija szerint Gyula (Ötvös András), az elkötelezett fociultra és felesége, Mariann (Stefanovics Angéla) gyereket szeretnének. Miután kiderül, hogy a férfi meddő, és az örökbefogadás lehetősége is elszáll, Mariann utolsó esélyként megállapodik egy roma lánnyal, Lüszivel (Gombó Viola Lotti), hogy a hamarosan születendő gyermekét magukhoz veszik. A terv mindannyiuk életét fenekestül forgatja fel. Gyulának ettől fogva folyamatosan trükköznie kell, hogy ne bukjon le elvakult focirajongó barátai előtt, a magánélete pedig további nem várt fordulatokat tartogat számára.

Tovább

Jogszerűnek ítélte Roman Polanski kizárását az amerikai filmakadémiából a bíróság

augusztus 26., 10:05 Módosítva: 2020.08.27 10:21
75

Roman Polanskinak nem sikerült jogi úton érvényteleníttetnie kizárását az amerikai filmakadémiából. Egy Los Angeles-i bíró kedden úgy döntött, indokolt volt az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 2018-as döntése, mellyel kizárta soraiból a szexuális zaklatás vétségében bűnösnek talált sztárrendezőt.

Tovább

A 2021-es berlini filmfesztiválon nem kapnak külön kategóriát a színészek és a színésznők

augusztus 24., 14:36 Módosítva: 2020.08.25 08:11
125

A Berlinale művészeti igazgatója, Carlo Chatrian és ügyvezető igazgatója, Mariette Rissenbeek bejelentette, nagy változás lép életbe 2021-től, ugyanis a legjobb színésznek és a legjobb színésznőnek járó díjat megszüntetik, helyette a legjobb főszereplőnek és a legjobb mellékszereplőnek osztanak díjakat, ami példa nélküli, írja az Indiewire

A fesztiválon 1956-ben vezették be a legjobb színész és a legjobb színésznő kategóriáját, 2020-ban előbbit  Antonio Ligabue (Hidden Away), utóbbit pedig Paula Beer (Undinevihette haza

Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian emellett azt is közölte, hogy a fesztivált jövőre nem virtuális formában tartják meg, ugyanis szerintük nagyon fontos az alkotók és a közönség számára is az az "analóg élmény", amit az ilyen rendezvények tudnak nyújtani. A tervek szerint a 71. Berlini Filmfesztivált 2021. február 11. és 21. között rendezik majd meg. 

Tovább

Szeptemberben folytatódik az új Batman film forgatása, készült is hozzá egy előzetesféle

augusztus 24., 10:23 Módosítva: 2020.08.25 10:47
70

A DC, illetve a DC Films az elmúlt pár napban alaposan felkészítette a rajongókat arra, hogy mire számíthatnak a jövőben, a DC FanDome virtuális eseményen bemutatták például a második Wonder Woman film legújabb előzetesét, valamint érkezett egy teaser is a legújabb Batman filmhez, amiben Robert Pattinson alakítja majd Bruce Wayne-t, illetve a Suice Squad folytatásáról  is kiderült egy s más.

Tovább

Russell Crowe ámokfutásával csalogatták vissza a nézőket a mozik az Egyesült Államokban

augusztus 24., 09:46 Módosítva: 2020.08.25 09:47
0

Hónapokig tartó kényszerű szünet után Russell Crowe Téboly (Unhinged) című filmjének premierjével nyíltak meg az észak-amerikai mozik néhány olyan államban, ahol ezt engedélyezték.

Tovább

Aj Vej-Vej már el is készült a koronavírus miatt lezárt Vuhanról szóló filmjével

augusztus 22., 19:08 Módosítva: 2020.08.24 10:39
137

A koronavírus-járvány kitörésekor lezárt Vuhanról készített dokumentumfilmet Aj Vej-vej világhírű kínai művész. A Coronation című, 115 perces film munkálatait Európából irányította a művész. Aj Vej-vej a Twitteren arról írt, hogy az alkotással azok az orvosok és nővérek előtt tiszteleg, akik a koronavírus ellen harcoltak.

Tovább

Halál a Níluson: folytatódik a bajuszparádé Kenneth Branagh főszereplésével

augusztus 19., 19:33 Módosítva: 2020.08.20 16:01
1149

Amikor 2017-ben bemutatták a Gyilkosság az Orient expresszen című filmet, ami Agatha Christie azonos című regénye alapján készült, és amiben Kenneth Branagh alakította Hercule Poirot-t, kollégánk így kezdte a kritikáját:

Ha egy film után az ember szinte csak arra emlékszik, hogy a főszereplő bajusza beszarás, mennyire jó volt, és a hideg rázza, ha eszébe jut a magyar szinkronban folyamatosan raccsoló Poirot, akkor maga a film nem hagyott benne túl mély benyomást. 

Már akkor tudni lehetett, hogy 21st Century Fox, vagyis most már 21st Century Studios szeretne folytatást készíteni, hogy franchise-ban gondolkodnak, és be is jelentették, hogy következő alkalommal a Halál a Níluson filmes adaptációját készítik el. Most meg is érkezett az előzetes a filmhez, ami 2020. október 23-án kerül majd a mozikba.

Amellett, hogy ismét ő lesz a belga nyomozó, Kenneth Branagh újból beült a rendezői székbe is. Illetve forgatókönyvet ismét Michael Green írta, és visszatértek a producerek, Ridley Scott, Mark Gordon, Simon Kinberg, Judy Hofflund és Michael Schaefer is. Ami pedig a szereplőgárdát illeti, Branagh mellett feltűnik majd a filmben Gal Gadot, Armie Hammer, Emma Mackey, Tom Bateman, Russell Brand, Rose Leslie, Letitia Wright, Jennifer Saunders, Annette Bening és Sophie Okonedo. 

Ez pedig az előzetes:

Tovább

Meghalt Ben Cross, a Star Trek egyik színésze

augusztus 19., 10:03 Módosítva: 2020.08.20 16:01
278

Rövid betegség után 72 évesen elhunyt Ben Cross, a négy Oscar-díjat nyert Tűzszekerek sztárja Bécsben, írja az MTI.

Tovább

Cameron Diazzal és Sean Conneryvel forgott volna a Mortal Kombat-film

augusztus 18., 16:04 Módosítva: 2020.08.19 09:40
276

Még kimondani is hihetetlen: 25 évvel ezelőtt, 1995. augusztus 18-án mutatták be az amerikai mozik az első Mortal Kombat-filmet. Bár a kritikusok nem voltak odáig érte, az azonos című videójáték-sorozat alapján készült film mindjárt az amerikai mozis toplista élén kezdett, és három héten át meg is őrizte a pozícióját, ezzel máig az egyik legtöbbet kaszáló videójáték-adaptációnak számít az Egyesült Államokban – a Sonic, a Tomb Raider, a Pokémon, az Angry Birds és a Prince of Persia moziváltozatai után.

Tovább

Folytatódik az új Mátrix forgatása Berlinben

augusztus 18., 15:09 Módosítva: 2020.08.19 11:37
0

Februárban kezdték el forgatni a negyedik Mátrix filmet San Franciscóban, és innen Berlinbe utazott volna a stáb, de már nem tudták folytatni a munkát a koronavírus-járvány miatt. Májusban az volt a terv, hogy júliusban ismét dolgoznak majd a filmen, és a forgatás azóta valóban újraindult, ezt maga Keanu Reeves erősítette meg, amikor videóinterjút adott az AP hírügynökségnek. 

Állítása szerint nagyon örül, hogy újra dolgozhat, és megnyugtatott mindenkit, hogy a szórakoztatóiparban dolgozók nagyon jó problémamegoldók és elvégzik a munkát.  Hozzátette, a járványhelyzet miatt természetesen a forgatáson nagyon odafigyelnek a biztonsági és higiéniai előírások betartására, és úgy tűnik, eddig minden rendben ment, és megfelelő ütemben haladnak. 

A legújabb Mátrix filmet eredetileg 2021 májusában mutatták volna be, de a premier dátumát áttették 2022 áprilisára.

Tovább

672 filmben játszott, de senki nem ismeri

augusztus 17., 18:57 Módosítva: 2020.08.19 09:40
602

Vagyis összesen 672 kredit a világ legnagyobb mozis adatbázisában, az IMDb-n. Ez a 91 éves, kínai szülőktől származó, de már az Egyesült Államokban született James Hong eddigi mérlege. Azért csak az eddigi, mert meglett kora ellenére a színész, író, producer és rendező Hong továbbra is aktív, és amint a koronavírus-járvány engedi, folytatja a munkát.

Tovább

Meghalt Bácskai Lauró István

augusztus 14., 14:56 Módosítva: 2020.08.14 20:12
2280

87 éves korában meghalt Bácskai Lauró István, a Gyula vitéz télen-nyáron, A Hamis Izabella, valamint a Nápolyt látni és... című filmek rendezője, közölte a család pénteken az MTI-vel. Ő rendezte a Keménykalap és krumpliorr című legendás ifjúsági sorozatot is Csukás István azonos című regénye alapján. Temetéséről később intézkednek.

Tovább

Scott Pilgrim a mozinézők ellen: tíz évvel előzte meg korát

augusztus 13., 16:31 Módosítva: 2020.08.14 20:36
140

Újranéző

A múlt filmes és tévés kútjának mélyéről felhozott remekművek és ócskaságok, filmek, amiken generációk nőttek fel, de ma már alig emlékszünk rájuk, a popkultúra méltán elfelejtett darabjai, vagy a köztudatból soha ki nem kopott, örökzöld alkotások, friss szemmel – ez az Index Újranéző.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb sikersorozata a Stranger Things volt, ami nagyon ügyesen épített a nosztalgiára, arra, hogy a nyolcvanas évekhez bátran vissza lehet nyúlni, mert emberek százezreit fogja megszólítani a sok videojátékos vagy filmes utalás. Két évvel a netflixes sorozat indulása után pedig bemutatták a Ready Player One című filmet, amiről kollégánk azt írta, hogy ez a popkulturális utalások emlékműve.

A retróhullám persze nem velük kezdődött, 2010 nyarán is volt már egy film, ami előre jelezte, mire számíthatunk majd. Tíz évvel ezelőtt, augusztus 13-án került az amerikai mozikba a Scott Pilgrim a világ ellen című film, ami Bryan Lee O'Malley képregénysorozata alapján készült. A sztorija a következő: van egy húszas évei elején járó, elsőre kicsi teszetoszának tűnő kanadai srác, Scott Pilgrim, aki még nem heverte egy korábbi szakítását, de összejön egy nála több évvel fiatalabb lánnyal, akit még le lehet nyűgözi azzal, hogy egy zenekarban játszik. Hamarosan azonban feltűnik a színen egy vagány, futárként dolgozó amerikai lány, Ramona Flowers, akibe a főhős azonnal beleszeret, a helyzetet pedig némileg bonyolítja, hogy új barátnője hét gonosz exét is le kell győznie.

A tanulság leegyszerűsítve annyi, hogy igazán csak akkor tudunk továbblépni, fejlődni, ha leszámolunk a múlt kísérteteivel, ami nem tűnik olyan nagy megfejtésnek, de tény, hogy kevesen dolgozták fel ezt a témát olyan rendhagyó, műfajokat és médiumokat összemosó formában, ahogy a film alkotói tették. 

Tovább

Újra forgatnak a Dűne sztárjai Budapesten

augusztus 13., 13:58 Módosítva: 2020.08.14 10:48
780

Ahogy arról nyár elején írtunk, augusztusra visszatértek a Dűne sztárjai Budapestre, ahol újabb jeleneteket forgatnak Denis Villeneuve nagyszabású sci-fijéhez. Ez egyben azt is jelenti, hogy ismét Magyarországon van Timothée Chalamet, Oscar Isaac, Rebecca Ferguson és Zendaya.

Tovább

Újabb horroron dolgozik A láthatatlan ember csapata

augusztus 13., 12:17 Módosítva: 2020.08.14 07:50
58

Elisabeth Moss (A szolgálólány meséje) egy megjelenés előtt álló regényből készít horrorfilmet, írja az MTI a The Hollywood Reporter alapján. 

Tovább

Meghalt Sumner Redstone, az egyik legnagyobb amerikai médiamogul

augusztus 12., 16:01 Módosítva: 2020.08.13 10:36
0

Kedden 97 éves korában elhunyt Sumner Redstone, a CBS és a Viacom egykori elnöke, halálhírét szerdán erősítette meg a Redstone család szóvivője, írja a CNN

Sumner Redstone Bostonban született, ügyvédnek tanult, de 1957-ben betársult apja cégéhez, a National Amusementshez, majd 1967-ben ő lett az elnöke a mozihálózatot működtető vállalatnak. Az évek során óriási médiabirodalmat épített ki, aminek része volt többek között a Viacom, Paramount Pictures, CBS Corp, MTV, Comedy Central és Nickelodeon. A Forbes szerint 2015. szeptemberében a vagyona 5 milliárd dollárra rúgott, és a New York Times szerint karrierje csúcsán 80 milliárd dollár ura volt.

Édesapám rendkívüli ember volt, aki nélkül a szórakoztatóipar ma nem lenne ugyanaz, komoly örökséget hagyott maga után. Nagyon szerettük egymást, csodálatos apa, nagyapa és dédapa volt. Büszke vagyok, hogy a lánya lehetek, nagyon fog hiányozni 

– nyilatkozta lánya, a ViacomCBS elnöke Shari Redstone.

Sumner Redstone élete egyébként filmvászonra kívánkozik, a második világháború alatt kódfejtő volt az amerikai hadseregnél, 1979-ben egy bostoni hoteltűzben olyan súlyosan megégett, hogy harminc órás műtétre volt szüksége, 2006-ben ő volt az, aki a Paramountból kitette Tom Cruise-t és produkciós cégét a színész vállalhatatlan viselkedése miatt, élete végén pedig hosszas bírósági perekbe keveredett üzleti és magánéleti okokból is. 

Tovább

Szeptemberben érkezik a magyar mozikba az élőszereplős Mulan

augusztus 12., 13:25 Módosítva: 2020.08.12 15:10
339

Míg azokban az országokban, ahol elérhető a Disney+, a streamingszolgáltatónál lesz az 1998-as rajzfilm új változatának premierje, azokban az országokban, ahol egyelőre még nincs Disney+, a mozikban mutatják majd be a Mulant. Magyarországon például a tervek szerint szeptember 10-étől látható majd a film, amihez nemrég meg is érkezett a legújabb szinkronos előzetes:

Az élőszereplős Mulan-filmet március 27-én mutatták volna be, de a koronavírus-járvány miatt a Disney úgy döntött, határozatlan ideig elhalasztják a premiert. Majd áprilisban jött a hír, hogy júliusban érkezik a film, de a járványhelyzet nem szűnt meg, így ebből sem lett semmi. 

Tovább
A rovat korábbi cikkei