Index Vakbarát Hírportál

Na kinek nem könnyű? Például az ortodox zsidó leszbikusoknak

2018.02.02. 08:48

Sebastián Lelio chilei rendező a Gloria és az A Fantastic Woman után, aminek forgatókönyve nem mellesleg Ezüstmedvét hozott neki, és ami Enyedi Ildikó filmjének egyik ellenfele a Legjobb idegennyelvű film Oscarjáért, fogott egy 2006-os, Disobedience (Engedetlenség) című regényt, és leforgatta első angol nyelvű filmjét.

Két leszbikus ortodox zsidóról.

A regényt Naomi Alderman írta, a történet középpontjában egy rabbi lánya (Rachel Weisz) áll, aki hazatér szüleihez London ortodox zsidók lakta kerületébe, Hendonba, mert apja meghalt, és bármilyen rossz viszonyban is voltak, csak illik hazamenni ilyenkor - még akkor is, ha annak idején "elfajzása" miatt úgy vágták ki a közösségből, mint macskát szarni. Persze ö sszefut tinikori csajpajtásával (Rachel McAdams), aki az unokatestvéréhez ment hozzá (Alessandro Nivola) pedig nem a faszikat szereti, és ebből lesz a dráma.

A filmet tavaly mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, és a közönség és a szakma is imádta, de nagyon. A nagyközönség elé április 27-én kerül, itthon valószínűleg csak fesztiválokon, esetleg művészmozikba lehet majd elérni (már ha egyáltalán)