Index Vakbarát Hírportál

Nemi erőszakról és mai harmincasokról készülnek új magyar filmek

2018.03.29. 11:59

A Filmalap Inkubátor Programjának tíz döntőse mutatta be filmterveit a szakmai közönségnek és a zsűrinek a Toldi moziban megrendezett telt házas pitchfórumon szerdán. A Filmalap célja a 2015-ben indított kezdeményezéssel a pályakezdő filmesek bemutatkozásának támogatása. Végül öt filmtervet választottak ki, ezek a következők:

  • Grosan Cristina és Rainer-Micsinyei Nóra a mai 30-asokról szóló dráma-vígjátéka,
  • Kis Hajni egy apa-lánya kapcsolatot feldolgozó játékfilmje,
  • Lőrincz Nándor és Nagy Bálint szexuális bántalmazással foglalkozó drámája, amiben egy feleség egy átbulizott éjjel után azt meséli férjének, hogy egy idegen megerőszakolta,
  • Oláh Judit dokumentumfilmje, amely a szexuális zaklatással megvádolt Sipos Pál tanár nyomába ered,
  • Szirmai Márton diktatúrákon átívelő, humoros egész estés animációja.

A tervekről idén a közönség mellett Bodzsár Márk forgatókönyvíró, rendező, Kálomista Zsuzsa filmforgalmazási szakember, Mécs Mónika producer, Pápai Zsolt egyetemi oktató és Ujj Mészáros Károly forgatókönyvíró rendező döntött. A programba diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott elsőfilmes rendezők jelentkezhettek, és azok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek.

A rekordszámú, 71 beérkezett pályázat közül 10 jutott be a döntőbe tavaly októberben. A döntősök pályázati úton részesültek a filmalap 2 millió forintértékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásában. A filmalap fejlesztő csapatának közreműködésével, több hónapos filmterv fejlesztési folyamat előzte meg a pitchfórumot. A fórumon kiválasztott filmek gyártására a játékfilmeknél 62 millió, a dokumentumfilmeknél 22 millió, az animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújtanak támogatást.

A nyertes rendezők közül Kis Hajni és Grosnan Cristina korábbi rövidfilmes munkáiról itt írtunk hosszabban.

Ne maradjon le semmiről!