Index Vakbarát Hírportál

Visszavonták Bill Cosby életműdíját

2018.05.08. 14:17

A szexuális bántalmazás miatt elítélt amerikai színésztől visszavonta a díját a New York-i J. F. Kennedy Központ és a Mark Twain-díjat is visszavették tőle - írta a Variety.com. Pár hete az esküdtszék bűnösnek találta Bill Cosbyt, az Andrea Constand ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. A Temple Egyetem kosárcsapatának menedzserét Cosby 2004-ben elkábította és molesztálta philadelphiai otthonában. Amerika egyik legnépszerűbb komikusa így élete hátralévő részét könnyen lehet, hogy rácsok mögött tölti.

A Kennedy kulturális központ igazgatótanácsa közleményben jelentette be, hogy mindkét díjukat visszavonják Cosbytól: a Kennendy Központ 1998-ban adományozott elismerését és a 2009-ben odaítélt Mark Twain-díjat is. A két díjat olyan művészeknek adják, akik életművükkel kitörölhetetlen nyomot hagynak az amerikai kultúrában. Az igazgatótanács pedig úgy döntött, hogy a bűncselekményei miatt elítélt Cosby tettei beárnyékolták pályafutásának eredményeit - indokolta határozatát a testület. M últ héten az amerikai filmakadémia kizárta tagjai közül és a televíziós akadémia is eltávolított a honlapjáról minden vele kapcsolatos hivatkozást.

Cosbyt eddgi nem ismerte el a vádakat, azt állította, hogy kölcsönös megegyezésen alapult szexuális közeledése, ám az esküdtek bűnösnek mondták ki. Ezért akár tíz évre is rács mögé kerülhet, de csak később hirdetnek ítéletet, miután azt a további több mint 50 nőt is meghallgatja a bíróság, akik szintén szexuális bántalmazással vádolják.

A komikust mintegy 60 nő vádolta meg szexuális zaklatással. A nők állítása szerint Bill Cosby alkohollal vagy droggal kábította el áldozatait, mielőtt szexuálisan zaklatta volna őket. Az áldozatok között vannak modellek, pincérnők és a showbiznisz munkatársai is. Az esetek egészen a hatvanas évekig nyúlnak vissza, így legtöbbjük azóta már elévült.

Ne maradjon le semmiről!