Index Vakbarát Hírportál

Különleges szerelmes filmnek tűnik a Hidegháború

2018.05.31. 05:04

Megjelent a Cannes-ban már bemutatott, és a filmfesztiválról a legjobb rendezés díját elhozó Hidegháború, az Oscar-díjas Pawel Pawlikowski új filmjének előzetese, egy szomorkás dallal és alatta egy különös szerelmi történet képeivel és hangulataival.

Pawlikowski előtt magasan van a léc: előző filmjével, a szintén fekete-fehér és szintén négyzetes képarányban felvett Idával elnyerte a legjobb külföldi film Oscar-díját, az operatőrét szintén Oscarra jelölték, de elnyerte a BAFTA-díjat is, és Golden Globe-ra is jelölték. Új filmjére öt évet kellett várni, de bemutatkozása után rögtön kitüntették a világ legfontosabb filmfesztiválján.

Az előzetesből a történetről szinte semmi nem derül ki. A sztorileírás szerint a Hidegháború (Zimna wojna / Cold War) a világháború utáni, porig rombolt Lengyelországban játszódik: itt szeret egymásba egy férfi és egy nő. De az 50-es évek hidegháborús környezete nem kedvez a kapcsolatuknak, bár nemcsak a politika, de a személyiségük és a sorsukban bekövetkező más változások is elválasztja őket.

A film női főszereplője a már az előzetes alapján is varázslatosnak tűnő Joanna Kulig, aki az Idában is feltűnt énekesként, és úgy tűnik, a hangja itt is fontos szerepet kap. A férfi főszereplő az itthon eddig nem sok filmben látható Tomasz Kot.

Magyar premierdátum még nincs pontosan, de idénre várható, Lengyelországban június 8-án lesz a bemutató.

Ne maradjon le semmiről!