Index Vakbarát Hírportál

Látványos film készül a nándorfehérvári hősökről

2018.09.13. 17:01

Nándorfehérvár hőseiről készülő történelmi film előkészítését támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap. A Filmszakmai Döntőbizottsága 91 millió forint gyártás előkészítési támogatást szavazott meg Az utolsó bástya című filmtervnek, közölte a filmalap.

Az utolsó bástya központi története a magyar történelem egyik legfényesebb korszakában, a sorsdöntő nándorfehérvári diadal idején játszódik. Az alkotók a vár hősi védőinek kívánnak méltó emléket állítani. A készülő film látványos, megrázó és felemelő történetével az alkotók szándéka szerint széles közönséget, minden generációt meg fog szólítani itthon és külföldön egyaránt

- írják.

Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila (A martfűi rém, Ernelláék Farkaséknál, Megdönteni Hajnal Tímeát) producerek Hegedűs Bálint (Kincsem, Liza, a rókatündér) forgatókönyvíróval közösen mintegy két éve fejlesztik a filmtervet. A nemrég elkészült forgatókönyvvel az alkotók Szász Jánost (Woyzeck, Witman fiúk, A nagy füzet) kérték fel rendezőnek és a filmtervvel pályáztak a filmalaphoz.

Szász János az Európai Filmakadémia tagja, 1999 óta Színház és Filmművészeti Egyetem docense. Sok kiemelkedő sikerű filmet jegyez, együtt dolgozott Steven Spielberggel. Első magyar rendezőként elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt A nagy füzet című filmjével, amit az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmakadémia tagjai 2013-ban a kilenc legjobb külföldi film (Oscar Shortlist) közé válogattak.

 A filmalap nemrég jelentette be, hogy forgatókönyvpályázatot ír ki történelmi filmekre. Erre válaszul

a kormány szócsövének számító Magyar Idők közölte (névtelen filmes forrásukra hivatkozva) hogy "Andy Vajna filmügyi kormánybiztos nagyon szeretné elkerülni azt, hogy az állam más módon oldja meg a helyzetet, ezért kezdte csipkedni magát az ügyben, mivel könnyen előfordulhat az, hogy az állam más csatornákon rendelje meg a magyar történelmi filmeket". Korábban ugyanis Magyar Idők azzal támadta a filmalapot, hogy nem készülnek történelmi filmek. (Ezt a filmalap a Saul fia, az 1945, a  Hajnali láz vagy az Anyám és más futóbolondok a családból című filmek említésével cáfolta.)  

Ne maradjon le semmiről!