Index Vakbarát Hírportál

Újra játsszák a mozik A tanút

2018.10.25. 11:46

Újra a mozikba kerül Bacsó Péter 1969-ben készült, 10 évig dobozban maradt filmszatírája, A tanú. A teljeskörűen felújított filmet október 27-én láthatja először a közönség premier előtti vetítésen, majd november 8-tól országszerte újra játszani fogják a mozik, írja a filmalap. "A tanú a legsikeresebb magyar kultuszfilmek egyike, mondatai szállóigékké, szereplői szimbólumokká váltak az eltelt évtizedek során. A film írói és színészi zsenialitása által átélhetővé válik a diktatúrák abszurditása" - teszik hozzá.

A filmhez készült egy új előzetes is, itt lehet megnézni:

A Tanút az Audiovizuális Örökség Világnapja, október 27. alkalmából újították fel és mutatják be újra. Ennek célja,hogy felhívja a figyelmet az audiovizuális örökség sérülékenységére és megőrzésének fontosságára. 

A Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum A tanú mellett ez alkalomból egy másik klasszikus magyar filmet is bemutat az Uránia moziban. Szintén október 27-én 14 órától Fábri Zoltán Hannibál tanár úr című filmjét vetítik.

Fábri Zoltán 1956-ban készült filmje az egyik első, vizuális nyelvében is modern magyar filmparabola, ami bemutatta, hogy mennyire manipulálható a tömeg, és hogy milyen cselekvési lehetőségei vannak a kisembernek egy embertelen korban. A film 1957-ben elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál első díját, 1968-ban a magyar filmkritikusok szavazásán bekerült minden idők 12 legjobb magyar filmje közé, majd 2000-ben az Új Budapesti Tizenkettő-be is.

A magyar filmörökség digitális felújításának hosszú távú programja 2017-ben indult a Filmarchívumban. A hosszú távra tervezett program keretében 20 hónap alatt eddig 31 játékfilm restaurálása zárult le. 

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?