Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a Kreml-kritikus orosz rendező tárgyalása

2018.11.07. 14:25

Több, zárt ajtók mögött tartott meghallgatás után szerdán megkezdődött Kirill Szerebrennyikov, orosz rendező tárgyalása. A rendezőt 2017 augusztusában, egy forgatáson vették őrizetbe, mert azzal vádolják, hogy az általa vezetett moszkvai Gogol Színházból létrehozott Gogol Centeren keresztül 133 millió rubelt (mintegy 570 millió forintot) sikkasztott.

Letartóztatása után petíció indult szabadon engedése ügyében, amit Cate Blanchett színésznő, az irodalmi Nobel-díjas Elfriede Jelinek, a Bádogdob című film rendezője, Thomas Ostermeier világhírű német rendező és Marius von Mayenburg drámaíró is aláírtak. Az elterjedt vélemények szerint az egész eljárást azért indították 2017-ben, hogy üzenjenek azoknak az orosz művészeknek, akik még kritikusak az ország rendszerével szemben.

A tárgyaláson Szerebrennyikov azt mondta, hogy soha senkitől nem lopott semmit, ő ártatlan és koholt vádak alapján indítottak ellene és munkatársai ellen eljárást. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vádirat homályos és nem ad magyarázatot arra, hogy miért feltételezik, hogy sikkasztás történt.

Az ügyvédek szerint egy volt színházi személyzetis és könyvelő hamisított vallomása alapján vádolják őket, de valójában azért zajlik ellenük az eljárás, mert olyan kényes témákkal foglalkoztak az előadásaikban, mint a vallás vagy a szexualitás. Legutóbbi filmjéről, a Mártírokról írt cikkünket itt lehet elolvasni.

Ne maradjon le semmiről!