Index Vakbarát Hírportál

James Bond masszív alkoholista

2018.12.14. 15:51

Egy tanulmány szerint, és most azért elég nagy késztetést érzek megjegyezni, hogy nem semmi egy olyan tanulmányt átverni az engedélyeztetőkön, aminek az a lényege, hogy A KUTATÓK abból a szempontból vizsgálnak meg 24 Bond-filmet, hogy a jó öreg 007-es mennyit vedel benne (de hát ezért is lehet jó az új-zélandi Otagi Egyetemen közegészségügyet hallgatni), szóval egy tudományos alapokra helyezett vizsgálat eredménye azt hozta ki, hogy a 007-es ügynök komoly alkoholproblémákkal küzd.

Szóval a tanulmány megállapította, hogy a filmekben Bond 109 alkalommal ivott, azaz átlagosan 4,5 pohár italt fogyasztott el, az ő esetében ez általában Martini ugye, rázva, nem keverve. Volt olyan film, amiben többet ivott, a Quantum csendjében 24 egységnyit ivott Daniel Craig szájával, amitől, írja a tanulmány, fejre állt volna, mint a büdösbogár, és úgy is maradt volna.

Az is megállapítható, írták, hogy alkoholos befolyásoltság alatt Bond sokkal bevállalósabb lett, mint józanul, több verekedésbe belement, autós üldözéseket bevállalt, és így tovább, ami azért követendő példának nem áll meg, ugye. A karakter viselkedését olyan szempontok alapján elemezték melyeket az alkoholizmus diagnosztizálására használnak, ennek alapján Bond a 11 kritériumból 9-nek megfelelt, így a verdikt a severe drinking problem lett, az meg a masszív alkoholizmusnak feleltethető meg.



A tanulmányban azt is megjegyzik, hogy a munkáltató MI6 igazán odafigyelhetett volna az alkalmazott mentálhigiénés problémáira, és nem viselkedtek elég felelősségteljesen, például az első jelek láttán olyan munkakörbe kellett volna helyezniük, amiben kevesebb stressz éri, vagy, és ezt érdemes egyfajta pro-tippként eltenni későbbre, nem kínálni alkohollal a beosztottunkat munkaidőben, a munkahelyen, ugye, M? (via)