Index Vakbarát Hírportál

Tolkien családja nem támogatja az íróról készült filmet

2019.04.23. 15:10

J.R.R. Tolkien hagyatékának kezelői és az író családtagjai teljes mértékben elzárkóznak a modern fantasy atyjaként emlegetett íróról szóló új életrajzi filmtől, amelyet "se nem hagytak jóvá, se nem engedélyeztek és semmilyen szinten nem vettek részt az elkészítésében", írja az MTI.

A Tolkien című filmet, amiben Nicholas Hoult játssza a címben szereplő írót, május 3-án mutatják be az Egyesült Királyságban, majd egy héttel később az Egyesült Államokban. Magyar premierről egyelőre nem tudni.

A film feldolgozza az író első világháborús élményeit, mikor 1916 közepén a francia frontra vezényelték, részt vett a somme-i csatában, majd kórházba került. Itt kezdte el írni a kitalált nyelveihez a történeteit.

Kedden kiadott közleményükkel a Tolkien-hagyaték gondozói

"tisztázni szeretnék, hogy a film elkészítését nem hagyták jóvá, nem engedélyezték vagy vettek részt benne",

továbbá

"semmilyen formában sem támogatják azt és annak tartalmát".


A hagyaték szóvivője elmondta a Guardiannek, hogy a közleménnyel csupán tisztázni akarták a filmmel kapcsolatos álláspontjukat, és nem egy jövőbeli jogi lépés előfutárának szánták.

Tolkien hagyatékának kezelői féltve óvják az író örökségét. 2011-ben jogi lépéseket tettek egy regény miatt, amelyben Tolkien az egyik főszereplő, 2012-ben pedig A Gyűrűk Ura karaktereit felhasználó szerencsejátékok miatt indítottak pert.