Index Vakbarát Hírportál

Sztrájk a francia hírügynökségnél

2011. június 8., szerda 19:36

Egynapos sztrájkot hirdettek szerdán a francia hírügynökség szakszervezetei: az AFP munkatársai a hírügynökség tervezett státusváltásáról szóló törvényjavaslat naprendre vétele ellen tiltakoznak.

A szenátus frakcióvezetői szerda este döntenek arról, hogy még a nyári szünet előtt megvitatják-e a tervezetet vagy pedig őszre halasztják a döntést. A délután 2 órakor kezdődött, 24 órás munkabeszüntetés a hírügynökség termékeinek belföldi terjesztésére vonatkozik.

A szakszervezetek azt kifogásolják, hogy a törvényjavaslatról - amely álláspontjuk szerint az AFP függetlenségét veszélyezteti és nagyobb beleszólást biztosítana a kormánynak a hírszolgáltató működésébe és ellenőrzésébe - nem folyt előzetes belső vita a hírügynökségnél.

Az AFP irányításának módosítására vonatkozó törvényt május 17-én nyújtotta be Jacques Legendre kormánypárti szenátor. A tervezet alapján módosulna az az 1957-es törvény, amely az AFP különleges státuszát határozza meg. Ez a törvény garantálja az AFP függetlenségét, és sajátos, a kereskedelmi jog hatálya alá eső státust biztosít a hírügynökségnek, irányítását viszont a társasági jog alapján határozza meg. Az AFP jelenleg nem rendelkezik saját tőkével, és a legjelentősebb előfizetőiből álló igazgatótanács felügyelete és irányítása alá tartozik. Az állam előfizetőként a bevételek negyven százalékát biztosítja.

A kormány egy évvel ezelőtt elkészült szakértői jelentése szerint olyan részvényesekből álló saját kiadói társasággal kell rendelkeznie a francia hírügynökségnek, és az igazgatótanácsát úgy kell megreformálni, hogy az a  függetlenségét megőrizve tudja finanszírozni multimédiás fejlesztéseit.

A most benyújtott törvénytervezetben szereplő változások elsősorban az igazgatótanács összetételére vonatkoznak. Az AFP jelenleg 15 tagú vezetőségében nyolcan a sajtó képviselői, három tagot közvetlenül a kormány delegál, ketten a közszolgálati televízió, illetve rádió vezetői, ketten pedig magánál a hírügynökségnél dolgoznak. A kormány a sajtó képviselőinek számát csökkentené, s melléjük neveznének ki állami képviselőket, akik a közszolgálati feladatok ellátást ellenőriznék, valamint olyan független tagokat is beválasztanának, akik a média, az újságírás vagy a tájékoztatással kapcsolatban álló értelmiség elismert francia vagy külföldi személyiségei.

Rovatok