Index Vakbarát Hírportál

A közszolgálati média sem mert az ország állapotáról szóló könyvről beszámolni

2017. június 2., péntek 08:59

Nem csak a Magyar Tudományos Akadémia parázott be egy főként jobboldali, konzervatív, de részben kormánykritikus, az ország állapotáról szóló elemzésekkel teli könyvtől. Az Akadémia (vagy az Akadémia Társadalomtudományi Központja) csak simán nem merte kiadni, mert félt a politikai visszhangtól. A nemzeti hírügynökség, az MTI sem számolt be a könyv bemutatójától, pedig nem Soros György vagy más kormányzati közellenség publikációiról van szó, hanem akadémikusok által méltatott, elismert, mértékadó értelmiségiek meglátásairól, kutatásairól, javaslatairól. (Azaz az MTA közleményét a közlemények szó szerinti kiadását szolgáló Országos Sajtószolgálaton keresztül közzétették, de az alaphírt, amit tagadni próbál az Akadémia, nem tették közzé.)

Az MTI korábban – elég hazug módon – arra hivatkozva magyarázta az ilyen elhallgatásokat, hogy piaci alapon működő kiadók könyveiről nem szoktak beszámolni. Egyelőre nem tudjuk, most mi volt az indok.

De, hogy érzékeltessük az egyértelmű cenzúrának tűnő döntés abszurditását, lássuk, milyen könyvekről érezte fontosnak a tudósítást az elmúlt pár napban az adófizetők súlyos milliárdjaiból, a kiegyensúlyozott tájékoztatásra törvényileg hivatott nemzeti hírügynökség:

A sokszínűség kétségkívül tetten érhető, de a közéleti témaválasztás egyértelmű irányvonalat jelez. Kritikus hangoknak itt nincs helyük.

Megkérdeztük a közmédia sajtófőnökét, mi alapján döntik el, hogy melyik könyvről írnak, melyikről nem, és hogy a Hegymenet ügyében volt-e politikai oka az elhallgatásnak. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Rovatok