Index Vakbarát Hírportál

Perelhető az MTI a valótlan közleményekért

2018. február 1., csütörtök 13:21

"A Fővárosi Törvényszék szerint perelhető az MTI Országos Sajtószolgálata az általa híresztelt valótlan közleményekért"

 - áll a Magyar Helsinki Bizottság közleményében. "A tapasztalatok szerint míg a kormányzati közleményeket valótlan és sértő tartalom esetén is közzéteszi a Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálata (MTI OS), addig a kormányt vagy éppen a közmédiát kritizáló közlemények egy részének közlését megtagadják. Sőt, az MTI önértelmezése szerint semmilyen jogi felelősséggel sem tartozik egyik döntéséért sem"  írják, hozzátéve, hogy a Magyar Helsinki Bizottság próbaperével bebizonyította, hogy az állami sajtószolgálat felelősséggel tartozik az általa híresztelt valótlan tényekért. Ha a január közepén megszületett ítélet jogerős lesz, akkor helyreigazításra lehet kötelezni a valótlan állításokat közlő MTI OS-t is.

Az ügy előzménye, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ tavaly december 8-án a bizottság szerint képtelen vádakat megfogalmazó közleményt adott ki a Magyar Helsinki Bizottságról. Az MTI OS közzétette, aztán tőle átvette számos más orgánum is. A Helsinki Bizottság szerint mindez "különösen annak fényében volt feltűnő, hogy a közpénzből működtetett MTI OS korábban ilyen-olyan okokra (leginkább személyiségi jogok megsértésére) hivatkozva tagadta meg például az Orbán Viktort, Mészáros Lőrincet, Tiborcz Istvánt vagy Habony Árpádot bíráló nyilatkozatok közlését". Ezért perelték be az MTI-t működtető Duna Médiaszolgáltató Zrt.-t.

A sajtóperben a távirati iroda arra hivatkozott, hogy helyreigazítási kötelezettséggel nem tartoziknak, mert a közzétett híreket nem ők írják, ezért szerintük nem is szerkesztik. Márpedig felelősség a törvény alapján csak szerkesztés esetén áll fönn, egyébként pedig a konkrét esetben semmi akadálya nem lett volna a Magyar Helsinki Bizottsága a cáfolata közlésének - áll a közleményben.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint az MTI OS a közlemények közötti válogatással valójában szerkesztést végez, és így helyreigazításra kötelezhető.

Vagyis ha az ítélet jogerőssé válik, az MTI-vel szemben is felléphetnek azok, akikkel kapcsolatban az MTI OS által közölt közlemények valótlan, esetleg sértő tényeket tartalmaznak.

A Fővárosi Törvényszék ezzel együtt elutasította a Helsinki Bizottság keresetét, mondván, a helyreigazítást pótolhatta volna az, ha a civil szervezet az MTI OS-sel fennálló szerződése alapján cáfolatot tesz közzé ugyanezen a felületen. Tehát a pert első fokon elveszítette a Helsinki Bizottság, de a bíróság elvi éllel kimondta, hogy az MTI OS a korábbi gyakorlattal szemben helyreigazításra kötelezhető.

Az ítélet után a Helsinki Bizottság január 23-án megpróbálkozott az MTI OS-nél azzal, hogy a civil jogvédő szervezet cáfolatát közölje, de azt az Országos Sajtószolgálat megtagadta. Ezért a bizottság megfellebbezi az első fokú ítéletet.

Rovatok