Index Vakbarát Hírportál

Ungár Péter újabb lapot vásárolhat

2018. szeptember 30., vasárnap 11:58

A Szabadpecs.hu nevű híroldallal bővülhet Ungár Péter médiaportfóliója - írta a Hvg.hu. A portál szerint egy hónapon belül eldőlhet a kérdés. (A Szabad Pécs azután indult, hogy Mészáros Lőrinc megszerezte az Új Dunántúli Naplót, ahonnan elküldték a kormánypropaganda írásával nem kompatibilis embereket.)

A tárgyalások tényét megerősítette Babos Attila, a Szabad Pécs főszerkesztője és ügyvezetője valamint az LMP-ben politizáló Ungár. Babos azt mondta, nem zárkóznak el egy médiapiaci befektetővel való tárgyalástól, de nem akarják eladni a lapot, más típusú együttműködésben, támogatásban gondolkodnak. Ungár pedig azt nyilatkozta, hogy minden lehetőséget megvizsgál. 

Az LMP-s politikus korábban az Azonnali.hu-ban szerzett többségi tulajdont, majd egy szentgotthárdi és egy egri portált is vásárolt. Az anyjával, Schmidt Máriával közös családi cégükön keresztül társtulajdonos a kormánypárti Figyelőben is. 

Ungár az Indexen megjelent portréjában beszélt arról, hogy vidéki médiahálózatot szeretne építeni, és megyei jogú városonként akar haladni. Ennek a terjeszkedésnek lehet a következő állomása a pécsi lap is.

Frissítés: A Szabadpécs kiadott egy hosszabb közleményt, mert úgy érezték, a kiküldött első válaszukból fontos részletek maradtak ki. Most a következőt írták:

"A Szabad Pécs közéleti internetes hírportál működtetését részben közösségi finanszírozásból, részben külsős megbízások teljesítéséből származó bevételekből finanszírozzuk. Reklámbevételeink nincsenek.

Nem tagadjuk, hogy a – még a legnagyobb független lapok életét is megkeserítő – kormány által torzított médiapiaci viszonyok miatt minden újabb hónap működése áldás, szerencse és kemény, állhatatos munka eredménye. A lap vezetése ezért folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel stabilizálni tudja legalább középtávon a működtetést, sőt azokat a lehetőségeket is, amelyekkel növekedni tud, és még nagyobb részt vállalni az új független magyar vidéki nyilvánosság újjáépítésében. Utóbbi feladat meggyőződésünk szerint az ország érdekét szolgálja. Jelenleg ugyanis vidéken csupán nagyon kevés, valóban független újságíró, szerkesztőség és szakmai műhely igyekszik lehetőségei szerint a mindenkori helyi és országos hatalmat ellenőrizni. Ami pedig a sajtó kiemelt feladata lenne.

A Szabad Pécs – ahogyan azt korábban jeleztük – még az ősszel, igazából hamarosan új közösségi finanszírozási kampányt indít. Konkrét tervünk van arra, hogyan lehet a legminimálisabb összegből egy kis, de jól működő, hatékony független médiahálózatot kialakítani az ország több városában.

Ezzel párhuzamosan keresünk minden olyan lehetőséget, amely nagyobb támogató/finanszírozók bevonását jelentheti akár csupán a Szabad Pécs, akár a már említett hálózat működtetésére.

Nem először mondjuk: mi független cégekkel, nagyvállalkozókkal, de akár politikához közel álló személyekkel is hajlandók vagyunk tárgyalni, politikai oldaltól függetlenül. Ahhoz azonban mindenképpen ragaszkodunk, hogy csupán olyan megállapodást kössünk, amely után a Szabad Pécs (és esetleges jövőbeni társlapjai) megőrizheti a függetlenségét, amely után továbbra is elsődleges maradhat, hogy a cikkeinket újságíró szakmai szempontok alapján írjuk."

Rovatok