Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon kifejezetten megéri Netflix-előfizetőnek lenni

2018. november 27., kedd 12:39

Egy napokban megjelent tanulmány megvizsgálta, hogy mennyire éri meg az egyes piacokon előfizetni a Netflixre, pontosabban azt, hol jár legjobban az előfizető, ha ár-érték arányban nézi a világ piacvezető streamingszolgáltatóját.

A Comparitech felmérése 78 országot fedett le, megnézve, hogy ha az adott területen elérhető filmek és sorozatok összességét (a számokat az uNoGS és a Finder.com adatai szolgáltatták, mindkét oldal nézegetése erősen javallott, ha nem akarunk eltévedni a kontentdzsungelben) elosztják az előfizetői díjjal, akkor mi jön ki, azaz effektíve mennyit kell kifizeti a tartalomért darabáron. Második lépésben megvizsgálták, mennyi az egyes országokban a havi átlagkereset, hogy kiderüljön, luxus-e netflixezni.

Az összesített lista első helyén végzett Kanadában 5500 film és sorozatepizód érhető el, viszont a fajlagos költség és az átlagfizetés miatt náluk jobban megéri netflixezni, mint a szomszédban - az amerikai nézők tíz százalékkal fizetnek többet egy adag szórakoztatóipari termékért. Az angolok még rosszabbul állnak, náluk 13 százalékkal kerül többe a Narcos, mint Edmontonban. A lista végpontjait megvizsgálva az elemzők arra jutottak, hogy akár 100 százalékos eltérés is lehet két ország között. Kanadában 5500 címet ér el az átlagember havi 6,90 dollárért, miközben a dánoknál 3305-ért kell 11,9 dollárt fizetni, azaz kétszer annyit, mint Kanadában. Ha a nagy átlagot nézzük, egy-egy film vagy epizód 0,00222 dollárba kerül (forintosítsuk menten, 0,64 forintba).

De mi a helyzet velünk, és a környező országokkal? Az a nagy büdös igazság, hogy a vizsgált 78 ország között 23. helyen végeztünk, azaz nem olyan tragikus a helyzet a havi 8,7 kifizetett dollárunkkal, sőt. Az európai országok egyébként (a magas áfatartalom miatt) nagy átlagban többet fizetnek a tartalomért, mint a többiek, de a nálunk elérhető 4560 cím akárhogy is nézzük, a lista élmezőnyébe pozícionál minket, hiszen mindössze 15 országban nagyobb az archívum. A környező országok közül egyébként fajlagosan mindenütt többe kerül a Netflix.

A lista végén álló dánokhoz hasonlóan nagy, vörös, N-betűs szopórollert hajtanak az irániak, ahol rongyos 2301 címért kell 8 dollárt fizetni, de nem jó Egyiptomnak (2494 - dettó nyolcért) és Norvégiának sem (3318 - 10,84 USD). Ahol viszont kifejezetten luxusnak számít az online tartalomfogyasztás, az Pakisztán, ahol ugyan 4894 címet kapnak a nézők havi 7 dollárért, de ez a 7 dollár az átlagkereset 5,5 százalékát teszi ki, éves szinten 1580 dollárból 84 csak erre megy el. Indiában a fizetés 4,56 százalékát viszi el a Netflix, a másik összevetésben utolsó dánoknál viszont csak a 0,28 százalékát, már ha igazságtalanságról beszélünk.

Mi a OECD adatai szerint átlagosan 22 576 dollárt keresünk éves szinten (6,4 millió forintot), aminek a Netflixre szánt 12 x 8,7 dollárja csak 0,48 százalék. Azt egyelőre nem lehet mérni, hogy az egyes országokban a lokalizáció (felirat, szinkron) hiánya hogyan befolyásolja az ilyen ár-érték arányszámokat, 

Rovatok