Index Vakbarát Hírportál

Izraelben is felháborodást keltett a Figyelő címlapja

2018. december 2., vasárnap 13:37

Kikeltek a magyar zsidók egy antiszemita újságcímlap miatt, amely a közösségük vezetőjét támadja

Ezzel a címmel jelentetett meg hosszú cikket Izrael legrégebbi lapja, a Hárec a Figyelő november 29-i számának címlapja kapcsán. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Heisler András Mazsihisz-elnököt pénzesőben ábrázoló címlap ellen az izraeli nagykövet is felszólalt.

A Hárec cikke azzal kezdődik, hogy emlékeztet: épp most dicsérte meg Benjamin Netanjahu elnök Magyarországot, amiért olyan sokat tesz az antiszemitizmus ellen, most mégis megjelent ez a "sokak szerint antiszemita" címlap.

A cikk szerint Cipi Livni, Izrael korábbi külügyminisztere elítélte a cikket, amely Heisler állítólagos zűrös pénzügyeiről szól, és amely néhány nappal ezelőttig annak a Schmidt Máriának a tulajdonában volt, aki a Sorsok Háza miatt régóta rossz viszonyban van Heislerrel. "Az izraeli kormánynak azonnal el kell ítélnie ezt az antiszemita támadást" - jelentette ki Livni.

A címlap ellen felszólalt az American Jewish Committee elnöke és a Jewish Agency vezetője is. A Hárec cikke mellett az ügyről beszámolt a Times of Israel is, megemlítve, hogy Orbán Viktort korábban a Soros György ellen uszító plakátkampány miatt támadták az antiszemitizmus vádjával.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok