Index Vakbarát Hírportál

Végleg eltűnik a készpénz a Bánkitón

DSC 6577
2018.07.12. 05:05

Elkezdődött a Bánkitó Fesztivál, ami valamivel nagyobb, mint tavaly, és talán sosem volt ennyire erős fellépőlistája. Azonban a fesztiválon idén más fontos változások is vannak, ezért összeszedtünk minden fontosabb tudnivalót, hogy senki se érkezzen felkészületlenül.

Időjárás

Először is a legfontosabb, hogy szerdán leszakadt az ég, amiért bizonyos részeken elég saras a fesztivál, de a szervezők igyekeznek szalmával megoldani a problémát. Azért a gumicsizma nem árt, ahogy az esőkabát sem, de fontos kiemelni, hogy hiába esett szerdán, alapvetően trópusi az éghajlat, és két réteg ruha alatt simán ki lehet izzadni 10-15 litert magunkból pár óra alatt. Ráadásul az Időkép szerint csütörtöktől vasárnapig 27-28 fok lesz, egyedül csütörtökön várható minimális csapadék, szóval azok, akik esetleg csak később érnek le a fesztiválra, lehet, semmit sem érzékelnek majd a szerdai esőzésből.

Jegyek

Az elővételes jegyek elfogytak, szóval csak a helyszínen lehet bérletet venni 25 ezerért, vagy napijegyet 11 ezerért. Viszont, aki sátrazni akar, annak már csak az alsópetényi kempingben maradt hely, ahová rendszeresen megy külön busz is. Egyszeri alkalom egy sátornak és két főnek 2200 forint, a fesztivál teljes idejére 6500. Nagyon fontos, hogy a fesztivál idén átállt a készpénzről fesztivál- és bankkártyás fizetésre, azonban a helyszíni jegyvásárlásnál adódhatnak technikai gondok, ezért a belépő esetében jó, ha van nálunk készpénz is.

Fizetés

A legfontosabb, hogy végre nem kell aprópénzzel, visszajáróval, és más idegesítő baromságokkal szívni a fesztiválon, mert idén a Bánkitó némileg a "Bánkitó 2028" koncepciót követve, némileg az ésszerűséget, végre átálltak kártyás fizetésre a készpénzről. Mindenhol lehet majd paypass-szal, vagy anélkül fizetni bankkártyával, akinek pedig ilyenje nincs, az feltölthet magának egy fesztiválkártyát pénzzel. Ami viszont megkülönbözteti a Bánkitót a többitől, hogy a kártyán maradt pénz a fesztivál után nem tűnik el, hanem még hetekig levásárolható egy csomó helyen Budapesten. Ráadásul fizetésnél a rendszer a nagyfesztiválokhoz hasonlóan felajánlja a borravaló kifizetését, de a jattnak csak a fele kerül a kiszolgálóegységhez, a másik felét civil szervezetek kapják.

Árak

A félliteres csapolt Dreher 650, a valamivel spécibb sörök (Share, HB, Pilsner, hidegkomlós Dreher) 700-950 forint között mozognak, egy vice rozéfröccs pedig olyan 700-800 forint körül mozoghat, de a fröccs árképzése azért jellemzően kevésbé egyértelműsíthető, mint a söré. A félliteres üdítő 550-600 forint, de van Club Mate is 750-ért. A legolcsóbb felesek egységesen 900 forintba kerülnek, egyedül pálinkát nem lehet találni 1100 forint alatt.

Helyszínek

A Tószínpad idén valamivel nagyobb, és csinos kis LED-falakat is felszereltek, cserébe viszont a kemping közepén található S'10 Színpad idén teljesen átalakult. A helyén Cökxpon Chillgarden van, egy nagy fedett placc bárpulttal, ahol egy rakás babzsákon lehet tespedni akár egész nap. Ez azért jó hír, mert például tavaly is komoly gondot okozott, hogy igazából sehol sem lehet rendesen leülni a fesztiválon, és egyébként is valamivel jobb hangulata van az embernek, ha a kempingbe beérve mondjuk este hétkor nem egy darab DJ bömbölteti a zenét a tök üres tánctérnek, hanem van egy kedves kis kifulladós placc.

Ezzel voltaképpen a harmadik legnagyobb színpadát vesztette el a Bánkitó, de közben egy csomó új, kisebb helyszín is kinőtt. A nagyszínpadnak megfelelő cirkuszsátoron túl két új helyszín is helyet kapott az erdő szélén. Az egyik a Mocsár, ami a neve ellenére sokkal kevésbé volt mocsaras, mint a fesztivál nagy része, cserébe tényleg a rendezvény legszélén, egy meglehetősen eldugott helyen van. Egyébként talán itt az egyik legizgalmasabb a magyar zenei felhozatal, mert újhullámos magyar raptől hardcore-on át a footworkig konkrétan megfordul errefelé a fél hazai underground.

A személyes kedvencünk azonban a Dörti Méh nevű helyszín, ami szintén a cirkuszsátortól van nem messze az erdő szélén. A koncepció lényege, hogy a Dirty Techno bulikat szervező csapat dekorációval és zenével igyekszik rekonstruálni, hogy milyen lehet visszatérni az anyaméhbe. Ehhez konkrétan egy vaginán keresztül, a fákról lelógó spermák között vezet az út egy DJ pultig, és garantáltan ez az egész fesztivál legbizarrabb látványa. Pedig onnan pár méterre még egy csocsóstadiont (!!!) is építettek a szervezők.

Pár fontos tudnivaló

  • A fesztiválon mutatja be először az Index a legújabb dokumentumfilmjét, amelyet Szilli Tamás és Szőke Barna készített a Fran Palermo zenekar frontemberéről, Henri Gonzalezről. A vetítés július 12-én van 17:30-kor a Polgármesteri Hivatal épületében, és érdemes megnézni azért is, mert online csak valamivel később lesz látható.
  • Bánkon elképesztően népszerű a színházsátor, és már tavaly is folyamatosan telt házzal üzemelt. Ezért idén a szervezők előregisztrációt indítottak, hogy teljesen ingyen, de jegyért cserébe lehessen csak megnézni az előadásokat, akkora az érdeklődés. Szóval aki színházba akar menni, annak érdemes előtte kiváltania az ingyenes jegyét. Érdemes is, mert idén teljesen befedték feketére a sátor belsejét, amitől még inkább klasszikus színház hangulata van az egésznek.
  • Idén is van shuttle busz, ami a környező települések között szállítja a fesztiválozókat.
  • Tilos a tó és a kemping közötti útszakaszon bárhol is parkolni.
  • Természetesen van lehetősége étkezni vegáknak és húsevőknek is egy csomó helyen.
  • Két bolt is van Bánkon, ahol vásárolni lehet, bár az egyik kicsit feljebb van, illetve a hotellel szemben van egy dohánybolt is, ami extra nyitva tartással üzemel éjfélig.
  • Az eddigi évektől eltérően idén már tilos alkoholt bevinni a fesztivál területére, és sokkal szigorúbban is ellenőrzik.
  • A fesztivál idei témája a "2028", vagyis némileg a közeljövő, ezért sok helyen valamennyire alkalmazkodnak is a koncepcióhoz. Természetesen elképesztően sok civil program és más hasonló esemény lesz, sőt, mi jártunk egy olyan faházban is, ahol biciklivel lehet hajtani a turmixgépet.
  • Tessék felkészülni, hogy a korábbiaktól eltérően idén valamivel erősebben jelen vannak a szponzorok, az Erste Bank konkrétan egy csomó programot és eseményt is szervez a fesztiválra.
  • Aki esetleg nagyon nézné a bronzmeccset a vébén, annak a Harcsa Csárdát vagy a Nádas Kempinget ajánljuk, de őszintén szólva nem igazán láttuk jelét sehol annak, hogy valahol adnák a vébémeccseket. Helyi kocsmákkal vagy éttermekkel azért nehéz mellélőni, viszont a csütörtöktől szombatig csak a bronzmeccs érinti a Bánkitót, a döntőt vasárnap rendezik, amikor már nem lesz fesztivál.

Borítókép: Bődey János / Index.



Rovatok