Index Vakbarát Hírportál

új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • "Gyermekáldás volt a Fővárosi Állatkertben lakó kétpúpú tevéknél. Iringó, a tizenhárom esztendős tevekanca ma hajnalban egy csikónak adott életet, aki kislánynak bizonyult. A jövevény – ahogy az a tevéknél, s a többi patásnál lenni szokott – néhány órán belül lábra is állt. Mivel az anyaállat nem számít tapasztaltnak, a gondozók most azt figyelik, hogy rendben megtalálja-e az emlőket. A kicsi láthatóan már keresi őket, de ilyen helyzetben előfordul, hogy a gondozóknak egy kicsit segíteniük kell a csikót, és egyszersmind az anyát is, mindkettőjüket rávezetve a szükséges teendőkre" - írja az állatkert közleménye.

  A tevék vemhességi ideje 13 hónap, amelynek elteltével szinte mindig egy, nagy ritkán két csikó szokott születni. Az újszülöttek általában 35 kg körüliek, a púpjuk viszont még teljesen hiányzik, hiszen nagyon megnehezítené az ellést, ha a hátukon már ebben a korban is púp lenne. A púpok helyén ilyenkor még csak kis „bőrtasakok” vannak, amelyek később tölt majd ki a púp tömegét alkotó zsírszövet.

  A kicsi egyelőre még nem kapott nevet, a megfelelő név kiválasztásának módjáról az elkövetkező napokban dönt az Állatkert.

 • Arnold Schwarzenegger teljesen kezdi átvenni a karakterét a legutóbbi Terminátorból, és arról posztolt, hogy otthon a szamarával együtt gyúr.

  Schwarzenegger állatai egyébként mostanában elég aktív életet élnek a közösségi médiában, korábban a volt kormányzó otthonmaradásra buzdító videójában is szerepeltek.

 • Egy orosz férfi úgy döntött, hogy ráhajt teherautóval egy őrizetlenül hagyott fahídra, bár tudta, hogy a híd egyik pillérjét megrongálta egy áramlat, és már amúgy sem használta senki. Az eset egy bekötőúton történt, ami a Bovanenkovo gázmezőjéhez vezet.

  A sofőr elvitte magával egy ismerősét is, aki a híd másik végéből pont fel tudta venni a veszélyesnek tűnő akciót. A videón az látszik, hogy miután a jármű ráhajt a hídra és az operatőr fejvesztve elkezd rohanni a helyszínhez, figyelembe sem véve, hogy az utat veszi a kamerája másodpercekig az be is szakad alatta, a sofőr még időben kiugrik a járműből és odasétál a felvételt készítő barátjához, mintha mi sem történt volna. 

  A híd jó ideje nem volt karbantartva, mert a közelben van egy másik út, amit az arrafelé dolgozók tudnak használni. Az orosz Vészhelyzeti Minisztérium azt mondta, hogy a hidat nem is tervezik felújítani. 

  (The Siberian Times)

 • Egy Shannon nevű nő, akiről az instája alapján annyit tudni, hogy Shannon, 22 éves és fitneszezik néhány nappal ezelőtt olyat posztolt, amitől hirtelen nagyon népszerű lett.

  A munkássága általában annyiból áll, hogy tükrös szelfiket készít, annak rendje és módja szerint változó mennyiségű ruhában, a szexizés különböző fokaiban pózolva.

  Ez volt a legutóbbi képe, megtalálják a hibát rajta?

  Igen, igen, a soktükrös fürdőszoba hátránya, hogy adott esetben az is belekerülhet könnyedén egy képbe, hogy az ember élete párja a hátsóját törli miközben mi éppen szexi fotót készítünk magunkról.

  A Twitteren hatalmasat futott a kép, a legtöbben egyébként azt kérdezték, hogy miért állva végzi a tevékenységet az illető. 

  Egy jótékony retusálónak köszönhetően pedig Shannon Instagramjára végül kikerülhetett a fenéktörlés nélküli verzió.

  Úgyhogy már csak egy dolog van hátra.

  Most akkor hogy kell?

  • 2465
   Ülve
  • 2387
   Állva
 • A jelek szerint a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság egyik nagy nyertese a kerékpáripar, azon belül is a kerékpár-alkatrészek piacának domináns szereplője, a japán Shimano, legalábbis a Bloomberg cikke szerint

  A járvány során megnőtt a biciklik iránti kereslet, és a várakozások szerint elsősorban Nyugat-Európában a kijárási korlátozások feloldása után is tartós maradhat a kerékpárok térhódítása, emiatt a cég részvényárfolyama az elmúlt egy hónapban jó 20 százalékkal nőtt, a vállalat tőzsdei értéke 5,6 milliárd dollárral emelkedett. 

  Ennek ellenére egyesek szerint korai az optimizmus. Az idei első negyedévben 15 százalékkal csökkentek a cég eladásai az előző év hasonló időszakához képest. A Morgan Stanley egy elemzője pedig úgy vélte, az árfolyamemelkedést egyelőre inkább a várakozások hajtják, mintsem az aktuális gazdasági realitások.

  Egy japán alapkezelő viszont arról beszélt, a lényeg, hogy a Shimano fél évszázada piacvezető a szektorban, és a biciklik iránti kereslet a járvány előtt is nőtt, tehát a kilátások mindenképpen pozitívak. (Főleg, hogy az egyetlen komoly rivális, az amerikai SRAM jellemzően a magasabb árkategóriában sikeres, a japán cég viszont uralkodó a kelendőbb, [nyugat-európai mércével] olcsóbb és középkategóriás bicikliken használt alkatrészek piacán.)

  Az a cikkből nem derült ki, hogy a Shimano másik fő piacát, a horgászatfelszerelésekét hogyan érinti a válság, bár egyes hírek szerint vannak olyan unortodox helyek, például Magyarország, ahol a pecázást is államilag serkentik a járvány alatt.

 • Koronavírus-járvány mindenkinek felborította a mindennapjait, de talán a kórházi dolgozóknak kellett a legtöbb új kihívásnak megfelelniük. Számos angliai kórházban nagyon szigorúan korlátozzák azt, hogy a szülők mennyit láthatják a kisbabájukat. Azért, hogy ezen a helyzetesen segítsenek, az angliai nővérek elkezdték videózni az újszülött babákat. 

  Így a szülők legalább képernyőn keresztül figyelhetik, hogyan telnek a gyermekük első napjai. Az ötlet állítólag a nővérektől jött, akik szerettek volna valahogy segíteni a szülőkön. Az egész pedig csak azért derült ki, mert Steve Parsons fotós beengedték a Frimley Park kórházba, hogy lefotózhassa az ott dolgozók mindennapjait. 

  Ilyen sorozatot az Index is szeretett volna készíteni a magyar kórházakban, de sajnos többszöri próbálkozás után sem kaptunk engedélyt erre. 

Rovatok