Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Tök jó számot küldött nekünk a szláv csengésű AŽUR (ejtsd Azsúr) zenekar. Ez (Zuhanás) az első hivatalos daluk, aminek a szövege - a sajtóközleményük szerint - "egyrészt Weöres Sándor játékosságát, másrészt egy pánikroham levegőtlenségét és bezártságát idézi fel, amiből a Mit sütsz kis szűcs abszurd megjelenése jelenti az egyetlen kiutat". Nekem elsőre a Hiperkarma ugrott be róla, nekik vannak ilyen nagyon gyors, darálós, kimondhatatlanul pörgős szövegeik. A Zuhanás megértését segíti a klipjük is, amiben a “Biodiversity Heritage Library” tanulmányrajzai alapján készült animáción fut a dalszöveg is.

  Azt írják, hamarosan lesz lemezük, tavasszal turnéra mennek, és fellépnek majd a Volton is, szerda este meg a Kuplungban.

 • Korábban már írtunk mi is a zseniális vattacukorevő technikáról, amivel garantáltan meg lehet nyerni egy-két fogadást. Azonban ez teljesen legális technika a vattacukorevő versenyeken is, nem is értjük, miért nem használja mindenki

  A videót március 15-én töltötték fel és azóta 3,28 millió megtekintésnél jár. 

 • 1943. március 21-én született Gyulai István, aki atlétaként szerepelt az 1964-es tokiói olimpián, később a Magyar Televízió riportere lett, 2006-os halálakor pedig a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára volt.

  Műkorcsolyát és teniszt közvetített az atlétika mellett, nevét jelenleg nemzetközi atlétikai verseny mellett újságírói díj is őrzi.

  Fia, Miklós a magyar szövetség elnöke, Márton pedig a főtitkára.

 • És hogy ezt honnan tudjuk? Onnan, hogy a maradványait most találták meg régészek Irak déli részén. A négyezer éves sumer kikötő a legrégebbi, ami az egyik legrégebbi civilizációtól fennmaradt.

  A Násziríja városától mintegy hét kilométerre délre talált maradvány 130 méter hosszú és 40 méter széles kikötőmedence - amelyben elférne kilenc olimpiai úszómedence - hatalmas víztározóként is szolgált az áradásoknál, írja az MTI.

  A sumerek mintegy hatezer évvel ezelőtt telepedtek le a mai Irak területén, Mezopotámiában. Társadalmuk a civilizáció bölcsője volt, a sumerek vezették be az ékírást, ők találták fel az ekét, a kereket, ők osztották fel 24 órára a napot és ők alapították az első városállamokat. A tudósok reményei szerint a felfedezéssel újabb ismereteket szerezhetnek a sumer városállamok, a Tigris és az Eufrátesz deltája, valamint a környező mocsarak közötti kapcsolatokról.

Rovatok