Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Vice News videós stábja látogatott el nemrég Mortal Kombat verekedős játék hangtechnikusaihoz, hogy megtudják, a készítők hogyan is állítják elő a végtelenül brutális jelenetek alá kevert hangeffekteket.

  A válasz egészen meglepő: egy megfelelő erővel, jó irányba csavart és széttépett paprika pont olyan hatást kelt, mint az ember ropogó bordái, az összenyomott paprikadarabok a fröcsögő vér hangját adják, ahogy egy széttépett grépfrút is.

  Na jó, de mire jó egy banán? A mikrofonhoz egészen közel csócsálva szintén elég sok jelenetben felhasználható effektet kapunk. Persze csak némi utómunka után, amit meg is mutattak a Vice videójában.

  A Mortal Kombat X véres jelenetein itt szörnyülködtünk, a 11 brutalitásán pedig itt ámult el még maga Zacher Gábor is.

  Zacher Gáborral elemeztük a Mortal Kombat legdurvább sérüléseit

  A hasonló kreatív hozzáállás egyébként a hangeffekt iparág velejárója, a Star Warsban például meglepő helyről jön a fénykard állandó, hümmögő zaja: egy hibás mikrofonkábel által felvett tévézajt vegyítettek egy vetítőgép beinduló motorjának hangjával. És bumm, így lett a csokapik.

 • Oké, igazából kíváncsi voltam, akkor is kattint-e ön a clickbaitre, ha ott helyben lelövöm, hogy clickbait.

  És kattintott!

  A sztori egyébként annyi, hogy a columbusi állatkert nőstény oroszlánjának, Naominak három kölyke született a hétvégén, annak ellenére, hogy az egyetlen hím lakótársa, Tomo 2018-ban vazektómián esett át, vagyis elkötötték az ondóvezetékét. Az állatorvosok szerint megesik az ilyesmi, még ha nem is sűrűn. Tomo egyébként Naomi apja is, de oroszlánoknál ez nem szokott gondot jelenteni a családtervezésnél.

  Szegény Tomo már nem élhette meg a kölykök születését, mert idén májusban elpusztult. 15 éves volt, ez oroszlánban tisztes kornak számít, 10-14 évig élnek átlagosan odakinn a vadonban (fogságban volt már, amelyik a 20. születésnapját is megélte). 

 • Meg egy kecske is.

  Bár a MÁV szerint „résen voltak a jegyvizsgálók”, a két házi kedvencnek valahogy mégis sikerült feljutnia a szerelvényre, ami egyébként nem megengedett.

  Az állatok gazdái meg is magyarázták a nem mindennapi jelenséget. Késésben voltak, és sikerült két megállót utazniuk a málhás szamárral és a kecskével.

 • Egy privát Billy Elliot előadáson vehetett részt néhány segítőkutya egy kanadai színházban. Íme ahogy a székek mögül lesnek:

  Egy segítőkutyák kiképzésével foglalkozó szervezetnek ezzel az volt a célja, hogy a kutyusok megtanulják, hogyan kell nyugodtan, türelmesen viselkedni színházban. 

  Egy olyan különleges előadáson, úgynevezett "relaxed stage performance"-en vehettek részt, amit kifejezetten a segítőkutyák gazdái számára hoztak létre, tehát olyan szellemi, tanulási fogyatékosságokkal küzdők, hallás- és látáskárosultak, valamint autisták számára, akik közül sokakat zavarnának a sima előadásokban alkalmazott éles fény- és hanghatások. 

Rovatok