Index Vakbarát Hírportál

új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csodálatos képeket közölt a Balaton Science nevű Facebook-oldal.

    A valódi színes műholdképeket a Sentinel-2 műhold készítette január 16-án,  amikor erős déli szélben teljesen felkavarodott a tó vize.

  • Egy katolikus csoport (ami korábban már sikeresen betiltatta Lars von Trier Antikrisztusát) most A szabadság ötven árnyalatára szállt rá és szeretné, ha a 12 éven aluliak számára tilos lenne a megtekintés. 

    A dolog apropója az, hogy valamilyen megmagyarázhatatlan okból a szadomazochista blockbustert bárki megnézheti Franciaországban, nincs korhatárhoz kötve, vagyis egy csapat óvodás is megnézhetné, ha úgy adódik. 

    Őrület, hogy ezt a filmet hétéves gyerekek megnézhetik. Be kell tiltani a 12 éven aluliak számára 

    - mondta a csoport ügyvédje.

    Az alapvetően jó ötlet, hogy gyerekek lehetőleg ne nézzenek ilyen tematikájú és színvonalú filmeket (eleve, hogy juthatott bárkinek is eszébe, hogy ez ne legyen korhatáros), de az már fura, hogy a csoport miért 12 évben állapította meg a korhatárt. Egy 16+ és szülői felügyelett talán értelmesebb lenne, vagy eleve bevezethetnék a kötelező szülői felügyeletet, mert ugyan melyik szülő menne el a gyerekével megnézni A szabadság ötven árnyalatát családi film gyanánt? 

    (Via)

  • A hazai csapat sportsikerei a téli olimpián megmozgatták az országot, és sok kíváncsi koreai kezdi el felfedezni magának a sportot, otthoni körülmények között. Nem is kell hozzá igazán semmi, csak egy robotporszívó és egy pár felmosó.

    Ilyen videók kezdtek terjedni a közösségi médiában, a Buzzfeed szedett össze egy nagyobb csokorral.

  • Kételkedik még valaki a celebek hatalmában ezután? Kylie Jenner híréről híres híresség egyetlen Twitter bejegyzéssel, 18 darab szóval egymilliárd dollárral csökkentette a Snapchat cég értékét. Ebben a 18 szóban ugyanis Kim Kardashian féltestvére gyakorlatilag szakított az üzenetküldő alkalmazással, és ő van akkora influencer, hogy ezzel komoly gondokat okozzon a cégnek. Kylie még szerdán írta azt a Twitteren, hogy

    Szóóóóval, megnyitja még bárki bármikor a Snapchat-et? Vagy csak én nem...ugh, ez olyan szomorú.

     Miután a celeb ezt megosztotta több mint 24 millió Twitter követőjével, a Snapchat részvényárfolyama hirtelen bezuhant és a cég nemsokkal a bejegyzés után 1,3 milliárd dollárral ért kevesebbet a tőzsdén, mint előtte. Ezen pedig még az sem segített, hogy az első tweetje után pár perccel Kylie Jenner még egy bejegyzést írt, amiben azt írta, hogy azért még szereti a Snapchat-et, ami az "első szerelmem".

    Jenner az app novemberben élesített redizájnja miatt elégedetlen az alkalmazással, amit annyira utálnak a felhasználók, hogy már egymillióan írták alá a frissítés visszavonását követelő petíciót. Emiatt már hónapok óta eléggé aggódnak a cég befektetői, a Snapchat vezetői viszont kijelentették, hogy nem hajlandók visszavonni az újításokat, mert ha majd megszokják azokat a felhasználók, akkor imádni fogják őket. 

  • A héten 18 kölyke született egy Sassy nevű dobermannak Ausztráliában, írja az MTI. A kiskutyák világra segítésén tíz ember (három állatorvos, két állatorvos-hallgató, két nővér, két rezidens és egy asszisztens) másfél órán át dolgozott a West Coast Állatorvosi Klinikán.

    Az állatorvosok egyike később elmondta, hogy nagyjából tizenkettő után abbahagyta a kölykök számolását. Mivel a hagyományos császármetszés ennyi kölyöknél nem működött volna, ezért egy helyett négy bemetszést végeztek az anyaállaton, aki jól viselte a beavatkozást.

    Néhány kölyök állítólag nem lélegzett, de miután ellátták őket oxigénnel, helyreállt az állapotuk. A picik és a mama is jól vannak.

  • De azért elég jól néz ki, hogy hogyan is csinálták 1-2 jelenet trükkjét, illetve tök kemény belegondolni, hogy mennyi meló lehetett az, hogy csak egy képkocka tökéletesen nézzen ki.

    Vagy csak el kell olvasni az interjúnkat a filmen dolgozó magyar szakemberrel, hogy legyen sejtésünk róla.

  • "A Duna-parti Főkukac és a Szabadság téri Breki-szobor után a Kiscsibész téri Vízicsúzdás is kesztyűt, sapkát és kabátot kapott" - írta Kiss Eszter, aki az Urbanistára is szokott posztolni, s egy képet is mellékelt hozzá, íme:

     

  • A szelektív hulladékgyűjtésről szóló nagyképünket itt nézheti meg. A benne lévő adatok után pedig biztosan elgondolkodik, hogy vajon megéri-e megvenni egy újabb ásványvizes palackot? És nem csak azért, mert Magyarországon erre semmi szükség, hiszen kiváló minőségű a csapvizünk.

    Ha elgondolkodott, ez a kép biztosan elég ötletet ad egy műanyagmentesebb élet felé:

  • Ha egyszerre akarja megutáltatni a gyerekeivel a telefonnyomkodást és a tévénézést, akkor csak el kell kérni ettől a sráctól az ARKit-tel lefejlesztett Samarát, aki a film adott jelenténél a telefon képernyőjét nézve tényleg kimászik a tévéből. 

    A programozó a következő videón a saját gyerekeivel tesztelte (a hülye állatja), és a felvétel alapján működik.

  • A 18 éves, kaliforniai Luis Valenciát hat hónap börtönre ítélte a bíróság San Diegóban  védett állat USA-ba csempészéséért. A védőügyvéd narratíváját gyengíti, hogy a srác mobiljában olyan üzeneteket találtak, amikben azzal dicsekszik, hogy majmokat, jaguárokat és tigriseket csempészett az országba Mexikóból. Mexikóban és a mexikói határ közelében elég nagy üzlet egzotikus állatok csempészni, nemrég két mexikói állam között szagolt ki egy rendőrkutya egy kéthónapos tigriskölyköt, amit egy műanyagdobozban rejtettek el. A San Diegóba csempészett tigriskölyköt a helyi állatkertben helyezték el, egyelőre jól szolgál az egészsége. (CBS)

  • "A Crime Writers olyan, mintha a készítők meg akarták volna találni a beer-pong-féle iszunk-hányunk-belefekszünk jellegű bulijátékok abszolút ellentétét, az értelmiségi összejövetelek saját, bőrkötéses, aranybetűs ereszdelahajam-kellékét. És tökéletesen sikerült is nekik: ha az emberben elveszett egy író, akár olyan mélyen is, hogy egy hadsereg se tudná napfényre parancsolni, nagyon jól fog szórakozni a Crime Writersen, tettesként és áldozatként is."

    Így lelkendeztünk nemrég az ötlettől a grafikán át a kiadásig mindenben teljesen magyar, nagyon ötletes és kreatív társasjáték, a Crime Writers kapcsán. A játék lényege, hogy az egyik játékosnak egy komplett kis krimitörténetet kell írnia a tettes, az áldozat, az indíték, a gyilkos szerszám és a tetthely megjelölésével (és titokban tartásával), a többieknek pedig pusztán a cím alapján ki kell találniuk az egészet.

    És a játék fejlesztői nem elégedtek meg azzal, hogy itthon kiadták a Crime Writerst, most arra gyűjtenek közösségi finanszírozással, hogy az angol nyelvű piacra is betörjenek, amihez eddig a támogatók már majdnem félmillió forintot dobtak össze, ami jól hangzik ugyan, de a projekt megvalósításához 3,5 millió forintra lenne szükség - ha ez összejönne, utána jöhetne a német verzió. Úgyhogy aki egy jót akar játszani a külföldi ismerőseivel, lakjon akármelyik országban, ide kattintva ruházhat be a játékra.

  • Az IMAX és a Warner Brother Studios filmet készít a pandabocsokról:

    Elsősorban azt mutatják be, hogy sikerült kínai és amerikai szakértőknek visszaszoktatni a vadonba a fogságban született Qian Qiant. A filmet majd áprilisban mutatják be Pandas címen, bár nálunk jó eséllyel nem lesz látható.

  • Négy is van belőlük Budapesten, kettő az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában, egy-egy a CEU-n és az ELTE-n. A négy kutatócsoport közösen dolgozik azon, hogy minél többet megtudjon a csecsemők és kisgyermekek gondolkodásáról, a programban önkéntes alapon vehetnek részt a kisgyerekes szülők. Mi is jártunk egy ideig, míg a kisgyerekesség kategóriájából ki nem öregedtek a gyerekek, hasznos is, érdekes is.

    Aki még nem ismeri a munkájukat, az szombat délután a CEU-n nyílt napon nézheti meg, milyen módszerekkel milyen kutatásokat csinálnak, de a szervezők szerint úgy általában a fejlődéslélektanról is megtudhatnak egy csomó mindent, akik elmennek. A programok ingyenesek, csak regisztrálni kell, amit itt lehet megtenni.

  • A csoport tagjai egyelőre nem nuncsakus hatalomátvételre készülnek, csupán a japán turisztikai kamunindzsa-biznisz iránti támogatásuk jeléül vitték be az ősi mesterséget a parlament falai közé.

    Korábban részletesen is írtunk róla, hogy Japánban bár elfogytak a nindzsák, a legendát mégis sikerült fenntartani, és manapság elég népszerű turisztikai látványossággá vált a nindzsáskodás. A szórakoztatóipar pedig olyannyira beindult, hogy van már országos nindzsaszövetség, nindzsakutató-központ, egyetemi nindzsaoktatás, nindzsafalu, nindzsás éttermek, nindzsabemutatók, nindzsamúzeum, de terveznek nindzsanagykövet-képzőt és nindzsa-körutazásokat is. 

    A kormányzó Liberális Demokrata Párt húsz képviselője pedig úgy gondolta, hogy a 2020-as tokiói olimpia közeledtével politikailag is meg kell támogatni a dolgot, hiszen ahogy elmondták, a külföldi turisták elsősorban a mangát és a nindzsákat kapcsolják össze Japánnal, ezért a nindzsabiznisz fejlesztése fontos nemzetgazdasági érdek. Mondjuk a politikai támogatás részleteiről még nem tudni, eddig a dolog kimerült annyiban, hogy néhány öltönyös képviselő feszeng egy fényképhez pár nindzsának öltözött figura gyűrűjében.

  • Szerdán, a Copa Libertadores U20-as elődöntőjén ez be is bizonyosodott, miután az Independiente del Valle ecuadori védője, Angelo Preciado annak használta a meccs után kitörő csetepatéban. 

    Az urugayi River Plate játékosai közül öten is nekimentek a játékosnak, ő azonban gyorsan kirántotta a földből a szögletzászlót és elkergette támadóit. Emlékezzenek erre, ha legközelebb egy focipálya közelében éri önöket atrocitás, tuti lesz ott egy jó szögletzászló.

    (FTW)

  • A Mályiban lévő Madármentő Állomás nem a vidám posztjairól ismert, általában legyengült, törött szárnyú, elgázolt madarokról posztolnak, meg arról a hihetetlen küzdelemről, amit a megmentésük érdekében tesznek. Ez a posztjuk most kivétel, és nem lehet nem megosztani:

  • Még mielőtt valami rosszra gondolna: a fika egy svéd szokás, amikor az emberek (család, bártok, munkatársak) leülnek kávézni és mellé szendvicset vagy valami édességet enni. Olyan, mint az uzsonna, csak társaságban (lásd videó, amit mindenképp érdemes végignézni!). 

    Egyébként maga a szó azt is jelenti, hogy kávézni.

  • Hogy egy macskában több szín keveredik, az teljesen átlagos, de ahhoz már a csillagok elég különleges együttállására van szükség, hogy a két szín egy tökéletes egyenes mentén, pont a cica arcának mértani közepén váljon ketté. Mint a francia kismacska, Narnia esetében, aki ilyen volt piciként, mint itt fent, és ilyen gyönyörű lett mostanra, mint lent. A Bored Panda összegyűjtött egy csomó képet róla, itt lehet gyönyörködni.

  • Már rég óta divat, hogy a hollywoodi filmek előzeteseiben valamilyen híres régi pop- vagy rockszám lelassított, gyerekkórussal elénekeltetett, depresszív gitárokra elhümmögött vagy elzongorázott verzióját vágják. Ez egyrészt már baromi unalmas, másrészt tök fölösleges, hiszen, ahogy a Polygon nevű hírportál erre rámutatott, ahhoz, hogy egy filmet azonnal meg akarjunk nézni

    csak be kell vágni az előzetes alá a Beastie Boys Sabotage című számát!

    A Sabotage olyan, mint a filmes előzetesek MSG-je, bármilyen, kicsit is akciódús film trailerére szórva sokkal jobb lesz az egész. A Beastie Boys 1994-es számának saját klipje is gyakorlatilag egy mini akciófilm, amelyben három rapper álbajuszos-aviator napszemcsis rendőrként üldözi a bűnt Los Angelesben. Éppen ezért viszont tényleg bármilyen előzetes alá bevágva úgy hat, mintha direkt ahhoz a filmhez írták volna.

    A számot párszor tényleg használták előzetesekben, például a 2016-os Star Trek film, vagy a Destiny 2 videójáték beharangozására, amelyek éppen ezért mind baromi jók. A Sabotage viszont nem túl népszerű a trailerkészítők között, ugyanis Adam Yauch, a Beastie Boys 2012-ben elhunyt tagja végakaratában azt kérte, hogy ne használják reklámokhoz az együttes dalait. Ennek ellenére a két még élő tag szavazhat arról, hogy kiadják a szám jogait egy-egy reklámhoz vagy előzeteshez, de erről minden egyes felhasználásnál külön kell szavazni. 

  • Az év elején eléggé kevés befektető előzetes várakozásainak felelt meg a japán tőzsde teljesítménye, ezért megnőtt a kereslet a tőzsde trendjeit magyarázó alternatív elméletek iránt. Ez idáig rendben is lenne, az viszont már alsó hangon is kérdéseket vet fel, hogy az egyik alternatív elmélet szerint azért megy rosszul mostanában a japán tőzsdéken jegyzett cégeknek azért megy rosszul, mert kezd kimenni a vastag szemöldök a divatból, ráadásul minderről az egyik legkomolyabb nemzetközi üzleti újság, a Bloomberg két szerzős cikket közöl. 

    A lapnak Secuko Szuzuki, a Shiseido Szépségszalon frizura- és sminkspecialistája elmondta, hogy a kelet-ázsiai országban 2013 óta népszerű vastagabb szemöldök mostanában már nem menő annyira. A nyolcvanas évek buborékgazdasága alatt Japánban a vastag szemöldök volt menő, ezelőtt viszont a hetvenes évek olajsokkjai miatt lassult a gazdaság, és ebben az időben még a vékony volt divatos, ugyanúgy, ahogy a 90-es évek recessziója alatt. A Nikkei 225-ös részvényindexe 1989 decemberében volt csúcson, és 1991 óta ennek a szintnek nem tudott az 50 százaléka fölé erősödni.

    Kiouko Amemija, az SBI Securities szenior tanácsadója 30 éve figyeli a japán pénzpiacok fejleményeit, és szerinte a szemöldöktrendek a gazdasági ciklusokhoz hasonlóak az országban. "Nem szabad az ilyesmit alábecsülni: a történelem ismétli önmagát" - mondta a Bloombergnek. ¯\_(ツ)_/¯

  • A Duna-Ipoly Nemzeti Park jóvoltából bármikor belenézhetünk Arnold és Judit fészkébe, akik január vége óta már három tojáson kotlanak. A rétisas házaspárnak várhatóan március második hetében fognak kikelni a fiókái.

Rovatok