Ha túl lassan sül a kovásztalan kenyér, már lehet nem is kovásztalan
Izraelben (és természetesen a világ zsidói között is) éppen tart a peszáh (más átírás szerint: pészah, régebben pászkaünnep), az egyiptomi kivonulás ünnepe. A zsidók ilyenkor emlékeznek meg arról, hogy az Egyiptomot sújtó tíz csapás közül, az utolsó, az elsőszülöttek halála elkerülte a zsidók házait, valamint, hogy a fáraó szabadon engedte a népet. Az ünnepet a kovásztalan kenyér ünnepének is nevezik, mivel a hagyomány szerint a sebtiben menekülni kényszerülő zsidóknak nem volt ideje a tésztát megkeleszteni.
Az ünnep a zsidó holdnaptár szerint niszán hónap 15-től 22-ig tart, bár ebből csak az első és az utolsó valódi ünnepnap, de a köztes időszak is ünnepi jelleggel bír. A keresztény húsvéthoz hasonlóan a peszáh is vándorol az évben, mivel mindkettő a holdnaptárhoz van kötve, ami lassú eltolódásban van a szoláris naptárhoz képest. Az ünnep első napja idén április 19-re esett.
Érdekesség, hogy a hagyományhoz szigorúan hű zsidók arra is ügyelnek, hogy a pászkakenyeret 18 percen belül megsüssék, nehogy az véletlenül is kovászosodni kezdjen. Valamint kötelességük megszabadulni minden olyan dologtól, ami potenciálisan megkovászosodhat, a hagyomány szerint gyertyával kell az ünnepet megelőzően végigjárni a házat, hogy a hithű zsidók megbizonyosodjanak róla, semmi kovászosodásra hajlamos dolog nem maradt otthon.