Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kuhár Bence egy huszonéves srác, aki nagyon szereti az autókat, buszokat, villamosokat, metrószerelvényeket, elhagyatott benzinkutakat, illetve kiváltképpen a vonatokat. Korábban volt pár szárnypróbálgatása a stand up comedy világában, de újabban már inkább saját Youtube csatornájával foglalatoskodik. Az egyik videója így indul:

  A majdnem 22 ezer követővel rendelkező csatorna főoldalán egy rövid bemutatkozó videóból tudhatjuk meg, hogy Kuhár saját magát tulajdonképpen nem tartja különleges figurának. "Kiemelkedőnek nem mondanám magam sem tanulmányaimban, sem egyéb szempontból" - mondja, "sokszor gondolkoztam már azon, hogy van-e az életnek értelme, szerintem nincs, csak saját magadnak tűzhetsz ki célokat!" - teszi hozzá, majd meg is határozza saját maga és csatornája irányvonalát: "leginkább a közlekedésre fókuszálok, mert ez érdekel a legjobban". Ezután pedig leszögezi: "tudom, hogy nem fognak mellém állni cégek, hogy szponzoráljanak."

  Az élet azonban váratlan eseményt hozott Kuhár számára: a hazai közlekedés világának egyik legjelentősebb szereplője, a Magyar Államvasutak Zrt. kereste fel őt.

  FIGYELEMMEL KÍSÉRTÉK UGYANIS TEVÉKENYSÉGÉT ÉS A VASÚT IRÁNTI ELKÖTELEZETTSÉGÉT, ÉS SZERETTÉK VOLNA VALAHOGY TÁMOGATNI ŐT, EZÉRT KÉT DARAB, EGÉSZ ÉVRE ÉRVÉNYES MÁV START KLUB VIP KÁRTYÁT AJÁNDÉKOZTAK NEKI ÉS PÁRJÁNAK.

  Megkérdeztük a MÁV-ot, hogy Kuhár a hivatalos influenszerüknek tekinthető-e, illetve érdeklődtünk arról is, hogyan került kiválasztásra a fiatalember, valamint, hogy rajta kívül vannak-e még influenszerei a vasúttársaságnak. A MÁV a következő választ küldte szerkesztőségünknek:

  A MÁV Zrt.-nek nincsenek hivatalos influencerei. Bence egy nagyon tehetséges vlogger, aki a jövőben a vasút, és általában a közösségi közlekedés népszerűsítésének egyik fontos szereplője lehet. A vasút népszerűsítésére a Youtube-csatornáját használja, 21 ezer követőjével pedig rengeteg emberhez eljut, videóit egy olyan réteg követi, aki imádja a kötöttpályát, de sokuknak nem volt arra még lehetősége, hogy akár CAF villamost, vagy FLIRT-öt élőben lásson.

  Bence évek óta önszorgalomból és önköltségen végez fontos tevékenységet, ezért felkerestük és szerettük volna munkáját valamiképpen támogatni. Kérésére ehhez két darab éves MÁV-Start kártyával járultunk hozzá. A tartalomszolgáltatásába és szabad véleménynyilvánításába nem szólunk bele videói kapcsán, ahogy ez természetes elvárás volt mindkét oldalról, hiszen hitelességét, melynek magas követőszámát köszönheti, így tudja megőrizni. A MÁV Zrt. meghívja őt sajtóeseményekre (Balaton expressz étkezőkocsi bemutató, KISS motorvonat bemutató), és kérésére lehetőséget biztosít olyan témák feldolgozására is, amelyet normál esetben nem tudna kivitelezni, ilyen volt például a Keleti pályaudvar karbantartása során tett látogatásának megszervezése. A közös témák és meghívások eredményeként a videók összesen közel 200 ezres megtekintésnél járnak. Kuhár Bence videóiban nem a MÁV Zrt. hivatalos álláspontját képviseli.

  Bár a MÁV azt írja, hogy Kuhár Start kártyát kapott, valójában Start Klub VIP kártyáról van szó, amellyel az egész országban, bárhol, bármikor, akár első osztályon is ingyen utazhat a véleményvezér. (Ezt ebben a videóban el is mondja, meg is mutatja.) Egy ilyen kártya ára 280 ezer forint, ebből kapott ugye kettőt, hiszen a párjának is küldtek egyet.

  Az influenszer egyik alkotása az Ercsi vasútállomásról szól, a videó címe: "A pokol állomása! Itt a legmagasabb a bűnözés Fejér megyében! Hamarosan elveszti az utasforgalmat???" Ebben például azt mondja: ""Maradjunk annyiban, hogy az ember nem turistáskodni jön ide Ercsibe", illetve hangsúlyozza azt is: "Az ember nem akar itt videózni, eszméletlen hely ez." 

  Egy olvasónk felhívta a figyelmünket arra, hogy Kuhár első osztályú utazási lehetőséget biztosító bérletet kapott, amit a MÁV alkalmazottai csak 25 év egybefüggő munkaviszony után kaphatnak, sőt a csoporton belül bizonyos cégeknél még utazási kedvezmény sem jár a dolgozóknak. Ráadásul

  A YOUTUBER PÁRJA IS KAPOTT INGYEN BÉRLETET, HOLOTT A VASÚTI DOLGOZÓKNAK ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT ESETÉN IGAZOLNI KELL, HOGY MINIMUM 5 ÉVE ÉLNEK EGY HÁZTARTÁSBAN PARTNERÜKKEL.

  Kuhár MÁV-os ruhát is kapott, pedig olvasónk szerint a cég dolgozói sokszor éveket várnak egy új szettre. Informátorunk arról is írt, hogy azért is érzik pénzkidobásnak az influenszer támogatását, mert sok vasútállomáson, bakterházban még mindig szenes kályhával lehet csak fűteni, ráadásul a szenet a női dolgozóknak is maguknak kell behordani a helyiségbe.

 • Felsőházi választások lesznek Japánban, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, a politikusok járják az országot és beszédeket tartanak. Így tett nemrég Sinzo Abe is, aki az egyik helyszínen a Sora News tudósítása szerint gyakorlatilag felturbózta Orbán Viktor "mindenki hozzon magával még egy embert" mondását.

  Azt akarom, hogy szavazzanak, azt akarom, hogy a barátaikat, rokonaikat, szeretőiket sőt, még a volt szeretőiket is vigyék el szavazni, ha meg tudják találni őket.

  - mondta, majd Kasivazakiban már annyit változtatott a kortesbeszédén, hogy

  Apák, azt kérem tőletek, hogy vigyétek el a szeretőtöket is az urnákhoz, hogy ránk szavazzanak ők is.

  A Sora News szerint ezt később Joecuban is megismételte úgy, hogy később hozzátette

  Anyák, találjátok meg a régi szeretőiteket, és vigyétek el őket is szavazni.

Rovatok