Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Grant Woolard zenész-producer elég sok munkát feccölt a lenti videóba, és még csak nem is a (szintén remek) vizuális megvalósításba.

  70 ismert klasszikus zenemű zongorás mashupját alkotta meg hat percbe sűrítve, Beethoventől Mozarton át Rimszkij-Korszakovig - aztán néha jön easter eggnek egy Scott Joplin vagy Rick Astley. Zseniális az egész, ráadásul ez már a harmadik ilyen egyveleg Woolardtól (az első itt, a második itt megtekinthető/hallgatható).

  (Laughing Squid)

 • Az emberek természethez való viszonya egészen furcsa, valami nagyon félrement a világban.

  Egyrészt az Amazonas-medencében lángol az esőerdő. Annak ellenére, hogy Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció képviselője már három hete írt egy levelet a Föld tüdejének védelmében (before it was cool). Másrészt Kecskeméten rekordott döntöttek azzal, hogy 542 ember ivott egyszerre kecsketejet.

  Egyetlen dolgot nem értek, hogy én miért nem voltam meghívva az utóbbi eseményre, ugyanis nagyon szeretem a kecsketejet. Majd talán jövőre, és akkor 543-an új rekordot döntünk. Ha még lesz élet a Földön.

 • Ambrus Attila, a Viszkis néven híressé vált egykori bűnöző a Bors szerint feldúltan nyilatkozott nekik arról, hogy utaztak rá a román határőrök.

  Az történt, hogy családostul akartak volna menni Romániába, de a kislányának, Annának nem volt útlevele. 

  Nyilván én is szétszórt voltam, de eszembe sem jutott, hogy a gyereknek is kell útlevél, hiszen van lakcím- és adókártyája is, és nyilván ott volt mellette az édesanyja, Réka is

  – magyarázta. De ezek a románok nem engedték be lakcím-, és adókártyával se, mert nekik nem ez kellett. Úgyhogy vissza kellett fordulniuk. Emellett fuvaroztak egy másik autónyi terméket is, aminek ráadásul elkérték volna a szállítólevelét is. Úgy, hogy korábban másik határátkelőnél nem kértek szállítólevelet, csak most.

  Ambrus úgy gondolja, hogy mindez nagyon erős volt, szándékosan vegzálták a román határőrök korábbi rablókarrierje miatt.

  "Ugyanakkor ami történt, nem engem minősít, hanem a román hatóságokat. És az zavar, hogy én egykor tettem valamit, és emiatt most kitolnak az egész családommal" – panaszkodott. Egy dolgot viszont biztosan megtanult a külföldi utazásokról:

  A tanulság az, hogy kell Annának útlevél...

 • Méghozzá a királynő 007-es ügynöke, James Bond. Ezen a napon, 1989. augusztus 24-én volt ugyanis az első magyarországi James Bond-filmbemutató: az egyébként 16. Bond-filmet, A magányos ügynököt láthatták először a magyar nézők.

  Aligha meglepő, de a Bond-sorozat egyik legrosszabb darabja volt, egy középszerű akciófilmnél alig több valami, Timothy Dalton második, egyben utolsó 007-es szerepével (ezután hat évig nem is készült Bond-film, és a következőben, az Aranyszemben már Pierce Brosnan volt a főszereplő).

  Pontosítás: A Filmátvételi Bizottság 1968-1989 közötti jegyzőkönyveiről könyvet is író Gál Mihály a poszt megjelenése után levélben hívta fel a figyelmemet arra, hogy A magányos ügynök valójában csak az első olyan Bond-film volt, amit a bemutatása évében a hazai közönség is láthatott. Őfelsége titkos ügynökének egy történetét, A kém, aki szeretett engem című 1977-es Bond-filmet (Roger Moore főszereplésével) viszont már júniusban bemutatták több hazai moziban, „a Duna, a Fórum, a Hunyadi, a Kőbánya, a Május 1., a Puskin és a Vörös Csillag vetítette az első héten” – írta, megjegyezve: ezekből mára már csak a Puskin maradt.

  James Bond - A magányos ügynök

Rovatok