Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nagy-Britanniában egyre többen hagyják el a tehéntejet, az ország lakóinak már majdnem a negyede, 23 százalékuk vásárol növényi tejet, írja a Guardian. 2018-ban a briteknek még csak a 18 százaléka vásárolt növényi tejet.

  Ennek leginkább környezetvédelmi okai vannak, a fogyasztók azért váltanak, mert a növényi tejek ökológiai lábnyoma jelentősen kisebb. Egy oxfordi kutatás szerint az 1 liter tehéntej előállításához szükséges víz- és területigénynek a tizede is elég 1 liter növényi alapú termék előállításához. Ráadásul az előállítás során kibocsátott üvegházhatású gázokból is harmadannyi kerül a légkörbe a növényi tejek gyártása során.

  Az Oatly nevű zabtejmárka brit képviselete szerint a növényi tejek piacának gyors növekedése nem azt jelenti, hogy ennyivel többen váltottak vegán életmódra, inkább arról van szó, hogy a tejpiacon könnyebb az állati eredetű termékeket helyettesítő termékekre átállni, a bővülés elsősorban nem a szigorú vegánok életmódot folytató briteknek köszönhető. 

  A tehéntej pótlékok közül a zabtej fogyasztása nőtt legnagyobb mértékben, az ilyen termékek eladása 70 százalékkal emelkedett, a kókusztejé 16 százalékkal, a mandulatejé pedig 10 százalékkal.

  És ha már mandulatej, muszáj megjegyezni, hogy a britek többsége nagyon jól választott, ugyanis a mandulatej egy óriási átverés, alig tartalmaz mandulát. A Business Insider cikke felidézett egy kutatást, ami arra jutott, hogy a mandulatejek csupán 2 százalék mandulát tartalmaznak. Ez azért probléma, mert a mandula más magvakhoz képest magas fehérjetartalommal rendelkezik. Sokan épp emiatt választják a mandulatejet, hogy valamennyire pótolni tudják a tehéntej elhagyásával kieső proteint.

 • Indiában, a Kazaringa Nemzeti Park közelében található egyik településen egy elég szokatlan látogató pihent meg az egyik házban. Egy tigris a monszun okozta áradások elől menekülve igencsak kifáradhatott, ezért dönthetett úgy, hogyha fedél van a feje felett, akkor megpihen az ágyon. A ház tulajdonosának azután tűnt fel, hogy vendége van, miután a szomszédok kiabálni kezdtek. Az indiai vadvédelmi szolgálat is kiérkezett a helyszínre, és először nyugatólövedéket akartak használni, majd úgy döntöttek, várnak egy kicsit, és hagyják, hogy a tigris magától távozzon, ami meg is történt.

 • Van, aki a tatárföldi nyugdíjas asszony történetét az orosz demokrácia deficitjének tekintené, de hát csak arról van szó, hogy Zajtuna Korotkova a kommunista párt tüntetésén elmondta a véleményét, egy hónap múlva háza pedig objektíve lakhatatlannak minősült.

  Előtte a rendőrség is beidézte az asszonyt és a Putyint kritizáló, hivatalnoki korrupcióról, szegénységről szóló beszéde iránt érdeklődött. A rendőrség elhessegette a gyanakvást, hogy ez valamiféle presszió volna: szó sincs róla! Egyszerűen arról kérdezték az asszonyt, hogy az általa elmondottak összhangban vannak-e a KPRF által szervezett tüntetés előre deklarált céljaival. Aztán aláíratták vele a jegyzőkönyvet, és ennyi – írta a Newsru.com.

  „Hol van az országunk vezetője? Nem szégyelli magát? A képviselőknek zsíros a pofája, mindenük külföldön van. Ezeket a parazitákat agyon kell csapni, nem elég elzavarni” – mondta az asszony azon a május 1-jei tüntetésen. A felszólalását a Youtube-on már félmillióan látták.

  Az, hogy a ház, amelyikben 2013-ban lakást vett, mostanra elbontásra ítéltetett, szintén tisztán szakmai ügy. Igaz, hat éve a hatóság megfelelőnek találta az épületet, sőt, tavaly is lakhatónak ítélték, de hát a helyzet változhat. 

  Az asszonynak nem cserébe, hanem hitelre fel is ajánlottak egy 18 négyzetméteres lakást. 

  Építkezések egyébként folynak a városban régi házak helyén, vannak is viták az eladott földeken, mert a lakók nem akarnak elmenni. Az elmúlt két hónapban a vitát hat alkalommal a véletlenül fellobbanó tűz oldotta meg, eltüntetve az útban lévő épületet.

 • Több mint kétezer szál füves cigihez lett volna elég az a kiló marihuána, amit munkatársaink egy autóbuszban találtak Röszkén

   írja a Nemzeti Adó és Vámhivatal közleménye

  A busz sofőrje és az utasok úgy nyilatkoztak, hogy bejelenteni való árut nem visznek magukkal, a pénzügyőrök mégis átkutatták a csomagokat. Az ellenőrzés során az egyik szerb turista hátizsákjában gyanús csomagokat találtak, aki ezután magától jelezte, hogy azokban marihuánát tárol. A több mint egy kilogramm, hozzávetőleg kétmillió forint értékű kábítószergyanús anyagot és a szerb utast átadták a rendőrségnek.

  Az már alapból mulatságos, hogy a lebukott csempész bevallotta a vámosoknak, hogy drog van nála, de van még egy érdekes elem. "Több mint kétezer szál füves cigihez lett volna elég az a kiló marihuána" – írja a NAV. Aztán az is kiderül, hogy több mint egy kilogramm marihuánát találtak.

  Tehát nagyjából fél grammot számolnak a pénzügyőrök ciginként, ami – természetesen a fű hatóanyag-tartalmának függvényében – azért tisztes mennyiség.

  Természetesen nem azt próbáljuk ezzel sugallni, hogy a NAV sajtósa, vagy bármelyik más munkatársuk kábítószerezne, csak érdekességként jegyeztük meg a dolgot.

  Íme a lefoglalt cucc:

Rovatok