Index Vakbarát Hírportál

Bezárnák a nukleáris szupermarketet

2004. február 6., péntek 14:00

Bár Abdul Kádír Hán már beismerte, hogy atomtitkokat szivárogtatott ki többek között Iránnak és Észak-Koreának, a szakértők szerint hálózata még mindig működhet. A "nukleáris szupermarketet" az amerikai és a brit hírszerzés buktatta le.

Valóságos "nukleáris szupermarket" üzemelt Pakisztánban Abdul Kádír Hán vezetésével - írja a Daily Telegraph. Bár a hálózatot vezető pakisztáni atomtudós szerdán elismerte bűnösségét, az ENSZ tisztviselői szerint sürgős lépéseket kell tenni az atomtikok forrásainak felszámolására.

Tovább szivároghatnak az atomtitkok

Kádír Hán, a pakisztáni atomprogram vezetője "a nemzetközi fegyverkezés legveszélyesebb figurája volt" - jelentette ki a brit lapnak nyilatkozva Mohammed el-Baradei, a világszervezet Atomenergia-ügynökségének vezetője. Az atomtudós lebukása ellenére a szakértők szerint tovább folyhat az atomtitkok nemzetközi kereskedelme. Erre utalhatott el-Baradei is, amikor Hánt "a jéghegy csúcsának" nevezte.

Hánt és hálózatát a CIA és a brit MI6 buktatta le, George Tenet CIA-vezér szerint "klasszikus kémtechnikákkal". "Előbb feltártuk a titkos hálózat nagyságát, lenyomoztuk a szivárogtatókat és felgöngyölítettük a négy kontinensre kiterjedő hálózatot" - mondta el a Telegraphnak.

Közel-keleti ügyfélkör

Tenet szerint Hán hálózata Iránt és Észak-Koreát is atomfegyvergyártáshoz szükséges felszerelésekkel látta el. Az urándúsító centrifugák összeszereléséhez szükséges alkatrészeket közvetítők útján szerezték be Japánból, Malájziából, Dél-Afrikából, Németországból és két másik, meg nem nevezett európai országból.

Az alkatrészeket hivatalosan ipari célokra használták, ám valójában az atombombagyártáshoz szükséges hasadóanyag előállításához szükséges centrifugákat szereltek össze belőle.

Huszein gyanúsnak találta az ajánlatot

A Telegraphnak nyilatkozó amerikai források szerint elképzelhető, hogy Szíria és Szaúd-Arábia is vásárolt az atomfegyverek gyártásához szükséges eszközökből.

Atomszakértők szerint Hán dollármilliókat kereshetett az atomtitkok kereskedelmével. A pakisztáni kormányfőtől csütörtökön kegyelmet kapó atomtudós a kilencvenes években ötmillió dollár értékben ajánlott uráncentrifugákat és atombombagyártási tanácsokat az iraki rezsimnek a kilencvenes évek közepén- írja a Telegraph. A tömegpusztító fegyverekre vágyó bagdadi rezsim azonban csapdának vélte az ajánlatot, és nem vásárolt az atomtudóstól.

Rovatok