Index Vakbarát Hírportál

Ezért rúgd ki az edződet

2013. december 4., szerda 15:42

A London Economics külön tanulmányt szentelt annak, hogy megmagyarázza, miért érdemes kirúgniuk menedzserüket az angol csapatoknak, ha el akarják kerülni a kiesést. 

A lap számításai szerint egy krízisében lévő klub edzőváltással tíz mérkőzésen átlagosan öt, legjobb esetben hét ponttal szerezhet többet, ennyivel akár meg is lehet menekülni a kieséstől. Ezt az elmúlt öt szezon megfigyelései alapján állítják. A játékmozgásokat és sérüléseket nem vették figyelembe a rendszer kidolgozásakor, inkább arra igyekeztek koncentrálni, az ellenfelek milyen erősségűek voltak, és a kiesés ellen harcoló csapat otthon vagy idegenben játszott. 

A kirúgásokat övező negatív felfogás ellenére kijelenthetjük, hogy sokszor jó hatása van annak, ha új menedzsert kap egy csapat. Minden játékos próbálja meggyőzni az új trénert képességeiről, sokszor ezen múlhat a bennmaradás.

Magyarázza ez egyértelműt a London Economics. 

Példaként a Sunderlandet említik. A klub az angol élvonalban kiesésre állt a múlt szezonban, amikor az olasz Paolo Di Canio megkapta a menedzseri állást. Di Canio betiltotta az éneklést, a jégkockát és a ketchupot, aki elkésett edzésről, az számkivetett lett, a csapat viszont nagy nehezen bentmaradt az első osztályban. Az olasz hat pontttal többet szerzett tíz mérkőzésen, mint elődje, Martin O'Neill. A bentmaradásnak köszönhetően a Sunderland negyvenmillió fonttal gazdagodott. Emiatt bőven megéri kirúgni egy edzőt, akinek átlagosan 8,5 millió fontot kell kifizetni kompenzációként (legalábbis a Chelsea-nél az Abramovics-korszakban), folytatja a lap az okfejtést. 

Az már más kérdés, hogy a Sunderland Di Canióval katasztrofálisan kezdte az új szezont, azóta ki is rúgták az olaszt, és utódjával, Gustavo Poyettel is csak szenvednek a bajnokság utolsó helyén. Azt sem vizsgálták, hogy az adott edző hosszabb távon is eredményes-e a csapattal. 

A tanulmány összesen tizenhárom olyan esetetet vizsgált, ahol 15. vagy annál rosszabb helyen álltak a kiesés ellen harcoló csapatok. A viszonyítási alap hiába volt tíz meccs, három olyan tréner esetét is felhozzák, akik tíznél kevesebbszer irányították csapatukat. Hatan később ki is estek. 

A tanulmány konklúziója: egy edzőváltással megmenthető a klub jövője. 

Rovatok