Index Vakbarát Hírportál

A Fradinak zsebpénz, amit a kieséssel vesztett

2016. július 21., csütörtök 15:11

Nevetségesen hamar, egészen pontosan a lehető leggyorsabban kiesett az FTC a Bajnokok Ligájából. Pedig ennél könnyebb ellenfelet nehezen kaphattak volna, egy albán beugró csapatnak, a Partizaninak szóltak kicsit későn (az albán bajnokot menet közben kizárták bundázás miatt). De a beugrók így is úgy zavarták haza a fradistákat, hogy a végén még belefért látványosan meg is alázni a magát messze túlértékelő Fradit

 

Mindez azonban nem kell hogy összetörje a magyar bajnokot, az ő pénzük eddig sem kapcsolódott a sportszakmai sikerekhez. Ha a mutatott játékból kiindulva valami óriási szerencsével sikerült volna megverniük az albán másodikat, akkor az UEFA 2015–2018-as BL-díjazásai alapján 300 ezer eurót (mostani árfolyamon 92,4 millió forintot) kaptak volna. Nyilván, ha tovább jutottak volna, vagy esetleg megnyerik a BL-t, akkor sokkal többet is kaphattak volna, de ilyesmivel azért tényleg értelmetlen lenne már számolni. 

Ez a 92 millió forint azonban a Fradinak szinte semmi, az FTC Labdarúgó Zrt. egyes hírek szerint 3 milliárdból gazdálkodik, viszont papíron tavaly a bevételeik 4 milliárd forint körüliek voltak. Jegyárbevételnek tavaly egyébként 3,98 millió forintot vallottak be.

Ezek alapján a 92 milliós pluszpénz is a háromszázalékos hibahatár alatt van a költségvetésükhöz képest. Csak személyi ráfordításokra költöttek 2,6 milliárdot, ez alapján ez a 92 millió talán az egyik külföldi válogatottjuk bérére lett volna maximum elég.

Ennek a többszörösét elkérhetik bármikor a Szerencsejáték Zrt.-től, a Csatornázási Művektől vagy bármely más önkéntes szponzoruktól. Tavaly csak a taóból kaptak 351 milliót, a szövetségtől szakszövetségi támogatásként még 557 milliót, a tulajdonos FTC egyesülettől még 487 milliót vagy 485 millió egyéb, pontosabban fel nem tüntetett pénzt valakiktől.

Azért így is kapnak majd valamennyi díjazást a semmiért az UEFA-tól, az éves BL-bevétel 3,5 százalékát (ami várhatóan 13 milliárd forint körül alakulhat) ugyanis elosztják a csoportkörből kimaradó BL-csapatok közt. Emellett az olyan országos bajnokok, akik nem jutnak el a csoportkörig, még alanyi jogon kapnak 250 ezer eurót (78,5 millió forintot), szóval a százmillió körüli zsebpénzük így is meglesz.

Plusz jó eséllyel idén is bajnok lesznek, az átlagos versenytáraik büdzséjének 3-4-szereséből és a második leggazdagabb Videoton pénzének másfélszereséből legalábbis óriási blama lenne, ha itthon nem nyernének simán. 

Rovatok