Index Vakbarát Hírportál

Egymillió dollárt kaphatott az olimpiai bajnok, hogy hallgasson a molesztálásról

2017. december 21., csütörtök 05:39

McKayla Maroney, többszörös országos, olimpiai és világbajnok amerikai tornász szerdán beperelte az Amerikai Olimpiai Bizottságot és az amerikai tornász szövetséget ellen. A 22 éves sportoló azzal vádolja hazája sportszövetségeit, hogy 

eltussolták, amikor a csapat orvosa szexuálisan zaklatta őt.

A most 22 éves Maroney azt állítja, hogy a két szervezet megegyezett vele - azaz gyakorlatilag lefizette -, hogy ne kerüljön nyilvánosságra: Lawrence Nassar 2009-től 2013-ig orvosi kezelésnek álcázva molesztálta a tornásznőt.

Maroney beadványa szerint a tornász szövetség eltervezte, hogy nem engedik, hogy az ügy nagy visszhangot kapjon, az orvos pedig "angolosan távozhat" a szervezettől. A tavaly, egészségügyi okokra hivatkozva visszavonult tornászbajnok azt nem írja, mennyi pénzt kapott, de a The Wall Street Journal úgy tudja, 1,25 millió dollárt fizettek neki. A sportoló azt állítja,azért fogadta el a megállapodást, hogy

előteremtse az életmentő pszichológiai kezeléséhez és ellátásához szükséges összeget.

Lawrence Nassart pár héttel ezelőtt 60 év börtönre ítélte gyermekpornográfia miatt a bíróság Michigan államban, egy másik perben pedig bűnösnek vallotta magát hét tornász molesztálásában. Áldozatai közül hárman még 13 évesek sem voltak, amikor zaklatta őket. Ebben az ügyben 25 és 40 év közötti börtönbüntetés vár rá.

Maroney egyébként az a tornász, aki a 2012-es, londoni olimpia alatt netes mémmé változott, ahogy a dobogón fintorog az egyéniben elért ezüstérme miatt.

(MTI)

Rovatok