Index Vakbarát Hírportál

Rakonczay megkezdte a berepülést a Déli-sarkra

2018. november 18., vasárnap 21:35 | öt éve frissítve

Az élelem kiporciózva, a felszerelés előkészítve, minden készen áll arra, hogy Rakonczay Gábor nekivágjon a Magyar Déli-sark Expedíciónak, amikor jön a hír, hogy vihar van az Antarktiszon. Nem hatalmas vihar, de arra pont elég, hogy az orosz repülőgép ne tudjon biztonságos körülmények között leszállni.

A berepülés eredeti napja vasárnap lett volna, a vihar miatt azonban felmerült, hogy előrehozzák szombatra, vagy akár napokkal is eltolják, végül ez utóbbira esett a választás.

Mostantól folyamatos a készenlét, de nem tudni, hogy ez meddig fog tartani. Lehet, hogy órákig, de az is lehet, hogy napokig. Nincs ezzel baj, benne van a pakliban, igaz, hogy minél tovább kell várnunk, annál tovább marad a gyomromban ez a furcsa bizsergés, ami elmúlik majd, ha felszáll a gép.

– mondta Rakonczay Gábor. Ez utóbbi egyébként érthető is, hiszen most hosszú hetekig nem látnak majd embereket és színeket, csak a havat, de mint mondta, ez mindig ilyen, hozzászokott már a korábbi expedíciók alkalmával.

Az elmúlt napok egyébként a felkészülés jegyében teltek a chilei Punta Arenasban: amikor az expedíció mind a négy tagja végzett az előkészületekkel, a csomagokat tüzetesen ellenőrizték a szakemberek

a zoknitól az utolsó adag élelemig.

A magyar extrémsportoló elmondta, a többiek csomagjában még azt is megnézték, hogy az ő méretük-e az aláöltözet, a kabát és a zokni, de mire azzal végeztek, az övére már nem maradt idő.

Emiatt egy másik vezetőt kértek meg, hogy foglalkozzon vele, aki tudta, hogy

úgyhogy csak néhány szúrópróba-szerű kérdést tett fel, és amikor azokra kielégítő választ kapott, az ő csomagját megfelelőnek találta.

Az ellenőrzés után mindent átszállítottak a hangárba, ahol az élelmiszert és a szánokat tárolják, és lemérték őket. Rakonczay szánja minden csomaggal együtt 84,9 kilogramm lett, ebből kell gazdálkodnia a rajt utáni körülbelül ötven napon.

Érdekesség egyébként, hogy ebben a 84,9 kilogrammban nincs benne az a ruha és síléc, amelyben az expedíció 980 kilométeres távját teljesítik, mert az extrémsportolók abban utaznak, így azt nem kellett becsomagolni.

A beszállókártyánk megvan, és megvolt az utolsó eligazítás is. A felszerelés és az élelmiszer már a repülőben, a csapat pedig innentől készenlétben várja az indulást. Jelenleg az antarktiszi bázison negyven csomós szél fúj, ötvenöt csomós befújásokkal, és a repülő biztonságos leszállásához jelenleg nem megfelelő a szélirány.

– mondta Rakonczay, hozzátéve, hogy a következő információt vasárnap este kapják majd az ügyben.

Frissítés

Nem sokáig állta útját az antarktiszi vihar Rakonczay Gábornak: a vasárnapi indulás ugyan elúszott a kedvezőtlen időjárás miatt, de helyi idő szerint hétfő reggel már

MEG IS KEZDTE A 4-5 órás BEREPÜLÉST A CHILEI PUNTA ARENASBÓL A DÉLI-SARKRA A MAGYAR EXTRÉMSPORTOLÓ.

Rovatok