Index Vakbarát Hírportál

Veszélyeztette a szurkolók életét az FTC, súlyosbította a büntetést az MLSZ

2017. november 23., csütörtök 22:31 | egy éve frissítve

Csütörtökön tárgyalta az MLSZ Fellebbviteli Bizottsága a november 4-én lejátszott Ferencváros-Debrecen meccs szünetében történt szurkolói rendbontás ügyét, miután a Ferencváros fellebbezést nyújtott be az eredetilag kiszabott büntetés miatt. A vége az lett, hogy 3 millió helyett 10 millióra büntették a klubot, ls közben maradt a B lelátó három meccses bezárása. Az egyetlen jó hír a klub híveinek, hogy zárt kapus meccset most sem rendeltek el.

A magyar szövetség honlapján található verdikt szerint az FVB az FTC Labdarúgó Zrt. ellen elrendelt fegyelmi eljárásban az MLSZ Fegyelmi Bizottsága 2017. november 7-i elsőfokú határozatát az (FSZ) 59. § (1) bekezdés c) pontja alapján részben megváltoztatta: a pénzbüntetés összegét 3.000.000 Ft-ról 10.000.000,- Ft-ra emelte fel, egyebekben az I. fokú határozatot helybenhagyta.

Ez azt jelenti, hogy a pénzbírság több, mint háromszorosa lett, és nem lehet néző a Groupama Aréna „B1”, „B2”, „B3” és „C1” szektoraiban a soron következő hazai három NB I-es bajnoki mérkőzésen, így a következő Videoton elleni rangadón sem.

Az MLSZ honlapján közzé tett indoklásból kiderül, hogy az FVB hasonlóan vélekedett a klub legfőbb felelősségmulasztásáról, azaz a biztonsági szolgálat krízisegységének kivonásáról a B lelátó környékéről – a szurkolókkal kötött megállapodásra hivatkozva –, mint mi. A testület megállapítása szerint:

A rendező egyesület által alkalmazott beengedéssel kapcsolatos biztonsági könnyítések és különösen a biztonsági szolgálat visszavonása a sportszervezet részéről különösen súlyos mulasztás volt.

A rendező egyesület ezen mulasztása és az elkövetők magatartása együttesen vezettek oda, hogy a fegyelmi eljárás tárgyát képező események megtörténhettek.

Az FVB határozott álláspontja az, hogy a fenti körülmények miatt több ember élete, testi épsége, egészsége forgott veszélyben a sportrendezvényen.

Az FVB hangsúlyozni kívánja, hogy az élet, testi épség, egészség védelme, a közösség biztonsága prioritást élvez a sportrendezvényeken is.

Mindezek ellenére csak azért nem súlyosbították stadionbezárással is a büntetést, mert az FVB a döntéshozatala során enyhítő körülményként figyelembe vette és elismerte a Ferencváros sportszervezet erőfeszítéseit és együttműködő magatartását az elkövetők azonosítása és felelősségre vonása érdekében, erre is tekintettel nem tartotta indokoltnak az egész stadion egy vagy több mérkőzésre történő bezárását, önmagában elégnek találta az I. fokú határozatban megjelölt szektorok bezárását, ekként nem büntetve a sportszerű magatartást tanúsító szurkolókat. 

Mint ismeretes, a Ferencváros-Debrecen mérkőzés szünetében az arcukat sállal, maszkkal eltakaró, valószínűleg a Fradi hazai meccseit addig bojkottáló ultrák egy 30-50 fős csoportja véres összetűzésbe került a vezetőség szimpátiáját élvező Halhatatlanok nevű ultracsoport vezetőjével, aki több szurkolót is megsebesített a nála lévő két késsel, őt pedig a tömeg gyakorlatilag meglincselte.

Rovatok