Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a vb-döntőre berohanó Pussy Riot-tagok ellen

2018. július 16., hétfő 14:47

Hivatalosan is vád alá helyezték a vasárnapi világbajnoki döntőre berohanó négy Pussy Riot-tagot, akik ellen sportesemények nézőire vonatkozó szabály megsértése, illetve rendőregyenruha illegális viselése a vád. A két szabálysértés egyenként 10 ezer és 1500 rubeles bírságot jelent, vagyis forintra átszámolva nagyjából 50 ezres bírsággal megúszhatják.

A Pussy Riot közlése szerint az emberi jogok oroszországi megsértése ellen tüntettek a vb-döntő második félidejében. A négy aktivista – három nő és egy férfi – nagyjából 25 másodpercet volt a pályán, mielőtt a biztonsági személyzet levonszolta volna őket.

Az egyik nőnek sikerült pacsiznia a francia Kylian Mbappével, ugyanakkor az egyik horvát védő, Dejan Lovren a biztonságiaknak segített lehurcolni a pályáról a férfi tüntetőt, írja a BBC .

A Pussy Riot közlése szerint a négy őrizetbe vett aktivistához hétfő délutánig nem engedték be az ügyvédjüket, ráadásul egy olyan rendőrőrsön tartották őket fogva egész éjjel, ahol se alvásra, se evésre, se zuhanyzásra nem volt lehetőségük. Végül magyar idő szerint délután négykor közölték, hogy az ügyvéd mind a négy aktivistával beszélhetett.

Sajnálom, hogy nem 1937-et írunk

Előkerült közben egy felvétel a tüntetők esti kihallgatásáról, amin egy férfi hang azt üvölti két Pussy Riot-tagnak, hogy sajnálja, amiért nem 1937-et írnak, a Sztálin-éra éveire utalva, amikor a kihallgatásokon a kínzás mindennapos volt. (De akár agyon is lőhettek bárkit mindenféle indok nélkül.)

A videót a Putyin-ellenes aktivista és blogger, Alekszej Navalnij osztotta meg.

(Borítókép: VI Images via Getty Images)

Rovatok