Index Vakbarát Hírportál

Kit érdekel Modrić, mikor itt van a köztársasági elnök is?

2018. július 17., kedd 13:00

Hiába játszottak világbajnoki futballdöntőt a horvátok, a legtöbb figyelem nem az olyan játékosokra irányult, mint az aranylabdás Luka Modrić, Ivan Perišić vagy Ivan Rakitić, hanem az ország köztársasági elnökére, Kolinda Grabar-Kitarovićra. A mindenhol horvát mezben feszítő elnök a vb alatt remek PR-kampányt tolt, amivel szakértők szerint második ciklusát készítette elő.

Grabar-Kitarović mindenhol ott volt – a horvát-angol elődöntőt kivéve, mert akkor a NATO-csúcson vett részt – , szurkolókkal együtt utazott Oroszországba egy chartergépen, feltűnt a futballisták öltözőjében, ahol mindenkit végigölelgetett, a dísztribünön a protokollra is fittyet hányva horvát mezben üldögélt, illetve ugrott fel a horvát góloknál. A döntő után is így ment ki a díjátadóra, ahol megint mindenkit megölelt, ha horvát volt, ha francia.

A zágrábi Mediatoolkit elemző cég szerint ennek köszönhetően irányult rá mindenki másnál jobban a figyelem, a döntő után 25 százalékkal nagyobb érdeklődés volt a Grabar-Kitarovićról szóló hírek, mint a meccsről vagy a játékosokról szóló bármilyen más anyag iránt. 

A köztársasági elnökről készült cikkek 80%-a pozitív hangvételű volt. „A világbajnokságon való jelenléte mindenképpen egy hosszú, választások elé készült videó. Arra használta, hogy megerősíte azt a PR-stratégiáját, ami azt üzeni, ő az emberek elnöke. Ez olyasmi volt, amit egy ideje már Horvátországban is csinál, de most nem csak a limitált létszámú horvát néphez szólt, ez a videó emberek milliárdjaihoz jutott el" – idézte a Guardian Boris Dežulović politikai elemzőt és újságírót.

A korábban a NATO-ban is magas pozícióban lévő Grabar-Kitarovićot 2015-ben választották elnökké. Az Horvát Demokratikus Unió (HDZ) egyik arca lett, vele is próbálták újrabrandelni a korrupciós ügyekbe belefulladó pártot.

Rovatok