Index Vakbarát Hírportál

Menekültek voltak, NB I.-sztárok lehetnek

2019. február 2., szombat 10:59

Ha az időjárási körülmények és a pályák talaja is engedi, szombaton folytatódik magyar futballbajnokság, népszerűbb nevén NB I. Afelől senkinek ne legyen kétsége, hogy az idény a Ferencváros és a Videoton között fog eldőlni, sokkoló lenne, ha más bele tudna szólni párbajukba.

A téli holtszezon egyik legfontosabb tapasztalata a megváltozott átigazolási stratégia volt, amelyben főleg a Ferencváros járt élen.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a még Thomas Doll vezette csapat rendre a bajnokság végén, főleg ingyen megszerezhető, lejárt szerződésű, vagy éppen csapat nélküli játékosokat szerződtetett. Így vágott neki a nemzetközi kupaszezonnak, amelynek rendre csúfos kudarc lett a vége (kínkeserves továbbjutás egy máltai, kettős vereség egy bosnyák, azonnali búcsú egy beugró albán klub ellen). A Fradi most más utat választott az anyagi befektetést tekintve, ráadásul a mai magyar belpolitikai helyzetben két korábbi menekültet is az Üllői útra vitt.

Mindenek előtt érdemes egy fontos adatot rögzíteni. Egy éve az FTC értéke a transfermarkt.com szerint 15,03 millió euró, a Vidié 14,98 millió euró volt. A Vidi most 18,73 milliót, az FTC-é 17,65 milliót ér. A télen eddig Szerhij Rebrov edző klubja, a Ferencváros 1,5 millió euróért igazolt, amit azért is tehetett meg, mert még tavaly decemberben az MVM Csoport kiemelt támogatója lett az egyesületnek, amivel

6 millió euró támogatás érkezett a zöld-fehérekhez.

A Fradi így már télen elkezdte összerakni a következő szezon keretét. Rebrov kapcsolatait kihasználva szerződtették

De nem csak a tréner "hozott" légiósokat

A külföldi névsornak még koránt sincs vége, még két új név feltűnt a keretben.

Egyikük, a 18 éves Ammar Ramadan szír menekültként került Olaszországba, ahol a Juventus fedezte fel. Óriási tehetségnek tartották, az akadémiájukon futballozott, és nem tudni miért, de nem kapott új szerződést az olasz bajnoktól, inkább Magyarországra jött.

Érdekes a cselkirálynak tartott 25 éves Tokmec Chol Nguen esete is. A valóban tehetséges szélső - 6-7 gól az elmúlt két évben - értékét 800 ezer euróra taksálták, több európai klub is vitte volna. Klubja, a 12 éve folyamatosan első osztályú Strömsgodset mégis a Fradi 400 ezres ajánlatát fogadta el. Nguen már norvég állampolgár, de dél-szudáni szülőktől a kenyai Kakumában született és élt 5 éves koráig: Kakumát a világ legnagyobb menekülttáboraként tartották számon, a szudáni és az etióp háborúk elől menekülve több mint 60 ezren éltek itt.

Ramadan és Nguen folytatta azt a sort, amit Liban Abdi kezdett meg, aki szomáliai menekültként, de már norvég állampolgárként került a Fradihoz 2009-ben. Az ő tehetségéhez sem férhetett kétség, mégsem tudta Budapesten megváltani a világot. 2012-ben igazolt el, azóta játszott Portugáliában, Törökországban, Bulgáriában, Norvégiában, jelenleg pedig a szaúdi profi ligában van.

A többi magyar klub csendesebben készült a téli szünet alatt, a Fradihoz hasonló, jelentős befektetésre egyik sem vállalkozott. A Vidi sem húzott még bele, hiszen Elek Ákos és Futács Márkó érkezése mellett Stefan Scsepovics távozása számít hírnek a bajnoki címvédőnél.

A harmadik Debrecen az elmúlt évek szokásait követve a megkezdett kerettel várja a folytatást. Kispesten majd kiderül, mennyire érzékeny veszteség Hidi Patrik és a válogatott védő, Baráth Botond távozása.

A Honvédhoz érkezett az észt bajnokság 36 meccsén 30 gólt rúgó grúz csatár, Zakaria Beglarisvili,

valamint az Algériában született, de 14 éves kora óta Belgiumban élő Mohamed Mezgranit, aki védő, és legutóbb hazájában, az USM Algerban futballozott.

Az Újpest, úgy tűnik, továbbra sem nagyon fektet futballistákba. Az MTK egymillió euróért adta el a tehetséges Schäfer Andrást, a pénzt inkább tehetségek nevelésére fordítaná.

A felcsúti akadémia ismét két külföldiben bízik jobban a saját neveléseinél, a bolgár Kamen Hadzsiev és a szlovák Richard Krizan érkezett. A többi csapat erejét pedig minden bizonnyal az első osztályban maradás fogja leginkább lekötni, amire már a szezon elején felkészülhettek.

Több szenzációsabb igazolás nem volt, legalábbis eddig, ugyanis a topbajnokságok február 1-es zárásával szemben az NB I.-ben egészen február közepéig, még két hétig lehet adni-venni a futballistákat.

Bajnokként is cél az Európa Liga

A Vidi 2018-as példája megmutatta, a magyar bajnoknak jelenleg az Európa Liga-csoportkör tűnik a legreálisabb útnak, hiszen a BL-selejtezőből kiesve a gyengébb bajnokcsapatok (vélhetően vele közel azonos erősségűek) között folytatja az EL-selejtezőben is, a nálunk lényegesen erősebb bajnokságok dobogósait elkerülve. A Fradi, a Vidi, vagy akárki is lesz a bajnok, így lehetne minél több pontot gyűjteni a UEFA koefficienshez, hogy a jövőben a kiemelésekkel előrébb lehessen jutni.

OTP Bank Liga, 19. forduló, február 2., szombat:

Rovatok