Index Vakbarát Hírportál

Csődbe taszította a szexuális zaklatás a szövetséget

2018. december 6., csütörtök 11:21

Csődeljárást kért maga ellen az Egyesült Államok Torna Szövetsége (USAG) a tavaly kirobbant szexuális zaklatási botrány következményeként, írta az MTI.

USAG illetékese szerdán közölte, a csődeljárás a legbiztosabb módja annak, hogy Lawrence G. Nassar csapatorvos áldozatainak a lehető leggyorsabban ki tudják fizetni a polgári perekben megítélt pénzösszegeket.

„Tartozunk annyival nekik, hogy lezárjuk ezt az ügyet, mert az ő bátorságuknak köszönhetően lett a sportágunk erősebb és biztonságosabb" - közölte Kathryn Carson elnökségi tag.

a szövetség összes igazgatója lemondott a sportágat megrázó zaklatási botrány miatt. Nassar, az amerikai tornászválogatott korábbi orvosa akkor 175 évet, azaz gyakorlatilag életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, mivel 1998 és 2015 között 265 tinédzsert, illetve fiatal nőt, olimpiai érmeseket molesztált.

Köztük volt Simone Biles négyszeres olimpiai bajnok is. Az áldozatok közül sokan az USAG felelősségét is felvetették az ügyben, miután szerintük a szervezet nem tett meg minden tőle telhetőt a panaszok kivizsgálására, illetve a visszaélések megakadályozására.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy a Nemzetközi Tornász Szövetség, a FIG kétmillió dolláros alapítványt hozott lére, melynek feladata a szexuális zaklatások megelőzése lesz. A Tornászok Etikai Alapítványa elnevezésű szervezet fogadja majd a sportolók panaszait, egyúttal jogosítványa lesz arra, hogy az ilyen jellegű ügyeket kivizsgálja és elbírálja, illetve figyelni fogja a nemzeti szövetségek működését.

Rovatok