Index Vakbarát Hírportál

Úgy néztünk ki, mint a jamaicai bobcsapat

2018. április 17., kedd 07:58

A Sport TV április 17-én A mi Szapporónk címmel Gallai László szerkesztő-rendező dokumentumfilmjével emlékszik vissza a magyar jégkorong talán legnagyobb sikerére, az idén tízéves szapporói csodára. A jégkorongszurkolók számára egyértelmű, mit takar ez – a magyar hokiválogatott feljutott a legjobbak közé, az A csoportba. A Sport1 kedden, 19 órától mutatja be a 75 perces filmet.

„Ha van a magyar jégkorongban olyan csapat, amelyik megérdemli, hogy a hőstetteiről minden szépet és jót elmondjuk, akkor a Szapporóban járt csapat okvetlenül ilyen” – mondta Gallai László, a film szerkesztő-rendezője. A filmet a siker tizedik évfordulójára időzítették, és aki hozzátett az óriási eredményhez, megszólal benne.

Kiderül, Pat Cortina hány szemüveget és órát tört össze Magyarországon; milyen érzés volt neki belépni és közlekedni a mosodának álcázott öltözőhelyiségben; mikor és hogyan rendeltetett el Majoross Gergely sorsa; két meghatározó hokiőrült szakember, id. Ocskay Gábor és Kercsó Árpád miképp emlékszik vissza a közös, rögös útra; ki milyen siker után és hol fürdött meg ruhástól; és hogy mi Szapporó öröksége a magyar jégkorong számára.

A film nem csupán a csodának állít emléket, hanem az egy évvel később tragikus körülmények között elhunyt ifjabb Ocskay Gábornak is. Nagy megtiszteltetés, hogy idősebb Ocskay Gábor is vállalta a nehéz perceket, de a filmből az is kiderül, hogy Sille Tamás, Pat Cortina, vagy éppen Horváth András még kilenc évvel a tragédia után is csak erős érzelmek közepette tud bármit is mondani a barátról-játékosról.

De nem csak a A mi Szapporónk című dokumentumfilmet tekinthetik meg a nézők, hajszálpontosan tíz évvel a sorsdöntő meccs után, április 19-én 13 órától a Magyarország–Ukrajna mérkőzést is levetíti a csatorna.

A Sport TV tavaly Dávid Kornél NBA-s kalandjáról mutatott be dokumentumfilmet Kornél on tour címmel, arról itt írtunk.

(Borítókép: A magyar csapat ünnepel a hazatérés után 2008 áprilisában - fotó:  Peter Parker / AFP)

Rovatok